ZIMU syntyi edeltäjänsä ZUMin (Zimbabwe Union of Musicians) raunioista. Aiempi liitto kaatui passiivisuuteen, mutta muusikkojen elämää hankaloittavat haasteet Zimbabwessa eivät sen sijaan olleet kadonneet – palkkoja ei makseta, häirintä on alalla yleistä, eivätkä naiset nauti samoja oikeuksia kuin miehet.
Edith Katijin mielestä muissa maissa ollaan järjestäytyneempiä. Organisoitumisen puutteeseen ZUM kaatuikin, mutta Zimbabwen musiikkialalla oli edelleen ihmisiä, joita ohjasi halu tehdä työtä muusikkojen työolojen parantamiseksi. Keskustelua käytiin WhatsApp-ryhmässä, ja lopulta ZIMU syntyi pääkaupunki Hararessa sijaitsevassa kahvilassa vuonna 2014.
Uuden liiton myötä ovet aukesivat myös kansainvälisiin yhteistöihin: Katiji oli ensimmäinen afrikkalainen nainen Kansainvälisen artistijärjestö IAO:n hallituksessa. Hän on myös Kansainvälisen muusikkojen liiton (FIM) varapuheenjohtaja. Liiton toimintaan tulivat mukaan myös Nancy Mutize sekä Chioneso Rutsito. Mutize on liiton tiedottaja sekä pitkän linjan muusikko. ZIMUn naisten jaoston puheenjohtaja Rutsito päätyi liittoon omakohtaisten kokemusten kautta sekä intohimosta edistää naisten oikeuksia.
”Ajauduin musiikin pariin tietämättä oikeuksistani muusikkona. Kohtasin monenlaisia ongelmia, kuten seksuaalista häirintää ja syrjintää. Löysin tieni Edithin luokse, joka silloin oli jo liiton puheenjohtaja. Kyselin häneltä paljon, ja myös minä aloin puhua asioista äänekkäästi”, kertoo Rutsito.
Tavoitteena työehtojen standardointi – haasteena rahoituksen puute
ZIMUn ensimmäisiä tavoitteita oli standardoida muusikkojen työehdot ja -olot, esimerkiksi asettamalla alalle minimipalkat. Ongelmat ovat rakenteissa: promoottorit, keikkapaikat tai levy-yhtiöt sanelevat muusikoille ehdot, mutta eivät maksa palkkaa.
Liittoa vaivaa krooninen resurssipula. Seinä tulee nopeasti vastaan, kun rahaa ei ole. Toiminnan jatkamiselle keksitään tilanteen niin vaatiessa ketteriä keinoja. ”Koronan aikaan olimme helpottuneita siitä, että pystyimme jatkamaan työtämme asiantuntijoiden kanssa WhatsAppin kautta”, kertoo Katiji.
Jäsenet tarvitsevat liittoa, liitto tarvitsee jäseniä
ZIMUn jäseninä on laaja kirjo erilaisia musiikin esittäjiä tunnetuista artisteista muusikoihin, taustalaulajiin ja nouseviin kykyihin. Jäsenet luottavat liiton antamaan apuun sekä sen tarjoamaan tietoon. Sen vuoksi liittoon kuuluminen koetaan kannattavaksi.
Kaikilla jäsenillä ei ole kuitenkaan varaa maksaa jäsenmaksua. Tunnetut artistit esiintyvät paljon, mutta muut eivät voi laittaa elantoaan ainoastaan musiikin varaan. Rahan lisäksi liiton toiminta on Katijin mukaan molemminpuolisen aktiivisuuden varassa.
”Meiltä kysytään usein, mitä liitto voi tehdä puolestamme? Me taas kysymme, mitä te voitte tehdä liiton hyväksi? Ainoa tapa edistää muusikkojen oikeuksia, on se, että he liittyvät jäseneksi ja tuovat ongelmia tietoomme.”
Liitto tarttuu aktiivisesti myös representaation kysymyksiin – miksi ala on miesvaltainen? Tavoitteena on raivata naisille lisää tilaa. ”Tämä on jatkuva taistelu. Olemme viime aikoina havahtuneet sääntelyn tärkeyteen: joka toisella keikalla tulisi olla ainoastaan naisia esiintyjinä. Myös naiset ovat viihdyttäjiä, mutta heille ei anneta tilaa”, painottaa Katiji.
Inspiraatiota tulevaan
Vierailun päätteeksi Katiji, Mutize ja Rutsito ovat inspiroituneita siitä, millaisia tavoitteita ZIMUn on mahdollista saavuttaa tulevaisuudessa. Erityisesti klubit, radiotoiminta ja lehti ovat asioita, joista he unelmoivat. Tilojen puute on kuitenkin akuutein haaste, johon toivotaan muutosta. Muiden liittojen toimintaan tutustuminen antaa luottamusta siihen, että edellä mainittujen asioiden saavuttaminen on myös ZIMUlle mahdollista.
Katiji kokee, että alkanut yhteistyö Muusikkojen liiton kanssa on hedelmällinen molemmille osapuolille. Yhteistyö antaa ideoita siihen, miten ZIMU voi saavuttaa samanlaista kehitystä kuin Muusikkojen liitto, toivottavasti nopeammin kuin sadassa vuodessa.
”Olette antaneet meille täydellisen esimerkin siitä, miten asiat tulisi tehdä. Teillä on varmasti ollut omat haasteenne, mutta teillä on myös oikeat työkalut niiden yli pääsemiseksi. Sen, mitä te olette saavuttaneet kymmenessä vuodessa, me toivottavasti saavutamme viidessä teiltä saadun tiedon ansiosta”, toteaa Katiji.
Kuvat: Sanni Kahilainen
Artikkeli on julkaistu Muusikko-lehdessä 5/2022.