Kestävää keikkailua: Ilmastopäivä musiikin esittäjille ti 19.9.2023 klo 10–15

Kestävää keikkailua: Ilmastopäivä musiikin esittäjille -tapahtumassa liiton jäsenet oppivat konkreettisia keinoja kestävämpään keikkailuun ja kiertämiseen. Tapahtumassa tutustutaan digitaaliseen tietopankki Elma.live-alustaan sekä elävän musiikin ilmastotiekarttaan, jotka tarjoavat alan toimijoille tukea, tietoa ja työkaluja kestävän kehityksen edistämisessä.

Päivän aikana kuullaan puheenvuoroja musiikin esittäjiltä, jotka aktiivisesti työssään nostavat esiin ympäristöteemoja ja edistävät ekologisuutta. Muusikko Pessi Jouste kertoo inspiraatiopuheenvuorossaan omista kokemuksistaan musiikkialan ekologisuudesta ja aktivismistaan. Keynote-puheenvuoro kuullaan muusikko ja aktivisti Frederike Berendseniltä, joka on maisterintutkielmassaan kehittänyt neljän askeleen ohjeen päästöjen vähentämiseen artistina. Berendsen esittelee käytännön vinkkejä musiikin esittäjille kestävämpään kiertämiseen ja oheistuotteiden tuottamiseen.

Ilmastopäivä järjestetään tiistaina 19. syyskuuta 2023 klo 10–15 Helsingin G Livelab Suitessa (Pieni Roobertinkatu 16, 6. kerros). Tapahtuma on maksuton, ja mukaan mahtuu 20 Muusikkojen liiton jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä. Tapahtumassa tarjotaan lounas.

Ohjelma ja aikataulu

  • Klo 10 Alkusanat
  • Klo 10:05 Pessi Jouste: Miksi kestävyystyö on meille kaikille tärkeää?
  • Klo 10:25 Työkalu 1: Elma.live
  • Klo 10:55 Työkalu 2: Elävän musiikin ilmastotiekartta
  • Klo 11:25 Työkalu 3: Vihreä rider
  • Klo 12 Keskustelua
  • Klo 12:15 Lounas
  • Klo 13 Frederike Berendsen: No Music On A Dead Planet – A 4 Step Guide to Reducing Your Environmental Impact as an Artist in Today’s Music Industry
  • Klo 13:45 Työpajatyöskentelyä
  • Klo 15 Tilaisuus päättyy

Ilmoittaudu mukaan >

Tutustu Elma.live-alustaan >

Tutustu elävän musiikin ilmastotiekarttaan >

Frederike Berendsen on amsterdamilainen laulaja, kitaristi, lauluntekijä, tuottaja ja aktivisti. Uransa alusta saakka hän on pyrkinyt vähentämään taiteellisesta työstään aiheutuvan ekologisen jalanjäljen aina kiertueista oheistuotteisiin. Vuonna 2021 Berendsen perusti yhdessä ryhmän taiteilijoiden, alan ammattilaisten ja ympäristötieteilijöiden kanssa Music Declares Emergency -järjestön hollantilaisen osaston, joka on välittömiä ilmastotoimia vaativa kansainvälinen järjestö. Vuonna 2019 perustetusta MDE:stä kasvoi kansainvälinen liike, jonka kannattajiin kuuluvat muun muassa Billie Eilish, Bon Iver ja Radiohead. Viime elokuussa Frederike suoritti Amsterdamin konservatorion pop-osastolla maisterintutkinnon. Tutkielmassaan hän kehitti nelivaiheisen oppaan ympäristövaikutusten vähentämiseen artistina nykypäivän musiikkiteollisuudessa.

Pessi Jouste on muusikko ja aktivisti. Jouste on ollut mukana järjestämässä muun muassa Metsämarssia, Luontomarssia sekä Nollatoleranssi: Rasistit pois hallituksesta -marssia. Jouste toimii myös Metsäliikkeessä sekä Elokapinassa, ja hän on myös ollut mukana kartoittamassa Kutturassa Sápmissa metsiä EU:n metsiensuojelutavoitteeseen liittyen. Jouste on mukana yhtyeissä kuten VIMMA, Ulla Pirttijärvi & Ulda ja Elias Nieminen Ensemble.

Tapahtuman järjestävät Kestävämmän musiikkialan työkalupakki KEMUT -verkosto ja Muusikkojen liitto.

Lisätiedot ja kysymykset:

Muusikkojen liiton tiedottaja–tuottaja
Rosanna Mantila
rosanna.mantila@muusikkojenliitto.fi