Kemi vaarassa kadota kulttuurikartalta

Kemin kaupunginteatterin ja kaupunginorkesterin lakkautusuhka tyrmistyttää kulttuurikenttää koko maassa. Virkakunnan esityksellä pyritään paikkaamaan taloutta puolella miljoonalla eurolla, mutta samalla voidaan unohtaa mielikuva kulttuurikaupungista. Mikä hintalappu tulee pysyvälle mainehaitalle sekä lommolle kaupungin veto- ja pitovoimaan? Samalla menetetään kulttuuritoiminnan välittömät ja välilliset hyödyt ja tuotot. Menettäjiä ovat paikallinen elinkeinoelämä ja asukkaat sekä musiikin harrastajat ja ammattilaiset.

Suunnitelman mukaan nykymuotoisen orkesteritoiminnan lopettamisella tavoitellaan 40 000 euron säästöä. Summa on sen verran pieni, että herää kysymys onko suhteellisuudentaju hämärtynyt ehdotusta tehtäessä. Energiaa kannattaisi ehkä suunnata rahoituksen hankkimiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö on jo myöntänyt orkesterille 233 581 euron rahoituksen vuodelle 2022.

Vaikka Meri-Lapin jousikvartetti jäisi henkiin, kulttuuritarjonta kaventuisi merkittävästi, kun viihdekonsertit ja muut isompia kokoonpanoja vaativat teokset jäisivät pois ohjelmistosta. Työmahdollisuuksien tyrehtyessä kaupungin laadukkaan ja monimuotoisen musiikkielämän edellytyksenä olevat musiikin ammattilaiset hakeutuvat muualle. Pidemmälle ehtineet musiikinopiskelijat jäävät vaille orkesterisoittokokemusta, mikä heikentää heidän mahdollisuuksiaan ammattimuusikon uralle.

Muusikkojen liitto vetoaa Kemin kaupungin päättäjiin kaupunginorkesterin ja kaupunginteatterin toiminnan turvaamiseksi.

Lue vetoomus: