Kuluvan vuoden aikana on järjestetty 25 valmennus- ja vertaisryhmää taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen freelancereille ja itsensä työllistäjille. Toiminta on ollut osa Mielenterveyden työkalupakki -projektia, jota on toteutettu yhteistyössä Työterveyslaitoksen, Taiteen edistämiskeskuksen, Muusikkojen liiton, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton ja tutkimuskeskus Cuporen yhteistyönä.
Olen itse ollut vetämässä viittä ryhmäprosessia ja saanut todistaa vertaisuuden voimaa. Ryhmäprosessi koostui kuudesta kahden viikon välein olevasta tapaamisesta, joissa kaikissa oli oma teema. Teemoja olivat muun muassa työhyvinvointi, ammatti-identiteetti, raha ja rakenteet, verkostot sekä kestävän työpolun rakentuminen. Ryhmissä oli keskimäärin 5–10 osallistujaa ja vetäjä.
Parasta antia valmennus- ja vertaisryhmissä olivat antoisat yhteiset keskustelut, joissa tutkittiin yhdessä taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen ammattien hyviä ja haastavia puolia. Ryhmä tarjosi foorumin, jossa oli aikaa syventyä ammatillisten asioiden erilaisten ulottuvuuksien äärelle sekä jakaa kokemuksia ja ajatuksia.
Vertaisuuden kokemus on parhaimmillaan kannatteleva ja voimaannuttava. Kokemus siitä, ettei ole yksin omien ajatustensa, kokemustensa ja haasteidensa kanssa. On olemassa muita, jotka painivat samanlaisten haasteiden ja tilanteiden kanssa ja vertainen ymmärtää myös sellaiset ilonaiheet, jota alan ulkopuolinen ei välttämättä ymmärrä.
Valmennus- ja vertaisryhmiä järjestettiin sekä alakohtaisille että sekaryhmille. Alakohtaiset ryhmät koostuivat saman alan, esimerkiksi musiikin ammattilaisia, ja sekaryhmät koostuivat eri taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen ammattilaisista. Molemmat muodot toimivat erittäin onnistuneesti. Alakohtaisissa ryhmissä päästiin syvemmälle alaspesifeihin kysymyksiin, koska osallistujilla oli jo lähtökohtaisesti suhteellisen hyvä käsitys toistensa työstä, vaikka jo pelkästään muusikon ammatti voi toteutua hyvin monenlaisissa muodoissa. Esimerkiksi oopperalaulajan työ on hyvin erilaista kuin freelancerumpalin työ.
Sekaryhmissä rikkautta toivat nimenomaan erilaiset ammatinkuvat. Kun osallistujat tulivat hyvin erilaisista taustoista, oli mielenkiintoista lähteä kartoittamaan aluetta, jolla rakentavaa keskustelua ja ajatustenvaihtoa käydään. Jo pelkästään eri ammatinkuvien moninaisuus avasi uusia ajatushorisontteja. Vaikka työt saattavat olla keskenään hyvin erilaisia, paljon yhteistä maastoa löytyi esimerkiksi freelancetyöhön liittyvistä kokemuksista. Sekaryhmät tarjosivat myös hyvän tilaisuuden omien verkostojen laajentumiselle.
Valmennus- ja vertaisryhmiä tullaan järjestämään myös ensi vuonna. Aikatauluista ilmoitetaan alkuvuoden aikana.
Kirjoittaja on Muusikkojen liiton freelancekoordinaattori ja työnohjaaja.