Helsingin Juhlaviikkojen yhteydessä järjestetyssä Music Talks -tilaisuudessa maanantaina 26. elokuuta 2024 päättäjiltä ministeriöistä ja valiokunnista sekä musiikki- ja tapahtuma-alan ammattilaisilta kuultiin puheenvuoroja musiikkialan tulevaisuuden kasvusta ja kansainvälistymisestä. Tilaisuudessa kaivettiin esiin tarvittavia päätöksiä, joiden avulla musiikkiala voi rakentaa yhteiskuntaan kestävää kasvua, työllisyyttä ja vientiä. Keskustelussa nostettiin myös esille kulttuuriin kohdistuvat leikkaukset ja esimerkiksi arvonlisäveron korotuksen vaikutukset.
Panelisteina olivat tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok), kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtaja Mika Lintilä (kesk) sekä kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (SDP). Musiikkialaa edustivat pitkän kansainvälisen uran tehnyt muusikko ja manageri Henkka Seppälä (Children of Bodom, Moon Shot) sekä Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja, kulttuurivaikuttaja Stuba Nikula. Keskustelun moderoivat Teoston viestintä-, markkinointi- yhteiskuntasuhdejohtaja Vappu Aura ja Gramexin edunvalvonnan johtaja Lauri Kaira.
Keskustelijoiden mielestä luovan alan arvo voitaisiin tunnistaa Suomessa paremmin esimerkiksi puhumalla enemmän julkisesti alan työllistävyydestä sekä kansainvälisyydestä ja liikevaihdosta. Keskustelussa nousee usein esiin alan julkisen tuen tarve, ja yleisöjen ostovoima unohtuu.
Kasvun ja kansainvälistymisen hidasteina nähdään esimerkiksi alan ohut pääomarakenne, joka vaikeuttaa investoimista. Tähän tunnistettiin yhdeksi ratkaisuiksi kirjanpitolain uudistaminen. Rock-yhtyeiden markkinointi – ja näin myös kansainvälinen läpilyönti – kärsii tänä päivänä ennen kaikkea kiertuetoimintaan investoimisen hankaluudesta. 2020-luvun digitaalisilla musiikkimarkkinoilla moni saa tuotteensa helposti ulos, mutta koska suoratoisto ei tuo rahaa samalla tavalla kuin fyysinen markkina, yhtyeiden on yhä vaikeampaa investoida kiertämiseen.
Panelistit näkivät musiikin viennin ohella myös tuonnin tärkeänä ja sitä varten Suomeen tarvitaan hyvä infrastruktuuri esimerkiksi keikkapaikkojen suhteen. Kulttuuri työllistää monia ja se voisi työllistää paljon enemmänkin ihmisiä. Suomen pitääkin olla entistä kiinnostavampi maa, jotta huiput tulevat jatkossakin tänne.
Arvonlisäverokannan korotus ja tulevat kulttuurialan rahoituksen leikkaukset herättivät huolta monissa panelisteissa. Kulttuuritapahtumien saavutettavuuden pelätään heikkenevän, kun nouseva arvonlisävero lisätään jo ennestään kohonneisiin kuluttajahintoihin. Riskinä on, että tarjonta muuttuu entistä markkinavetoisemmaksi ja artisteissa huippujen määrä pienenee entisestään.
Muusikko Henkka Seppälä avasi tilannetta kiertävän yhtyeen kannalta. Pandemia ja hintojen nousu on vaikeuttanut kansainvälistä toimintaa: pienemmät keikkapaikat eivät uskalla enää kiinnittää uusia nimiä ja lippuja ostetaan ennakkoon huonosti, mikä kaikki vaikeuttaa ennakointia ja suunnitelmallisuutta viennissä.
Tulevat leikkaukset sekä arvonlisäveron nosto yhdistettynä pandemian jälkeiseen heikkoon taloustilanteeseen on lisäksi lisännyt pelkoa kulttuuri- ja tapahtuma-alojen sidosryhmien, kuten teknikkojen, roudarien ja rakentajien sitoutumiseen alalla. Tätä infrastruktuuria ei olisi varaa menettää, koska sen uudelleen kasvattaminen on hidasta ja vaikeaa, jollei mahdotonta.
Ministeri Sari Multala muistutti kuitenkin, että leikkauksissa pyritään tekemään mahdollisimman vähän vahinkoa tekeviä päätöksiä ja että valtion tuki on jatkossakin merkittävä. Lisäksi hallitus on uutena avauksena esimerkiksi esittämässä yksityisten tahojen lahjoituksia verovähennyskelpoisiksi, mikä lisäisi tulevaisuudessa alan rahoitusmahdollisuuksia.
Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä: Teosto, Gramex, Music Finland, LiveFIN, Musiikin edistämissäätiö, Muusikkojen liitto, Music Managers Forum Finland, Suomen Musiikkikustantajat, Suomen Musiikintekijät, Suomen Musiikkineuvosto, Suomen musiikinopettajien liitto SMOL, Konservatorioliitto, Suomen musiikkioppilaitosten liitto SML, Suomen ohjelmatoimistot ja agentit SOA sekä IndieCo.