Kulttuuriala osoitti mieltään hallituksen suunnittelemia kulttuurileikkauksia vastaan

Kulttuurialan Kivi voittaa sakset -mielenilmaus järjestettiin Helsingissä maanantaina 15. huhtikuuta 2024. Mielenilmauksella vastustettiin hallituksen suunnittelemia kulttuurialan leikkauksia.

Mielenosoituskulkue lähti liikkeelle Rautatientorilta ja päättyi Espan lavalle, jossa kuultiin puheenvuoroja taide- ja kulttuurialan toimijoilta ja vaikuttajilta. Osallistujia oli noin 400. Hallitus kokoontui maanantaina kaksipäiväiseen kehysriiheen, joka järjestettiin Eteläesplanadilla sijaitsevan valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolnassa, ja mielenilmaus järjestettiin sen edustalla Esplanadilla. Hallitus suunnittelee kolmen miljardin euron leikkauksia.

Mielenilmauksen tarkoituksena oli muistuttaa, että luovilla sisällöillä on merkittävä vaikutus sekä kansantalouteen että kansalliseen identiteettiin ja hyvinvointiin. Mielenilmauksessa kuulluissa puheenvuoroissa kuultiin myös perusteluja luovien alojen positiivisista vaikutuksista sekä kasvupotentiaalista.

”Yleensä leikataan menoista, ei tuloista”, totesi yksi mielenilmauksen järjestäjistä, kirjailija ja käsikirjoittaja Mike Pohjola puheessaan.

Luovien alojen merkitys työllistäjänä sekä osuus bruttokansantuotteesta ovat olleet pitkään kasvussa: luovat alat tuottavat yhteensä 2,6–3,3 miljardin euron verotulot. Vuonna 2021 luovat alat tuottivat 3,1 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Luovien alojen BKT onkin jo suurempi kuin monella perinteisemmällä teollisuuden alalla, kuten esimerkiksi kemianteollisuudella, jonka osuus BKT:sta on 2,7 prosenttia.

Puheenvuorot kuultiin myös Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajilta Siiri Koistiselta ja Artturi Vuoriselta, kirjailija Vilja-Tuulia Huotariselta, säveltäjä ja Tieto-Finlandia-voittaja Osmo Tapio Räihälältä, elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, kirjailija ja taiteen tohtori Saara Cantellilta ja HAM Helsingin taidemuseon koordinaattori Antti Kauppiselta.

DJ Bunuel esitti mielenilmauksessa spoken word -teoksen kulttuurin roolista sillanrakentajana.

”Taide on tila, eikä mittarilla varustettu hillokone – vaikka hyvää hilloa välillä tuleekin”, totesi Bunuel yleisöä villitsevästi.

Lopuksi osallistujilla oli myös mahdollisuus pitää puheenvuoro lavalla. Mielenilmauksen osallistujien viesti päättäjille oli johdonmukainen: kulttuuri on hyvinvointia tuottava ja identiteettiä rakentava kasvuala, johon tulisi leikkausten sijasta investoida.

 

Mielenilmauksessa oli mukana laaja joukko kulttuurialan järjestöjä:

 • Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry
 • Dokumenttikilta ry
 • F.C.E Suomen elokuvaleikkaajat ry
 • Forum Artis ry
 • Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET ry
 • Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry
 • Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry
 • Suomen Journalistiliitto
 • Suomen Kirjailijaliitto
 • Suomen Musiikintekijät ry
 • Suomen Muusikkojen Liitto ry
 • Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry
 • Suomen Säveltäjät ry
 • Suomen Taiteilijaseura – Konstnärsgillet i Finland ry
 • Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry
 • Teme – Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto
 • Women in Film & Television Finland

Kuvat: Rosanna Mantila