Liittokokouksen julkilausuma: Musiikin esittäjien luovuttamaton korvausoikeus suoratoistosta taattava lainsäädännöllä  

Liittokokouksen julkilausuma:

Musiikin esittäjien luovuttamaton korvausoikeus suoratoistosta taattava lainsäädännöllä

Tekijänoikeuslain uudistus astui voimaan 3. huhtikuuta 2023. Musiikin esittäjien asema ei tekijänoikeuslain uudistuksessa konkreettisesti parantunut, sillä lain sanamuoto ei takaa direktiivin edellyttämällä tavalla asianmukaista korvausta musiikin käytöstä suoratoistopalveluissa.

Direktiivin mukaista käytäntöä vastaava korvausoikeus on ollut käytössä Suomessakin jo pitkään musiikin radiokäytössä: radiokanavat maksavat musiikin käytöstä musiikin esittäjiä ja äänitetuottajia edustavalle tekijänoikeusjärjestö Gramexille, joka tilittää korvaukset eteenpäin äänitteellä esiintyville muusikoille ja äänitteen tuottajille.

Kun musiikin kuuntelu on siirtynyt suoratoistopalveluihin, tulee myös korvauksen kertyä sieltä, missä musiikkia kuunnellaan. Luovuttamattoman korvausoikeuden käyttöönotto on välttämätöntä oikeudenmukaisen tilanteen saavuttamiseksi suoratoistobisneksessä. Esimerkiksi Espanjassa ja Belgiassa suoratoistoa koskeva korvausoikeus on jo pantu täytäntöön, eikä Suomi saa jäädä kehityksessä jälkeen.

Muusikkojen liitto vaatii, että musiikin esittäjien luovuttamaton korvausoikeus musiikin suoratoistokäytöstä taataan lainsäädännöllä.

Helsingissä 15.5.2023
Muusikkojen liiton liittokokous