Musiikinkäyttölupien hankkiminen on tapahtuman järjestäjän vastuulla

Liittoon on tullut kesän ja alkusyksyn aikana yhteydenottoja siihen liittyen, että osa tapahtumanjärjestäjistä on vaatinut tapahtumassa esiintyviä muusikkoja huolehtimaan itse Teoston musiikinkäyttölupien hankkimisesta ja maksamisesta. Lisäksi joissain tapauksissa lupamaksut on vähennetty lipputuloista ennen artistin tai yhtyeen ja tapahtuman järjestäjän prosenttijakoa.

On tärkeää muistaa, että luvan hankkiminen on aina tapahtuman järjestäjän tai sen vastuulla, joka hallinnoi esityspaikkaa, kuten ravintolaa tai tanssilavaa. Jos muusikko ei itse ole tapahtuman järjestäjä, ei hänen vastuullaan ole myöskään musiikinkäyttöluvan hankkiminen tai maksaminen.

Myös esiintymissopimuksia tehdessä kannattaa olla tarkkana, ettei muusikon esiintymispalkkiosta vähennetä tapahtuman järjestäjän vastuulle kuuluvia musiikinkäyttölupamaksuja.

Lisätiedot:

Ilona Vartiainen, juristi