Työttömyysturva ja yritystoiminta: Miten osoittaa yritystoiminta sivutoimiseksi?

Kuinka osoittaa yritystoiminta sivutoimiseksi, kun työttömyysturvaviranomainen on katsonut sen päätoimiseksi ja evännyt siksi oikeuden työttömyysturvaan? Muusikkojen liiton juristi Ilona Vartiainen ohjeistaa asioinnista työttömyysturvaviranomaisten kanssa.

Liiton jäseniltä tulee usein yhteydenottoja liittyen tilanteisiin, joissa työttömyysturvaviranomainen on katsonut jäsenen työskentelevän päätoimisena yrittäjänä ja evännyt siksi jäsenen oikeuden työttömyysturvaan. Miten tällainen tilanne on mahdollista välttää ja millaisia selvityksiä työttömyysturvaviranomaiselle kannattaa toimittaa?

Työttömyysturvalaki lähtee siitä, että työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen siltä ajalta, jona hän työllistyy päätoimisesti yrittäjänä tai sitä vastaavalla tavalla omassa työssään yhdenjaksoisesti yli kahden viikon ajan. Työttömyysturvalain mukaan henkilön katsotaan työllistyvän yrittäjänä tai sitä vastaavalla tavalla omassa työssään päätoimisesti, jos toiminnan vaatima työmäärä on niin suuri, että se on esteenä kokoaikatyön vastaanottamiselle. Ellei muuhun arvioon ole aihetta, työllistyminen katsotaan sivutoimiseksi ainakin silloin, kun henkilö on ollut vähintään kuusi kuukautta kyseiseen yritystoimintaan tai omaan työhön liittymättömässä kokoaikatyössä.

Jos yritystoiminta kestää yli kaksi viikkoa ja työttömyysviranomainen pitää sinua yrittäjänä, se selvittää ja ratkaisee ensin, onko yrittäjätoimintasi päätoimista vai sivutoimista. Tämä arvio tehdään yritystoiminnan työllistävyyden arvioinnin kautta. Jos ilmoitat työttömyysviranomaiselle, että sinulla on jonkinlaista yritystoimintaa (esim. sinulla on oma yritys ja y-tunnus tai laskutat laskutuspalveluosuuskunnan tai laskutuspalvelun kautta), työttömyysviranomainen pyytää sinulta lisäselvitystä yritystoiminnastasi ja sen työllistävyydestä. Tässä vaiheessa on tärkeää selvittää huolellisesti yritystoiminnan työllistävyys eli yritystoimintaan käyttämäsi aika. Jos yritystoiminta on vähäistä, on syytä pyrkiä mahdollisuuksien mukaan osoittamaan, että yritystoimintasi on pienimuotoista eli sivutoimista eikä estä sinua vastaanottamasta kokoaikatyötä. Yritystoiminta on mahdollista osoittaa sivutoimiseksi riittävän yritystoiminnan aikaisen työsuhteisen työn perusteella eli ainakin silloin, jos olet ollut samanaikaisesti kyseiseen yritystoimintaan tai omaan työhön liittymättömässä kokoaikatyössä vähintään kuusi kuukautta. Käytännössä tällainen kuuden kuukauden ajanjakso todistaa, että henkilön yritystoiminta ei ole hänen päätyönsä, vaan se on ollut työsuhteisen työn rinnalla tapahtuvaa sivutoimista toimintaa, koska pääasiallisesti aika on kulunut kokoaikatyössä työsuhteessa. Edellytyksenä kuitenkin on, että kokoaikatyö on ollut henkilön yritystoimintaan liittymätöntä.

Selvityspyynnön yhteydessä työttömyysturvaviranomaiselle on hyvä listata aikajärjestyksessä kaikki työsuhteet, toimeksiannot, mahdolliset apurahat sekä niiden työllistävyys ja pyrkiä tätä kautta osoittamaan yksinkertaistetusti, että työsuhteista työtä on ollut työmäärällisesti merkittävästi enemmän kuin yritystoimintaa. Työsuhteisesta työstä on tärkeää toimittaa työsopimus (jos sellainen on saatavilla) sekä palkkakuitti, josta näkyy, että työ on tehty työsuhteessa. 

Työttömyysturvaviranomainen arvioi toiminnan vaatimaa työmäärää antamasi selvityksen perusteella ja tekee päätöksen siitä, onko yrittäjätoiminta katsottava päätoimiseksi vai sivutoimiseksi. Arvioinnin perusteena on, onko toiminnan vaatima työmäärä niin suuri, että se on esteenä kokoaikatyön vastaanottamiselle. Ratkaisevaa arvioinnin kannalta siis on, kuinka paljon työtä yritystoimintasi vaatii – ei siis se, kuinka paljon saat tai olet saanut siitä tuloa. 

Jos työttömyysturvaviranomainen pitää yritystoimintaasi sivutoimisena, sinun on yleensä mahdollista saada työttömyysetuutta. Jos taas työttömyysturvaviranomainen katsoo yritystoimintasi päätoimiseksi, et voi saada työttömyysetuutta.