Luovan alan kuntavaalipaneeli: Kuntien taloustilanne ja kulttuurin leikkaukset herättivät vilkasta keskustelua luovan alan kuntapaneelissa

Paneelin tallenne löytyy uutisen lopusta

Luovat ry järjesti 4. huhtikuuta 2025 Musiikkitalossa, Helsingissä luovan alan kuntavaalipaneelin, jossa keskusteltiin kulttuurista kuntien vetovoimatekijänä, hyvinvoinnin edistäjänä ja talouskasvun tuojana.

Mukana paneelissa olivat opetusministeri Anders Adlercreutz (RKP), kansanedustaja Ritva Kike Elomaa (PS), eduskunnan varapuhemies Tarja Filatov (SDP), varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo (Vas.), varapuheenjohtaja Tuomas Kettunen(Kesk.), kansanedustaja Marko Kilpi (Kok.), laulupedagogi ja kuntavaaliehdokas Tiina Sinkkonen (KD) sekä puheenjohtaja Sofia Virta (Vihr.). Paneelin juonsi Luovat ry:n puheenjohtaja ja Teoston viestintäjohtaja Vappu Aura.

Paneelissa keskusteltiin muun muassa kulttuurin arvosta sekä leikkausten vaikutuksista kuntien kulttuuripalveluihin sekä alan toimijoiden toimintamahdollisuuksiin. Puolueita yhdisti tavoite matalan kynnyksen kulttuuripalveluiden takaamisesta kaikille tulotasosta, taustasta ja iästä riippumatta. Kulttuuria arvostetaan, mutta rahan nähtiin olevan tiukassa.

Kulttuurin leikkauksista keskusteltaessa talousasiat nousivat paneelin keskeiseksi teemaksi.

Luovat ry:n edunvalvontajohtaja Lauri Kaira muistutti kulttuurin merkityksestä avauspuheenvuorossaan:

”Hyvät kulttuuripalvelut ovat kunnalle vetovoimatekijä, joka tuo kuntaan viihtyisyyttä, hyvinvointia, elämyksiä sekä vetovoimaa. Fiksut kunnat houkuttelevat luovan alan osaajia ja yrittäjiä osana elinkeinopolitiikkaansa. Kulttuurin laitettu euro on järki-investointi.”

Investointi, joka synnyttää kasvua

Panelistit olivat yksimielisiä siitä, että luovat alat ovat keskeinen osa kuntien elinvoimaa ja hyvinvointia. SDP:n Tarja Filatov ja Keskustan Tuomas Kettunen painottivat, että kulttuuri on kannattava investointi, joka luo kasvua ja tuo tuloja kunnille. Kettunen antoi esimerkin 7 500 asukkaan Kuhmosta, joka tuki 100 000 eurolla kamarimusiikkifestivaaleja. Tuki toi lopulta jopa 5 miljoonaa euroa takaisin talousalueelle.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta muistutti, että ilman kulttuuritoimijoita ei ole kulttuuria. Hän peräänkuulutti arvovalintoja ja parempaa strategista otetta kuntatasolla, jotta kulttuurille voitaisiin turvata pitkäjänteinen rahoitus. Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo varoitti rakentamasta kulttuuripalveluita ilmaistyön varaan ja korosti taiteen itseisarvoa.

Paneelissa kritisoitiin voimakkaasti hallituksen tekemiä leikkauksia ja veronkorotuksia, jotka heikentävät luovan alan toimintamahdollisuuksia. Erityisesti Virta, Honkasalo ja Kettunen ilmaisivat huolensa leikkausten vaikutuksista pieniin kuntiin, joissa kulttuuripalveluiden jatkuvuus on nyt uhattuna.

Taiteella on itseisarvo

Paneelissa painotettiin tarvetta löytää uusia tapoja rahoittaa kulttuuria, kun julkinen talous on tiukoilla. Kokoomuksen Marko Kilpi tunnusti leikkausten haitat mutta korosti, että kaikkia kulttuuripalveluita ei tarvitse rahoittaa valtion varoin. Myös RKP:n Anders Adlercreutz näki leikkausten vaikutukset vakavina ja muistutti taiteen itseisarvosta ja roolista innovaatioiden lähteenä.

Kristillisdemokraattien Tiina Sinkkonen ja perussuomalaisten Ritva Kike Elomaa ehdottivat kulttuurin tueksi yritysyhteistyötä ja verokannustimia lahjoituksille. Lopuksi SDP:n Tarja Filatov ja Luovat ry:n Lauri Kaira korostivat, että kulttuuri ei ole vain taloudellinen hyödyke, vaan tuo kunnille hyvinvointia, elinvoimaa ja vetovoimaa – ja on samalla viisas investointi tulevaisuuteen.

Katso tallenne paneelista!