Perinteinen levytyssopimus – mitä tulee huomioida sopimusta tehtäessä?

Muusikkojen liiton juristi Ilona Vartiainen on listannut keskeisimmät asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen kuin allekirjoittaa levytyssopimuksen sekä vinkkejä siihe, miten itselleen saa neuvoteltua paremman sopimuksen.

Artikkeli on julkaistu Muusikko-lehdessä 2/2025.

Levytyssopimus on artistin uralla yksi merkittävimmistä ja samalla haastavimmista askelista. Se voi avata ovia suurelle yleisölle ja vauhdittaa artistin nousua musiikkiuran seuraavalle tasolle, mutta samalla se on kuitenkin juridinen sopimus, joka vaikuttaa artistin oikeuksiin, velvollisuuksiin ja tulonlähteisiin usein vuosiksi eteenpäin. Artistin kannalta epäedullinen sopimus voi pahimmillaan rajoittaa artistin mahdollisuuksia ja menestystä merkittävästi.

Sopimuksen sisältö vaikuttaa suoraan mm. siihen, kuinka pitkään artisti on sidottuna tietyntyyppiseen yhteistyöhön levy-yhtiön kanssa, miten äänitteiden hyödyntämisestä kertyvät tulot jaetaan, ja millaisia tuotannollisia- ja markkinointiponnistuksia artistilta ja levy-yhtiöltä odotetaan. Näin ollen levytyssopimuksen huolellinen tarkastelu ja sopimusehtojen ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää jokaiselle artistille, olipa kyse sitten uransa alussa olevasta artistista tai jo kokeneesta konkarista.

Perinteisessä levytyssopimuksessa lähtökohtana tyypillisesti on, että levy-yhtiö vastaa kaikista tuotannon kuluista kuten studiovuokrasta ja tuottajan palkasta sekä äänitteiden julkaisusta, markkinoinnista ja niihin liittyvistä kuluista. Koska yhtiö ottaa vastatakseen taloudellisen riskin, on perinteinen levytyssopimus tästä syystä myös suosittu sopimusmuoto etenkin aloittelevien artistien keskuudessa.

Alle on listattu keskeisiä asioita, jotka jokaisen artistin kannattaa ottaa huomioon levytyssopimusta solmiessaan sekä vinkkejä siihen, miten artisti voi neuvotella sopimuksen, joka tukee hänen pitkän tähtäimen tavoitteitaan ilman ikäviä yllätyksiä. Ennen sopimuksen allekirjoittamista on kuitenkin aina suositeltavaa neuvotella sopimuksen ehdoista rohkeasti sekä konsultoida asiantuntevaa juristia. Sopimuskonsultointia musiikkialan sopimuksiin liittyen on mahdollista saada myös Muusikkojen liiton jäsenenä.

Levytyssopimuksella sovitaan useista keskeisistä asioista, jotka määrittävät artistin ja levy-yhtiön välisen yhteistyön ehdot. Näihin kuuluvat muun muassa levyn tuotantoon liittyvät kulut, äänitteiden hyödyntämisestä kertyneiden tulojen jakautuminen, markkinointi- ja jakelustrategiat sekä artistin ja levy-yhtiön velvollisuudet ja oikeudet. 

Jokainen sopimus on aina kokonaisuus, joten esim. pelkkä sopimuksen rojaltiprosentti ei vielä kerro siitä, onko sopimus artistin kannalta edullinen. On tärkeää ymmärtää sopimuksen kaikki elementit sekä niiden vaikutus artistin uraan ja ansioihin pitkällä aikavälillä.

Vinkki: Lue sopimus läpi huolellisesti ja varmista, että ymmärrät kaikki sen sisältämät ehdot sekä selvennä itsellesi epäselvät asiat.

Levytyssopimuksissa sovitaan, kuinka paljon artisti saa rojaltia mm. levymyynnistä, suoratoistosta ja muista mahdollisista äänitteiden hyödyntämisestä kertyneistä tuloista. Prosentit vaihtelevat tulomuodon mukaan, mutta on tärkeää myös varmistaa, että rojaltiprosentti on asianmukainen sekä selvittää, mikä on rojaltin laskentapohja. Lasketaanko rojalti yhtiöön tilitetystä tulosta vai tehdäänkö summasta ennen jakoa jonkinlaisia vähennyksiä? Levytyssopimus voi sisältää myös artistin kannalta hyvin epäedullisia ehtoja, joiden perusteella esim. tuotanto- tai markkinointikuluja voitaisiin vähentää itse artistille maksettavista rojalteista.

Vinkki: Selvitä tarkasti, miten rojaltien laskentapohja määritellään ja pyri neuvotteluissa eroon mahdollisista rojaltivähennyksistä. 

Levytyssopimuksella levy-yhtiö hankkii artistilta tekijänoikeuslaissa tarkoitetut esittävän taiteilijan lähioikeudet tarvittavassa laajuudessa, jotta yhtiö voi tallentaa artistin esityksiä sekä julkaista, markkinoida ja muutoinkin hyödyntää artistin esityksistä tehtyjä tallenteita.

Vinkki: Varmista, että ymmärrät, millaisia oikeuksia sopimuksella luovutat levy-yhtiölle. Pohdi tarkasti, onko jonkinlaisia hyödyntämismuotoja tarve jättää esimerkiksi levy-yhtiön kanssa erikseen sovittavaksi.  

Yleensä perinteisellä levytyssopimuksella artisti luovuttaa levy-yhtiölle oikeuden hyödyntää tehtäviä tallenteita äänitteiden tekijänoikeuslaissa määritellyn suoja-ajan pituisen ajan.

Artistin kannalta relevanttia kuitenkin myös on, mikä on artistin tallennusvelvoitteen pituus. Montako albumia tai singleä artistin odotetaan yhtiölle tallentavan? Pitkät ja tiukat sopimukset voivat rajoittaa artistin mahdollisuuksia edetä urallaan haluamallaan tavalla.

Vinkki: Varmista, että artistin tallennusvelvoite on rajattu ja että optioiden määrä ja ehdot ovat kohtuulliset. Varmista myös, että sopimuksessa on määritelty kaikille äänitteille konkreettinen julkaisuaikataulu.

Markkinointivelvoite on yksi levy-yhtiön tärkeimmistä velvoitteista. Levytyssopimuksen tulisi määritellä mahdollisimman konkreettisesti, miten levy-yhtiö on velvollinen markkinoimaan julkaisuja. Jos sopimus ei velvoita yhtiötä panostamaan markkinointiin, voi käydä niin, että levy jää ilman sen ansaitsemaa näkyvyyttä.

Vinkki: Pidä huolta, että sopimuksessa määritellään, kuinka paljon levy-yhtiö investoi ja panostaa markkinointiin. Varmista, että levy-yhtiö sitoutuu konkreettisiin markkinointitoimenpiteisiin ja että sinulla on sananvaltaa markkinointimateriaalin osalta.

Säilyykö sinulla oikeus päättää siitä, millaista musiikkia julkaistaan ja miltä julkaisut näyttävät tai kuulostavat? Joissain sopimuksissa levy-yhtiö voi puuttua myös artistin imagoon tai julkisuuskuvaan.

Vinkki: Kirjaa sopimukseen, että sinulla säilyy luova vapaus tai että päätökset tehdään yhteistyössä levy-yhtiön kanssa.

Useimmiten sopimuksissa rajoitetaan artistin mahdollisuuksia tehdä tallenteita muiden yhtiöiden kanssa tai osallistua muihin projekteihin, joissa tallennetaan artistin esityksiä. Tämä voi rajoittaa artistin työskentely- ja ansaintamahdollisuuksia. Artistin on hyvä varmistaa, ettei sopimus rajoita hänen uramahdollisuuksiaan liikaa.

Vinkki: Neuvottele mahdollisimman joustavista ehdoista ja mahdollisuudesta tehdä sivuprojekteja tai yhteistyötä muiden artistien kanssa. Rajaa sopimuksessa selkeästi, mitä projekteja levy-yhtiön yksinoikeus koskee.

On tärkeää neuvotella sopimuksesta huolellisesti ja varmistaa, että sopimus palvelee artistin etuja mahdollisimman hyvin. Muista, että ensimmäinen sopimusehdotus on aina ehdotus ja että sopimuksen sisällöstä voi ja kannattaa neuvotella. Älä siis kiirehdi allekirjoittamista ja hyväksy ensimmäistä tarjousta ilman huolellista harkintaa ja asiantuntijan apua.

Vinkki: Konsultoi sopimustekstin osalta asiantuntijaa, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja epäselvyyksiltä. Pohdi, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja ehdota yhtiölle tarvittavia muutoksia. Äänesi ja osaamisesi on arvokasta. Varmista, että myös tehtävä sopimus heijastaa sitä.