Ilmastopäivässä perehdyttiin kestävään kehitykseen musiikin esittäjän työssä

Muusikkojen liiton järjestämässä Kestävää keikkailua -ilmastopäivässä tiistaina 19. syyskuuta perehdyttiin tapoihin edistää ympäristöystävällisyyttä ja kestävää kehitystä musiikkialalla. Tapahtuma järjestettiin Helsingissä G Livelab Suitessa.

Inspiraatiopuheenvuoro kuultiin muusikko ja aktivisti Pessi Jousteelta. Jouste nosti puheessaan ilmastokriisin tämän hetkisen tilanteen sekä konkreettisia keinoja, joilla jokainen musiikkialan toimija voisi edistää ympäristöystävällisyyttä työssään.

Hollantilainen muusikko ja aktivisti Frederike Berendsen piti keynote-puheenvuoron otsikolla ”No Music On A Dead Planet – A 4 Step Guide to Reducing Your Environmental Impact as an Artist in Today’s Music Industry”, jossa Berendsen kertoi oman tarinansa siitä, miten hän päätyi ilmastoaktivismin pariin sekä miten hän perusti Music Declares Emergency -ilmastoliikkeen. Samalla Berendsen kertoi käytännön esimerkkien kautta tavoista, joilla ala voisi toimia kestävämmin.

Päivän aikana tutustuttiin Elma.live-alustaan hankepäällikkö Anu Aholan johdolla. Alusta tarjoaa alan toimijoille tietoa, työkaluja ja tukea kestävän kehityksen edistämisessä. Tämän jälkeen hanketuottaja Petra Piiroinen esitteli elävän musiikin ilmastotiekartan. Tiekartta määrittelee alan yhteiset ilmastotavoitteet, ilmastotyön teemat ja toimijoiden roolit sekä keskeisimmät vaikutusmahdollisuudet.

Lopuksi osallistujat jakautuivat työpajoihin, joissa pohdittiin muun muassa vihreän riderin luomista sekä konkreettisia ilmasto- ja kestävyystoimia, joita musiikin esittäjät voivat ottaa käyttöön työssään.