Leikkaukset tukahduttavat kulttuurin rihmaston

Vastakohtia korostavassa päätöksenteon kulttuurissa vaikuttaa vastustaminen olevan suositumpaa kuin pitkäjänteinen asioiden puolesta työskentely. Itselle vieraita  ilmiöitä väheksymällä saa samanmielisten parista nopeampaa ja hurmiollisempaa vastakaikua, kun taas suhdanteiden ja syklien yli tapahtuva rakentaminen ja näkeminen on liian hidasta. Kiinnostus asioihin kestää ensimmäisen otsikon tuoman tunnekuohun ajan, jonka jälkeen tarvitaan uusi tehoste tylsyyttä vastaan. Taito ja tahto nähdä maailmaa myös muiden kuin itseä lähimpänä olevien näkökulmasta näyttäytyy vihollisuutta korostettaessa helposti heikkoutena.

Nopeisiin voittoihin pyrkivä poliittinen ilmapiiri asettaa hitaasti muodostuneiden, mutta nopeasti tuhottavissa olevien kulttuurirakenteiden puolustamiselle paljon haasteita. Kansallismielisinä esiintyvien poliitikkojen agendan kärjessä eivät suinkaan ole kansallisen identiteetin, kielen ja kulttuurin vahvistaminen. Talous edellä asioita lähestyvät päättäjät eivät taasen tunnu näkevän kulttuurialan rahassa mitattavaa potentiaalia.

Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Kaisa Rönkkö kuvasi maamme kulttuuritoimijoita ja kulttuurin rahoittamisen tapoja taannoin radiossa osuvasti rihmastoksi, jossa kaikilla sen osilla on kokonaisuuden kannalta tärkeä ja toisiinsa vaikuttava rooli. Hallituksen toimesta tätä rihmastoa on nyt ryhdytty tosissaan tukahduttamaan. Leikkaukset osuvat kulttuurialaan muihin valtiontaloudessa tehtäviin toimiin nähden kohtuuttomalla voimalla. Leikkausten lisäksi tekeillä oleva yksityisen kopioinnin hyvityksen puolittaminen on paitsi merkittävä isku koko toimialalle, myös ylenkatsetta valtion lakisääteistä tehtävää kohtaan. Kun näiden toimien lisäksi valtapuolueista löytyy kiivasta halua kurittaa Yleisradiota, on selvää, että kulttuurin elinvoimaa, saavutettavuutta ja kehittymistä ei tällä hallituskaudella pidetä tärkeinä asioina.

Ilmeisen moni kokee kulttuurin irralliseksi osaksi elämää. Asiaksi, jonka voi laittaa välillä sivuun odottamaan parempia aikoja. Kaikkien meidän kulttuurialan toimijoiden on syytä pohtia tosissaan keinoja tämän kulttuurisuhteen korjaamiseksi. Meidän täytyy pystyä luomaan tiiviimpi ja merkityksellisempi suhde yleisöön. Tekoälyn kuratoimat sisällöt suoratoistopalveluista eivät voi toimia omasta elinpiiristämme kumpuavan lähikulttuurin korvaajana.

Miikka Saarinen
Varapuheenjohtaja, Muusikkojen liitto