Musiikkialan ammattilaiset vaativat Israel-boikottia Euroviisuissa

Artistit, muusikot ja musiikkialan ammattilaiset vetoavat Yleen, jotta se painostaisi Euroopan yleisradiounionia (EBU) sulkemaan Israelin ulos Euroviisuista, ja että se boikotoisi vuoden 2024 kisoja, mikäli EBU sallii Israelin osallistua. Vetoomukseen kerätään allekirjoituksia sunnuntaihin 14. tammikuuta 2024 saakka, minkä jälkeen se luovutetaan Ylelle. Vetoomus on kerännyt keskiviikkoon 10. tammikuuta mennessä yli 1400 allekirjoitusta.

”Ei ole meidän arvojemme mukaista, että sotarikoksia tekevä ja miehityspolitiikkaa harjoittava valtio saa näkyvän paikan kiillottaa imagoaan musiikin nimissä. Samalla muut kisoihin osallistuvat maat tulevat antaneeksi tukensa Israelin politiikalle. Yle oli ensimmäisten joukossa vaatimassa Venäjän ulossulkemista vuoden 2022 kisoista, ja odotamme Yleltä samaa aktiivista arvojen puolustamista nytkin”, vetoomuksessa perustellaan.

”Ajattelimme, että meidän musiikkialan ammattilaisten pitää itse kertoa Yleisradiolle, mitä musiikin nimissä mielestämme saa tehdä ja mitä ei”, taustoittaa työryhmään kuuluva freelancemuusikko Lukas Korpelainen Helsingin Sanomien artikkelissa 5. tammikuuta 2024.

HS haastatteli samassa artikkelissa myös muusikko Timo Kämäräistä, jonka mielestä ”Israelin osallistuminen Euroviisuihin olisi vastoin laulukilpailun edustamia arvoja”.

Musiikki- ja kulttuuriala vaativat toimenpiteitä Suomen valtionjohdolta 

Musiikki- ja kulttuuriala ovat kuluneiden kuukausien aikana tuominneet Israelin hyökkäyksen Gazaan ja vaatineet päättäjiltä toimenpiteitä siviilien tappamisen lopettamiseksi.

Kulttuurialan avoin kirje Suomen valtionjohdolle on kerännyt yli 2100 allekirjoitusta.

”Me allekirjoittaneet, suomalaiset ja Suomessa asuvat kirjallisuuden, taiteen ja kulttuurin ammattilaiset, haluamme tuoda julki, ettemme hyväksy sitä, miten Suomen valtionjohto on reagoinut Israelin valtion Gazan kaistan siviiliväestöön kohdistamaan aggressioon”, kirjeessä todetaan. Kirjeestä on uutisoinut muun muassa Helsingin Sanomat, ja sen kerrotaan olevan allekirjoitettavissa ”niin kauan kuin Israelin hyökkäykset Gazaan jatkuvat”.

Lisäksi lähes 700 muusikon ja musiikkialan ammattilaisen vetoomus tulitauon puolesta luovutettiin hallitukselle valtioneuvoston kansliassa 21. marraskuuta 2023. Myös tämä vetoomus on yhä allekirjoitettavissa.

Muusikkojen liitto vetosi Suomen päättäjiin tulitauon puolesta 3. marraskuuta 2023: ”Tehkää kaikkenne, että siviilien tappaminen loppuu ja humanitaarinen apu saadaan perille.”