Arvonlisävero (ALV) on yksi Suomen yleisimmistä ja tärkeimmistä veromuodoista. Yrittäjänä toimivalle musiikin esittäjälle arvonlisäverotuksen ymmärtäminen on erityisen tärkeää, sillä se vaikuttaa suoraan laskutukseen, hintaan sekä kulujen hallintaan. Pienyrittäjän kannattaa huomioida, että 1.1.2025 alkaen pienten yritysten arvonlisäverotukseen on tulossa useita muutoksia.
Arvonlisävero on kulutusvero, joka lisätään tavaroiden ja palveluiden hintaan. Yritys tai ammatinharjoittaja kerää arvonlisäveroa myymistään tuotteista tai palveluista ja tilittää sen valtiolle. Suomessa sovellettavat arvonlisäveroprosentit vaihtelevat riippuen myytävästä tuotteesta tai palvelusta. Yleinen verokanta on tällä hetkellä 25,5 %, mutta joissain tavaroissa ja palveluissa sovelletaan alennettua verokantaa (0–14 %).
Mikäli yrityksen liikevaihto ylittää vähäisen liiketoiminnan rajan (tällä hetkellä 15 000 euroa tilikaudessa), Verohallinnon ylläpitämään arvonlisäverorekisteriin ilmoittautuminen on pakollista. Alarajaa varten liikevaihtoon lasketaan mukaan yrityksen myymien tavaroiden ja palveluiden arvonlisäverolliset myynnit sekä tietyt arvonlisäverolaissa mainitut arvonlisäverottomat myynnit. Vuodesta 2025 alkaen vähäisen toiminnan raja nousee 15 000 eurosta 20 000 euroon. Lisäksi liikevaihdon laskemisessa tarkastellaan aina kalenterivuoden liikevaihtoa nykyisen tilikauden liikevaihdon sijaan. Kun arvioidaan vähäisen toiminnan raja-arvon ylittymistä, huomioon otetaan kuluvan kalenterivuoden liikevaihdon lisäksi edellisen kalenterivuoden liikevaihto. Kun kuluva kalenterivuosi on 2025, myös edellisen kalenterivuoden 2024 liikevaihto saa olla enintään 20 000 euroa.
Tällä hetkellä, mikäli yritys ei ole arvonlisäverorekisterissä ja liikevaihto ylittää 15 000 euroa kesken tilikauden, yrittäjä on velvollinen maksamaan arvonlisäverot takautuvasti koko tilikaudelta. Vuoden 2025 alusta lähtien yrityksen tulee rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi vähäisen toiminnan raja-arvon ylittämisajankohdasta lukien. Tästä ajankohdasta alkaa myös jatkossa velvollisuus maksaa arvonlisäveroa.
Arvonlisäverorekisteriin voi myös hakeutua vapaaehtoisesti, vaikka liikevaihto ei ylittäisi edellä mainittua vähäisen liiketoiminnan rajaa tilikaudessa. Hakeutuminen voi olla kannattavaa, jos yritys ostaa liiketoimintaansa varten paljon arvonlisäverollisia tuotteita tai palveluita, esimerkiksi työvälineitä tai markkinointipalveluita. Jos yritys on arvonlisäverorekisterissä, se saa vähentää arvonlisäverollista toimintaa varten tekemiensä hankintojen arvonlisäveron tekemiensä myyntien arvonlisäverosta. Ilman arvonlisäverorekisteröintiä hankintojen arvonlisävero jää kokonaisuudessaan yrityksen kustannukseksi. Mikäli hankintoja käytetään sekä arvonlisäveronalaiseen toimintaan että arvonlisäverottomaan toimintaan, hankintojen sisältämä arvonlisävero tulee jakaa näiden hankintojen suhteessa.
Esiintyvän taiteilijan, kuten musiikin esittäjän, saamat esiintymispalkkiot ovat lähtökohtaisesti arvonlisäverottomia. On hyvä muistaa, että esiintyvien taiteilijoiden on kuitenkin mahdollista hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi myös esiintymispalkkioiden osalta. Jos esiintyvä taiteilija hakeutuu vapaaehtoisesti verovelvolliseksi esiintymispalkkioista, hän tulee samalla arvonlisäverovelvolliseksi kaikesta muustakin liiketoiminnasta, vaikka se olisi vähäistä. Mikäli yritys on jo liiketoiminnan osalta arvonlisäverorekisterissä, mutta haluaa rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi myös esiintymispalkkioiden osalta, rekisteriin tulee tätä koskien hakeutua erikseen. Esiintyvän taiteilijan esityksen myynnistä saatavasta palkkiosta suoritettava vero on tällä hetkellä 10 prosenttia veron perusteesta, mutta hallitus on esittänyt muutoksia arvonlisäverokantaan. Jos esitys hyväksytään, arvonlisävero nousee 10 %:sta 14 %:iin 1.1.2025 alkaen.
Pienyrittäjien kannalta merkittävä muutos on myös, että arvonlisäveron alarajahuojennus on poistumassa 1.1.2025 alkaen. Alarajahuojennus on ollut verohelpotus yrityksille, jotka kuuluvat arvonlisäverorekisteriin ja joiden tilikauden liikevaihto on alle 30 000 euroa. Tällainen yritys on tähän saakka voinut saada maksamansa arvonlisäveron kokonaan tai osittain takaisin. Alarajahuojennusta on vielä mahdollista hakea vuodelta 2024.
Arvonlisävero on oma-aloitteinen vero, joten musiikin esittäjän tulee itse huolehtia siitä, että kaikki tulot ja niihin liittyvät arvonlisäverot on raportoitu ja maksettu oikea-aikaisesti Verohallinnolle. Arvonlisäveroilmoitus annetaan joko kuukausittain, neljännesvuosittain tai vuosittain riippuen siitä, minkä mittainen yrityksen verokausi on.