Suomen Sinfoniaorkesterit ry: Suomalaisilla orkestereilla 3,8 miljoonaa kuulijaa

Vuonna 2022 Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n (Suosio) jäsenorkesterit järjestivät 2 383 live- ja 202 verkkokonserttia, jotka tavoittivat kaikkiaan 3 800 587 kuulijaa.

Salien yleisömäärät nousivat huomattavasti pandemiarajoitusten poistuttua, ja konserteissa kävi yhteensä vuoden aikana 819 293 kuulijaa. Verkkokonsertteja järjestettiin edellisvuotta vähemmän, mutta ne keräsivät vuonna 2022 ruutujen ääreen yhteensä 2 981 294 katsojaa.

Konserttien televisioinnit saivat kaikkiaan 9 801 233 katselijaa. Orkesterikonsertteja välitettiin myös hoivalaitoksiin, työpaikoille, kouluihin ja päiväkoteihin. Orkesterien yleisötyötapahtumat tavoittivat joko livenä tai verkon välityksellä yhteensä 216 797 osallistujaa.

Sinfoniakonserttien osuus konserteista oli 42 %. Kamari-, viihde- ja lastenmusiikkia sekä muun tyyppisiä konsertteja oli yhteensä 58 %.

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenorkesterit työllistivät vuonna 2022 yhteensä 1 031 päätoimista muusikkoa. Tilapäisesti työllistettyjä muusikoita oli yli 3 000.

Nykymusiikin tilastointiyhteistyö Suomen Säveltäjät ry:n kanssa jatkuu

Orkesterien ohjelmistoissa oli 1 481 kotimaisen säveltäjän teosta yhteensä 384 säveltäjältä. Kantaesityksiä oli 225 kpl ja Suomen ensiesityksiä 107 kpl.

Suomen Sinfoniaorkesterit ry tilastoi vuonna 2022 ensimmäistä kertaa myös kaikkien vuoden aikana esitettyjen teosten kokonaismäärän (6 928 teosta) kaikissa konserttikategorioissa sekä nykymusiikin osuuden sinfonia-, messu-, oratorio-, ooppera- ja kamarimusiikkikonserteissa (3159 teosta). Sinfonia- ym. konserteissa esitettiin nykymusiikkia 19%. Tästä 26% oli naisten säveltämää.

Suomen Säveltäjät ry:n kanssa laaditun rajauksen mukaisesti nykymusiikiksi määriteltiin kaikki sellaiset teokset, joiden säveltäjä on ollut elossa esitysvuonna 2022 tai teos oli korkeintaan 30 vuotta vanha.

Tilastointi tehtiin yhteistyössä Suomen Säveltäjät ry:n kanssa keväällä 2022 toteutetun tilastointipilotin pohjalta, ja seuranta jatkuu myös tulevina vuosina.

Oman toimintansa tilastoinnin lisäksi Suosion jäsenorkesterit toteuttivat kyselypohjaisen kävijätutkimuksen sekä nettipaneelitutkimuksen ei-kävijöistä yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa. Tuloksia kävijäkyselyistä ja ei-kävijöistä saadaan kesäkuussa 2023.

Lue Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n vuosikertomus 2022 >