Vuokralaisen ohjeet – Villa Vikan, päärakennus

Villa Vikanin päärakennus on Martin Wegeliuksen vuonna 1897–98 rakennuttama, Musiikin edistämissäätiön omistama kaksikerroksinen huvila Raaseporissa. Päärakennus ja tontilla sijaitsevat kaksi modernia hirsihuvilaa ympäristöineen on kunnostettu vuosien 2013–14 aikana residenssikäyttöön Musiikin edistämissäätiön residenssirahaston varoin.

Päärakennuksen läheisyydessä sijaitsee myös kaksi muuta asuinrakennusta ja talousrakennuksia.

Villa Vikan on kulttuurihistoriallisesti merkittävä huvila. Huvilan luonnonkaunis miljöö on kuin luotu taiteelliseen työskentelyyn ja lomailuun. Kohtele rakennuksia, kalusteita ja luontoa asianmukaisella arvokkuudella.

Huom.! Villa Vikanin vuokra-ajan yksikkö muuttuu 1.7.2024 alkaen ma–ma. Vuokra-aika alkaa maanantaina klo 16 ja päättyy maanantaina klo 10.

1.1 Saapuminen residenssiin

Villa Vikanin päärakennus sijaitsee Långträsket-järven rannalla Raaseporissa, osoitteessa Vikan 30, 10420 Pohjankuru.

Vuokra-aika alkaa sunnuntaina klo 16, jolloin vuokralaiset voivat saapua taloon. Taloa siivotaan 10–16 välillä, jolloin siivoojille on annettava työrauha. Samana aikana voi olla tarpeen tehdä myös pieniä kunnostustöitä.

1.2 Julkinen liikenne

Niin sanotulla rantaradalla sijaitsevalta Karjaan rautatieasemalta on junayhteys Helsinkiin ja Turkuun. Asemalta on matkaa Vikaniin vajaat 19 km.

1.3 Lähtö residenssistä

Vuokra-aika päättyy sunnuntaina klo 10.00. Vuokralaisten on poistuttava rakennuksesta vuokra-ajan päättymiseen mennessä.

Siivooja saapuu residenssiin vuokra-ajan päätyttyä, ja hänelle on annettava työrauha.

1.4 Muistilista lähtöpäivälle

Ennen lähtöäsi muista:

 • tiskata astiat ja laittaa ne paikoilleen
 • viedä roskat jätesäiliöön ja ottaa tyhjät pullot mukaasi
 • palauttaa polkupyörä(t) säilytyspaikkaansa
 • viedä käytetyt pyyhkeet (ei märkinä), laudeliinat sekä vuodevaatteet portaikon alla siivouskomerossa olevaan pyykkikoriin (jätä komeron ovi raolleen)
 • huolehtia siitä, että tavarat ja huonekalut ovat paikoillaan ja laitteiden kytkennät ennallaan
 • sammuttaa sähkölaitteet ja valot (Genelec-kaiuttimia ei tarvitse sammuttaa)
 • palauttaa huoneistossa olleet avaimet oikeille paikoilleen
 • sulkea ikkunat ja lukita ulko-ovet
 • laittaa ulkokalusteiden istuinpehmusteet ja viltit kuivina oikeille paikoilleen liinavaatekaappeihin
 • sulkea flyygelin ja koskettimiston kannet ja peittää flyygeli suojalla
 • tyhjentää päärakennuksen tulipesistä tuhkat, jos olet käyttänyt niitä
 • tyhjentää saunan tulipesä ja tuhkalaatikko ja siistiä sauna muutenkin, jos olet käyttänyt sitä
 • kääntää vene kumolleen rantaan vähintään kahden metrin päähän rantaviivasta, jos olet käyttänyt venettä
 • puhdistaa grilli, jos olet käyttänyt grilliä
 • laittaa PS4-ohjaimet lataustelineeseen
 • virittää hälytinjärjestelmä.

Voit myös halutessasi kirjoittaa vieraskirjaan.

Grillin ja grillikatoksen puhtaanapito on vuokralaisen vastuulla. Jos vuokralainen laiminlyö grillin puhdistuksen, vuokralaiselle lähetetään lisälasku.

Grillit ovat pois käytöstä talvikaudella neljä kuukautta, joulukuu–maaliskuu välisen ajan.

1.5 Avaimet ja hälytinjärjestelmä

Kaikkien Vikanin vuokrattavien rakennusten pääsisäänkäynnillä on koodilukot, joihin ei tarvita avainta, vaan nelinumeroinen koodi. Koodin saat vuokrasopimuksen yhteydessä. Kun ovi on lukossa, koodilukko aukeaa syöttämällä koodin. Kun hälytys on päällä, älä mene sisään avaimilla vaan ovikoodilla.

Kun suljet oven ja syötät koodin kaksi kertaa peräkkäin (pidä pieni tauko välissä), hälytysjärjestelmä käynnistyy ja liiketunnistimet hälyttävät, jos talossa on liikettä. Kaikki ulko-ovet (myös kattoterassin ovi) aukeavat eteisen avainnaulakossa roikkuvalla avaimella. Palautathan avaimet paikalleen, kun lähdet Vikanista.

Talossa on hälytinjärjestelmä. Kun talo jää tyhjäksi, järjestelmän käyttö on pakollista.

Viritä hälytinjärjestelmä talosta poistuessasi kaikkien ovien ollessa kiinni syöttämällä ovikoodi kaksi kertaa peräkkäin (pidä välissä pieni tauko). Hälytys poistetaan syöttämällä ovikoodi kerran, jolloin ovi aukeaa. Kun hälytys on päällä, älä mene sisään avaimilla vaan ovikoodilla.

1.6 Vahingot ja puutteet

Talolle tai sen irtaimistolle sattuneet vahingot on ilmoitettava viipymättä Muusikkojen liiton toimistoon. Jos talosta puuttuu saapuessasi jotakin sellaista, mitä siellä pitäisi olla, ilmoita asiasta viipymättä liiton toimistoon. Jos talon varustuksessa tai kunnossa on yleisiä puutteita, jotka mielestäsi pitäisi korjata, ilmoita siitäkin liiton toimistoon.

1.7 Ota yhteyttä

Muusikkojen liiton toimisto:
Pieni Roobertinkatu 16
00120 Helsinki
sml@muusikkojenliitto.fi

Toimistopäällikkö Kaisu Junno:
+ 358 (0) 44 544 0206
kaisu.junno@muusikkojenliitto.fi

Puheenjohtaja Ahti Vänttinen:
+358 (0) 50 569 5585

Pehtoori Heikki Isokoski:
+358 (0) 400 706 521

2.1 CD:t

CD-levyjä voi kuunnella olohuoneen Blu-Ray-soittimella (LG BP730), Playstation 4 -konsolilla tai kytkemällä oma toistolaite olohuoneen AV-esivahvistimeen (Denon DN-500AV). Voit kuunnella musiikkia myös alakerran työhuoneen kaiuttimilla kytkemällä laitteesi mikseriin.

Olohuoneen laitehyllyssä on CD-levyjä käyttöösi. Palauta ne paikoilleen käytön jälkeen. Voit jättää tulevien vieraiden käyttöön lisää levyjä.

2.2 Bluetooth

Bluetooth-laitteilla voi kuunnella musiikkia käyttäen Bluetooth-vastaanotinta (Nokia MD-310), joka on TV-tason hyllyllä ja joka on kytketty esivahvistimen DOCK-sisääntuloon. Muodosta ensin Bluetooth-yhteys laitteesi ja vastaanottimen välille. Äänenvoimakkuutta säädetään esivahvistimen kaukosäätimestä tai volumesäätimestä ja/tai toistolaitteesta.

Ethän muuta laitteiden kytkentöjä. Käyttöohjeita löytyy alakerran työhuoneen pöytälaatikosta. Palautathan ne paikoilleen käytön jälkeen.

3.1 Blu-Ray/DVD-levyjen katselu

DVD/Blu-Ray-levyjä voi katsella olohuoneen TV:llä käyttäen Blu-Ray-soitinta (LG BP730), joka on laitehyllyssä. Lisäksi levyjen katselu onnistuu PS4-pelikonsolilla. Myös alakerran työhuoneen TV:llä/näytöllä voit toistaa levyjä käyttäen omaa laitettasi.

 • Avaa olohuoneen TV kaukosäätimestä ja valitse sisääntuloksi HDMI 1
 • Avaa esivahvistin (Denon) ja valitse siitä toistolaitetta vastaava sisääntulo (BD/Blu-Ray tai GAME 1/PS4)
 • Toista levy haluamallasi toistolaitteella
 • Äänenvoimakkuutta säädetään esivahvistimen (Denon) kaukosäätimestä

3D-materiaalin katseluun tarvitset 3D-lasit, joita on 4 kpl tv-tason hyllyllä. Palauta ne paikalleen käytön jälkeen.

Käyttöohjeita löytyy tv-tason hyllyltä (laita takaisin paikalleen käytön jälkeen) ja internetistä.

Ethän muuta laitteiden kytkentöjä, jotta vuokralaiset jälkeesi osaavat myös käyttää niitä.

Käyttöohjeita löytyy alakerran työhuoneen pöytälaatikosta. Palauta ne sinne.

3.2 Elokuvat

Huoneistossa on muutamia elokuvia asukkaiden käyttöön. Voit myös jättää residenssiin elokuvia halutessasi.

3.3 Playstation 4 ja pelit

Playstation 4 -konsolilla voi pelata PS4-pelejä, joita huoneistossa on tällä hetkellä muutama:

 • FIFA 14 (3)
 • Tomb Raider – Definitive Edition (18)
 • Rayman Legends (7)

Playstation 4 (PS4) -pelikonsoli on monikäyttölaite, jota käytetään PS4 ohjaimella (2 kpl). PS4 on kytketty esivahvistimen (Denon) GAME 1/PS4 -sisääntuloon. TV:stä valitaan HDMI 1. Voit pelata PS4-pelejä, katsoa elokuvia lähes mistä tahansa formaatista (DVD, BluRay jne.), kuunnella musiikkia (CD, mp3 jne.) selailla internetiä jne. Älä luo turhia käyttäjätunnuksia tai muuta asetuksia, ellet tiedä mitä olet tekemässä. Älä muuta kytkentöjä. Älä jätä PS4:n kiintolevylle omia tiedostojasi, vaan poista ne lähtiessäsi.

Langattomia peliohjaimia on kaksi ja niille on latausteline tv-tason hyllyllä. PS-näppäimen (Playstation-logolla varustettu painike ohjaimen keskellä) painaminen käynnistää ohjaimen ja PS4:n. PS4 sammutetaan valikosta painamalla PS-näppäintä pitkään tai pienestä virtakytkimestä PS4:n etupaneelissa.

4.1 Flyygeli

Flyygeli on täysin kunnostettu Steinway & Sonsin malli B-211 vuodelta 1939 (New York). Laita peite flyygelin päälle lähtiessäsi ja silloin, kun sitä ei käytetä.

Siivooja täyttää flyygelin kostuttimen säiliön, mutta voi olla tarpeen seurata säiliötä varalta – vesi ei saisi loppua kostuttimen säiliöstä. Koskettimiston alla vasemmalla olevat valot ilmaisevat vedentasoa säiliössä. Täyttökannu ja lisäaine sekä ohjeet ovat eteisen lipaston hyllyllä.

Flyygeliin on tarkkaamohuoneen kaapissa mikrofonit (2 x DPA d:vote 4099), joita voit halutessasi käyttää äänityksissä.

Flyygeli viritetään aika ajoin, mutta jos tarvitset lisäviritystä esim. äänitysprojektin vuoksi, ole yhteydessä liiton toimistoon. Flyygeliä ei saa virittää sopimatta asiasta Muusikkojen liiton toimiston kanssa.

4.2 Työhuoneen työasema

Alakerran työhuoneen työpiste on tarkoitettu sähköiseen musiikkityöhön, kuten äänityksiin. Työhuoneeseen voi perustaa tarkkaamon, ja äänityksiä voi tehdä valmiilla seinäkaapeloinnilla olohuoneessa (kummallakin puolella) sekä työhuoneen yläpuolella sijaitsevassa makuuhuoneessa. Ks. tarkemmin tämän ohjeen kohta ”Äänitys”.

Peruskytkennät on valmiiksi tehty. Älä turhaan muuta niitä, ja jos teet muutoksia, palauta ne ennalleen ennen lähtöäsi.

4.3 Nuotti- ja mikrofonitelineet

Talossa on kuusi nuottitelineitä valoineen ja kymmenen mikrofonitelineitä (8 pitkää ja 2 lyhyttä). Niitä säilytetään portaikon alla olevassa komerossa. Ethän kolhi seiniä telineillä.

4.4 Internet

Alueella on yksi avoin verkko, joka ei vaadi tunnuksia.

Verkon nimi: Musiikki

Salasana: Vikan312021

Langaton verkko toimii kaikkialla talossa, mutta kentän voimakkuus vaihtelee.

Jos nettiyhteys katkeaa eikä palaudu, käynnistä laitteesi uudelleen ja odota, että yhteys löytyy. Jos tämä auta, voit resetoida modeemin, joka sijaitsee eteisen sähkökaapin hyllyllä.

Noudata käyttöohjeita (laitteen alla hyllyllä).

4.5 Kaiuttimet

Kaikki huoneistossa olevat kaiuttimet ovat kotimaisia Genelec-aktiivikaiuttimia. Kuhunkin käytettävään kaiuttimeen tulee olla virta kytkettynä kuunneltaessa. Olohuoneen lattialla on aktiivinen subwoofer-kaiutin, jonka pitää olla päällä, jotta äänisignaali kulkisi muihin kaiuttimiin (3 edessä ja 2 takana). Kaiuttimien virtaa ei tarvitse kytkeä pois päältä huoneistosta lähdettäessä. Ethän muuta kytkentöjä.

4.6 Äänitys

Vikanin päärakennuksessa on perusvarustus äänitysten tekemiseen ym. musiikkityöskentelyyn. Tarpeistasi riippuen voit joutua täydentämään laitteistoa omilla välineilläsi.

Olohuoneessa (molemmilla puolilla), alakerran työhuoneessa sekä työhuoneen yläpuolella olevassa makuuhuoneessa on valmiina seinärasiat mikrofoniliitännöille ja kuuntelulle.

Tarkkaamo on helpointa perustaa alakerran työhuoneeseen, johon kaikki seinärasioiden linjat tulevat työpöytätason päällä olevaan rasiaan, ja jossa on valmiina monitorikaiuttimet, 2 näyttöä sekä työpöytä.

Lisäksi olohuoneessa on tarkkailukamera, joka on yhdistetty työhuoneen kytkentärasiaan (HDMI). Jos kamera on mennyt pois päältä, paina varovasti kamerassa olevaa virtakytkintä (tikkaat löytyvät pienestä vajasta pihalta). Monitorointia varten on digitaalijärjestelmä neljälle erilliselle henkilökohtaiselle kuuntelulle, joka sisältää kaikki tarpeelliset komponentit. Tarkkaamon pöydällä on 12-kanavainen perusmikseri, mutta voit toki käyttää myös omaasi.

Flyygeliin on mikrofonit.

Laiteluettelo:

 • Monitorikaiuttimet: 2 x Genelec 8040
 • Kuulokkeet: AKG K.240 ja 4 x Audio-Technica ATH-M40 X
 • Mikseri: Soundcraft Spirit M12
 • Näyttö 1: Philips 42” 42PUS7809 Smart 4K UltraHD 3D LED, 600 Hz (HDMI)
 • Näyttö 2: Samsung 27” LED FullHD (HDMI, VGA)
 • Flyygelimikrofonit: 2 x DPA d:vote 4099 -kondensaattorimikrofoni
 • Monitorointimuunnin: Behringer Powerplay P16I Module 16 ch AD Converter
 • Monitorointijakaja: Behringer Powerplay P16D Ultranet Distributor
 • Monitorimikserit: 4 x Behringer Powerplay P16M Personal Mixer, 16 ch, kiinnikkeet mikrofonitelineeseen
 • Master-keyboard: Yamaha P 155
 • DI-boksit: 2 x Radial Engineering Pro D2 – passiivinen stereo DI
 • Mikrofonitelineet: 8 x K&M 210/2 (normaali), 2 x K&M 25935 (matala)
 • Mikrofoniscreen: SE Electronics Reflexion Filter Pro
 • Laiteräkki: työpöydällä 4 U -standardiräkki, jossa 3U tyhjänä
 • Mikrofonikaapelit: 10 x 10 m Cordial CXM 10, 24 x 5 m Cordial CXM 5 (Neutrik NC3-
  liittimillä)
 • Nuottitelineet ja -valot: 6 x Thomann Orchestra Stand Deluxe, 10 x Mighty Bright Duet 2
  (paristot AAA)

Tarkemmat tiedot laitteista löydät internetistä. Käyttöohjeita säilytetään työpöydän laatikoissa. Palauta ne paikalleen.

5.1 WC:t

Talossa on kaksi WC:tä, yksi ala- ja toinen yläkerrassa. Tukosten välttämiseksi WC-pönttöihin ei voi laittaa suurta määrää WC-paperia kerrallaan.

5.2 Suihkut

Talossa on kaksi suihkua, yksi ala- ja toinen yläkerrassa. Käytä vettä säästeliäästi. Myös päärakennuksen saunan pesuhuoneessa on suihku. Sen vesi tulee järvestä. Pumpun kytkin sijaitsee pesuhuoneessa. Kytke pumppu päälle ennen käyttöä ja pois kun saunominen lopetetaan. Pumppu tukkeutuu helposti, joten suihkua kannattaa käyttää harkiten. Mikäli pumppu tukkeutuu, ota yhteys pehtooriin.

5.3 Sauna

Sauna sijaitsee suunnilleen päärakennuksen etuoven kohdalta lähtevän polun päässä rannassa. Saunapuita löytyy saunan takaa, ja jos ne ovat loppumassa, lisää löytyy päärakennuksen ovelta katsottuna oikealla olevasta vajasta.

Ennen tulen laittoa kiukaaseen varmista, että tulipesä ja tuhkalaatikko on tyhjennetty. Pelti on avattava ennen sytytystä. Lisää ohjeita on saunan eteishuoneen seinällä. Muista tarkistaa, että kiukaan vieressä oleva vesisäiliö täysi.

Jätä sauna siistiin kuntoon käytön jälkeen, äläkä jätä vettä astioihin. Tyhjennä tulipesä ja tuhkalaatikko ennen lähtöäsi. Kesäaikaan saunalle tulee vesi päärakennuksen porakaivosta. Hana sijaitsee ulkona pukuhuoneen oven oikealla puolella. Kysy pehtoorilta neuvoa, jos vettä ei tule.

Vuokrahintaan kuuluu 2 saunan lämmityskertaa/viikko. Sen jälkeen saunamaksu on 30.6.2024 saakka 6 euroa kerralta, ja 1.7.2024 alkaen 8 euroa kerralta. Käyttökerrat tulee ilmoittaa liiton toimistoon vuokrajakson päätyttyä.

5.4 Vesi ja viemärit

Käytä vettä säästeliäästi. Älä laita viemäriin mitään, mikä ei sinne kuulu.

6.1 Vuodepaikat ja kapasiteetti

Huoneistossa on vuodepaikkoja seuraavasti:

 • Yläkerran päämakuuhuone: parivuode ja yksi erillisvuode
 • Yläkerran pienemmät makuuhuoneet: kummassakin kaksi erillisvuodetta
 • Alakerran työhuone: yksi erillisvuode

Enimmillään vuodepaikkoja on siis kahdeksan. Jos kukin majoittuja haluaa oman huoneen, vuodepaikka löytyy neljälle.

6.2 Vuodevaatteet

Huoneistossa on vuodevaatteet vuokrasopimuksessa sovitulle henkilömäärälle, ja ne kuuluvat vuokrahintaan. Useampien vuodevaatteiden käytöstä veloitetaan erikseen jälkikäteen pesulakulujen mukaan. Vähimmäisveloitus on 30.6.2024 saakka 32 euroa ja 1.7.2024 alkaen 39 euroa. Puhtaat vuodevaatteet ovat makuuhuoneiden kaapeissa.

Käytetyt vuodevaatteet laitetaan alakerran siivouskomerossa olevaan pyykkikoriin (ei märkänä), mistä siivooja noutaa ne pesuun sunnuntaisin (jos vuodevaatteet jätetään vuoteisiin, seuraa siitä lisälasku vuokralaiselle; vähimmäisveloitus lisätöistä on 32 euroa).

6.3 Pyyhkeet ja laudeliinat

Vuokrasopimuksessa mainitulle henkilömäärälle on kullekin 1 iso ja 1 pieni pyyhe sekä 1 laudeliina, jotka ovat vuoteiden päällä rakennukseen saavuttaessa. Laita käytetyt pyyhkeet ja laudeliinat kuivina portaikon alla siivouskomerossa olevaan pyykkikoriin, josta siivooja noutaa ne pestäväksi sunnuntaisin. Jätä komeron ovi raolleen.

7.1 Siivous

Siivousvälineitä löytyy alakerrasta portaikon alla olevasta komerosta.

Viikkosiivous tapahtuu sunnuntaina kello 10–16. Siivoojat tulevat sisälle omilla avaimillaan. Siivoukseen kuuluu lattia- ja pöytä- ym. pintojen puhdistus, käytettyjen vuodevaatteiden, pyyhkeiden ja laudeliinojen vaihtaminen puhtaisiin sekä vuoteiden sijaaminen. Siivoojat siistivät myös terassin sekä saunan ja pesuhuoneen. Jos siivoojien työn jäljessä on huomauttamista, kerro siitä viipymättä liiton toimistoon.

7.2 Jätteet, roskat ja tyhjät pullot

Keittiöstä löytyy kierrätysastiat, joihin voi lajitella pakkausmuovit (keltainen astia), pakkauspahvit (vihreä astia) ja palautuspullot (lasi ja muovi [sininen astia]).

Residenssijaksosi päätteeksi tyhjennä roska-astiat lähimpään kierrätyspisteeseen.

7.3 Pyykinpesu

Keittiössä on kuivaava pesukone. Noudata käyttöohjeita, joita säilytetään muovilaatikossa keittiön kaapissa. Pyykkiä ei saa kuivattaa talon sisällä muulla tavalla kuin koneessa kuivausohjelmalla. Siivouskomerosta portaiden alta löytyy kuivausteline, jolla voi kuivattaa pyykkiä ulkona.

8.1 Televisiot

Olohuoneessa on 65-tuumainen LG 65LA965W 4K 3D LED -televisio. Kaukosäädin on osoitustyyppinen, eli sillä osoitetaan ruudussa haluttua kohtaa, ja kursori seuraa kaukosäätimen liikettä. Jos kursoria ei näy ruudulla, rullaa keskellä olevaa valitsinta ylös- tai alaspäin.

Ruutuun ei pidä koskea. Tästä on syytä erityisesti huolehtia, jos mukana on lapsia.

Denon-esivahvistin on kytketty TV:n HDMI1-väylään, joka tulee valita TV:stä käytettäessä Blu-Ray-soitinta tai PS4:ää.

Jos haluat käyttää omaa signaalilähdettä, kuten kannettavaa tietokonetta, kytke se HDMI-kaapelilla, jonka pää on keskikaiuttimen vieressä vahvistimen DVD-sisäänmenoon, jonka valitsemalla läppärin näyttö näkyy TV-ruudulla ja ääni tulee kaiuttimista. Matkapuhelimen näytön voi peilata televisioon käyttämällä esim. Miracast-yhteyttä.

TV:n ääni tulee esivahvistimen kautta 5.1-kanavaisesta kaiutinjärjestelmästä, jos valitset TV:n Asetukset-valikon (SMART-valikossa ratassymboli) Ääni-valinnoista Äänilähtö-vaihtoehdon ”Ulkoinen kaiutin”. Palauta asetus lähtiessäsi kohtaan ”TV-kaiutin”, sillä muuten peruskäyttäjä ei saa TV:stä ääntä.

3D-sisältöjen katseluun tarvitaan 3D-lasit, joita on tv-hyllyssä 4 kappaletta.

Alakerran työhuoneessa on 40-tuumainen Philips 42PUS7809 42″ Smart 4K Ultra HD LED -televisio, jota voi käyttää myös kannettavan tietokoneen lisänäyttönä HDMI-väylän kautta. 3D-laseja säilytetään työpöydän vetolaatikossa.

8.2 Pyörät

Päärakennuksen ja mökkien yhteiskäytössä on neljä polkupyörää, joita säilytetään sisääntulotien vasemmalla puolen sijaitsevassa suurehkossa talousrakennuksessa vasemmanpuoleisen oven takana. Älä jätä pyöriä sateeseen, muuten ne ruostuvat pian pilalle.

Lähtökohtaisesti kaksi pyörää on päärakennuksen ja yksi kunkin mökin käytössä. Mustat pyörät ovat ensisijaisesti päärakennuksen käytössä, ja ruskea kuuluu mökille 1 ja oranssi mökille 2. Jos tarvitsette useampia pyöriä kuin vuokrakohteeseenne kuuluu, on kysyttävä sopiiko se muiden rakennusten vuokralaisille. Jos jossakin rakennuksessa ei ole asukkaita, rakennuksen pyöräkapasiteetti on muiden käytettävissä ken ensin ehtii -periaatteella. Pyörät eivät ole käytössä talviaikaan, mikäli maassa on lunta tai jäätä.

Pyörät ovat 3-vaihteisia matalarunkoisia naisten malleja, joilla lähes kaikki voivat ajaa. Pyörissä on etukori, tavarateline, automaattinen keskiödynamovalo (on/off-kytkin lampun takaosassa) ja lokasuojat. Mittarilla varustettu jalkapumppu löytyy pyörien säilytystilasta, jonne se pitää aina jättää. Pienempi käsipumppu voi olla mukana ajettaessa, mutta sekin tulee jättää käytön jälkeen pyörien säilytyspaikkaan pyörän koriin. Pidä renkaissa riittävä paine (50–75 PSI), koska muuten ajaminen on raskasta ja vanteet voivat vahingoittua.

Pyörien vieressä jääkaapin päällä on työkalupusseja, joista löytyy mm. satulan korkeussäätöön tarvittava lenkkiavain. Samassa paikassa on myös ketjuöljyä.

Kaikissa pyörissä on numerolukko, jonka koodi on 1897 (Vikanin huvilan rakentamisen aloitusvuosi). Lukitse pyörät aina vaijerilukolla kiinteään esineeseen, kun jätät ne muualle kuin pyörien säilytystilaan.

Noudata varovaisuutta; näkyvyys on mutkaisilla teillä rajallinen. Kypärän käyttö on pyöräillessä tarpeen, mutta käyttäjien on tuotava omat kypäränsä mukanaan.

Pieniä säätöjä, kuten renkaiden pumppaamista ja öljyämistä, odotetaan vuokralaisten tekevän omatoimisesti. Jos menee sormi suuhun, voit olla yhteydessä pehtooriin tai Muusikkojen liiton toimistoon.

8.3 Hiustenkuivain

Huoneistossa on hiustenkuivaaja, jota säilytetään yläkerran kylpyhuoneessa.

8.4 Silitys

Silitysrautaa ja -lautaa säilytetään alakerran komerossa portaiden alla.

8.5 Ulkokalusteet

Alakerran terassien ulkokalusteiden istuinpehmusteita säilytetään tarkkaamomakuuhuoneen liinavaatekaapissa.

Yläkerran terassin istuinpehmusteita säilytetään yläkerran pienen makuuhuoneen liinavaatekaapissa. Älä jätä pehmusteita kattoterassille sateen armoille, ja palauta kaikki pehmusteet kuivina kaappeihin ennen lähtöä Vikanista. Tarkkaamohuoneen liinavaatekaapista löytyy myös 8 kpl vilttejä, joita voi käyttää esim. lämmikkeenä terasseilla. Palauta myös huovat kuivina kaappiin ennen lähtöä Vikanista.

Terassilämmitin käynnistyy vetonarusta, jolla myös valitaan lämmitysteho kolmesta vaihtoehdosta (max 2000 W).

Älä liikuttele lämmitintä tarpeettomasti äläkä lainkaan kun se on päällä. Varo vääntämästä tolppaa sivusuunnassa. Infrapunalämmitin lämmittää vain esineitä ja ihmisiä, joihin säteily osuu, ei ilmaa. Käytä sopivaa lämmitystehoa ja sammuta lämmitin aina kun sitä ei tarvita, koska se vie paljon sähköä.

8.6 Vene ja laituri

Ole varovainen laiturilla ja valvo lasten oleskelua siellä.

Saunarannassa on lasikuituinen soutuvene, jonka airoja säilytetään saunan terassilla. Älä irrota tappia, vaan tyhjennä vene sadevedestä kauhalla tai kallistamalla. Pehtoori huolehtii veneiden kunnosta, mutta niitä voi olla syytä puhdistaa esim. harjalla aika ajoin. Käännä vene kumolleen rantaan vähintään 2 m vesirajasta, kun lopetat sen käytön.

Saunan eteisen naulakossa on muutamia pelastusliivejä, mutta varmuuden vuoksi voi olla syytä ottaa omat sopivan kokoiset liivit mukaan, etenkin jos mukana on pieniä lapsia. Jos liivit kastuvat, kuivata ne kunnolla ennen naulakkoon ripustamista.

8.7 Kartat, kirjat ja lehdet

Keittiön seinällä on lähialueen kartta.

Residenssiin saa halutessaan jättää kirjoja. Älä kuitenkaan jätä residenssiin turhaa materiaalia, kuten lehtiä ja mainoksia. Jäteaitauksessa on keräyspaperiastia.

9.1 Ruokapöytä

Keittiön ruokapöytä on jatkettavaa mallia. Julkisivun puoleiseen päähän laitettava jatkopala löytyy portaiden alla olevasta komerosta.

9.2 Ruoanlaitto

Huoneistossa on perusvarustus ruoanlaittoa varten, mutta mitään erikoisvälineitä ei ole hankittu. Perusmausteita ym. on mahdollista jättää seuraavalle. Sen varaan ei kuitenkaan voi laskea, että kaapissa välttämättä olisi valmiina esim. jotakin tiettyä maustetta tai vaikkapa jauhoja.

Kodinkoneiden ohjeet ovat keittiön kaapissa muovilaatikossa. Palauta ne sinne.

9.3 Astiat ja ruokailuvälineet

Keittiössä on perusastiasto, ruokailu- ja ruoanlaittovälineitä sekä tiskikone.

Astioiden pesu ei kuulu viikoittaiseen siivouspalveluun – pese astiat ennen lähtöäsi ja laita ne paikoilleen.

9.4 Jääkaappi ja pakastin

Älä jätä jääkaappiin tai pakastimeen pilaantuvia ruokia tai ruoka-aineita. Hyvin säilyviä ja avaamattomia tuotteita, joissa näkyy selvästi viimeinen käyttöpäivä/parasta ennen -päivä sekä avaamattomia juomia voit jättää vähäisessä määrin jääkaappiin seuraavien vuokralaisten käytettäväksi. Käy sisältö läpi lähtiessäsi ja tyhjennä kaappi pilaantuvista tuotteista.

Jääkaapin tulee lähtökohtaisesti olla tyhjä ennen seuraavan vuokralaisen vuokrajakson alkamista.

10.1 Ikkunat ja ovet

Ikkunoita ja ovia ei saa jättää auki ollessasi poissa talosta.

Flyygelin vireys kärsii, jos ovet ja ikkunat ovat turhaan auki – ethän siis pidä niitä auki ilman välttämätöntä syytä. Myöskään pääovea ei tule pitää auki tarpeettomasti samasta syystä.

10.2 Lämmitys

Talossa on maalämpö, jossa on etäohjaus. Mikäli lämmitys ei toimi tai siinä on häiriöitä, ota yhteys liiton toimistoon.

Ethän tee muutoksia lämmitysasetuksiin. Alakerran kylpyhuoneessa ja yläkerran huoneissa on lattialämmitys, jotka on jätettävä vakioasetukseen (22 astetta) vuokra-ajan päättyessä.

Rakennuksesta löytyy takkaimuri, jolla tuhkat voi siivota pois takoista. Eteisen tulipesä ei ole käytössä.

10.3 Portaikko

Kulje varovasti portaissa, ja valvo varsinkin pienten lasten kulkua niissä. Koeta matkalaukkuja ym. tavaraa kuljettaessasi varoa portaikon seiniä, etteivät ne kolhiinnu.

10.4 Sähkö

Sähkölasku on Vikanin suurin yksittäinen kuluerä. Käytä sähköä säästäen. Älä pidä valoja päällä tarpeettomasti, äläkä pidä ovia tai ikkunoita auki turhaan.

10.5 Tupakointi

Tupakointi talon sisätiloissa on ehdottomasti kielletty. Terasseilla tupakoitaessa on käytettävä tuhkakuppeja.

10.6 Lemmikit

Lemmikit ovat kiellettyjä päärakennuksessa.

10.7 Posti

Residenssin postiosoite:

Villa Vikan
Vikan 30
10420 Pohjankuru

Postilaatikko sijaitsee sisääntulotien alussa naapuritalon risteyksessä.

11.1 Turvallisuus ja hätänumero

Huolehdi turvallisuudesta etenkin järvessä uitaessa. Valvo lasten uintia, äläkä itse ui päihtyneenä.

Yleisestä hätänumerosta 112 voi tilata ambulanssin, hälyttää poliisin tai tehdä palohälytyksen.

11.2 Vieraat

Taloon voi kutsua vieraita kohtuullisessa määrin ja vuokralaisen vastuulla. Vieraiden yöpyminen talossa ei kuitenkaan ole sallittua, ellet sovi lisämajoittujista Muusikkojen liiton toimiston kanssa.

Turvallisuussyistä emme suosittele entuudestaan tuntemattomien henkilöiden päästämistä taloon. Huoneisto ja sen irtaimisto on kaikissa tilanteissa vuokralaisen vastuulla.

11.3 Ympäristö

Vikanin tontin ympäri kulkee kunnostettu polku, joka lähtee portin läheltä kosken vierestä. Kosken ja joen alue on suojeltu hiuskoukkusammalesiintymän vuoksi.

Vikanin niemi (Vikaudden) on päärakennuksen ja mökkien asukkaiden yhteiskäytössä. Rakennusten pihapiiri on kuitenkin vain ko. rakennuksen vuokralaisten käytössä. Mökkien ranta laitureineen kuuluu mökkien pihapiiriin ja päärakennuksen saunaranta vastaavasti päärakennuksen pihapiiriin. Alueen ympäri kulkevaa kunnostettua polkua voivat käyttää kaikki, mutta mökin 1 rannassa tai mökin 2 läheisyydessä ei polkua saa kulkea pimeän aikaan eikä muutenkaan häiriötä aiheuttaen.

Joenuoman ympäristö on suojelualuetta, joten tarpeetonta liikkumista siellä tulee välttää. Älä roskaa äläkä vahingoita luontoa.

11.4 Ruokakauppa

Lähin ruokakauppa löytyy 7,4 kilometrin päästä Pohjasta:

S-Market Pohja
Pohjantie 2
010-7626350
ma–pe 8–21, la 8–18, su 10–18