Pakina – Jokainen ihminen on artistiuden arvoinen

Kaikkien kannattaa levyttää omaa laulua tai soittoa! Sit senioritalossa voi sitä luukutella täysii. Mie ekana pohdin, että mihin isoon levy-yhtiöön mie menisin. Mut eihä yhtiöitä tarvii enää. Sie pystyt laittaa siun orkesterisoitinta, laulantaa, bändihommaa, harmonikalla bohemian rapsuttelua julkaisuun iha ite. Voit myös soittaa ATK:lla niitä träkkilöi kans; sitäkin pidetään musiikkina.

Päätä ekaks, et mitä sie laitat päälle promo- ja kansikuviin! Mieti omaa tyyliäsi: Pirtahevot-kansanmusayhtyeessä ylle kenties päivitettyä perinnevaatetta. Voit laittaa jonkun taidekuvankin kanneksi (huomioi tekijänoikeudet). Ohjeissa lukee, että kuvasta pitää olla se pikkelöity versio. Sit siun pitää keksiä just se passeli artistinimi. Mie voisin olla Jouhanna, jos tekisin räppiä. Jihanna, jos tekisin R&Biitä. Jos tekisin kantria, olisin Jiihaanna. Sie voit olla ihan omalla nimellä, orkesterilla tai inkoknitona. On himputin tärkeetä luoda myös oma tarina. Semmonen narratiivitaavi pitää nykyään olla: kaivele itestäs jotain synkkää, yhteiskunnallista, selviytymiskokemuksia, kuuluisia sukulaisia tai ala seukkaa myrskyisästi jonkun julkkiksen kanssa.

Yritin etsiä Mr/Mrs Spotifyn yhteystietoja. Ei löydy – ihme juttu. Olisin halunnut häneltä kuulla, paljonko saisin palkkiota levytyksestä. Hen är svenskig, inte sannt? Men plötsligt mycke tvoort att e-meilare. Musiikkialalla ei kannata jäädä odottelemaan. Koskaan. Mitään. Muista tää.

Kaikissa ohjeissa luki, että omakustantaja tarvitsee aggregaatin saadakseen musiikkiaan digitaalitöötteihin. Aha, no semmonen sitten pitää hankkia. Internetistä löytyykin erilaisia: bensiini-, diesel- ja invertteriaggregaatteja. Mie tosin pyysin aggregaatin enoltani, kun hää kuulemma tarvii sitä vain kesällä Luumäen mökillään. Eno uteli, että ”mitäs hittoo teet kotonasi sillä, onks siul sähköt poikki”. Hää ei siis tajuu musapisneksistä yhtään mitään.

Sit piti valita digitaalinen jakelija; niit on ulkomaisii sekä kotimaisii. Ne lupailee lätkiä siun musaa ympäri maailman pariin sataan musiikin lataus- tai suoratoistopalveluun. Todennäköisesti siun tilille ei mahu kaikki ne rahat, kun alkaa teostoo ja rojalttii paukkuu! Avaa siis pari uutta pankkitiliä, vaikka sinne Geymannin saarille. Varmista, että siellä otetaan vastaan dollareita, puntia, markkoja, zlotyja, jenejä, levoja sun muita.

Ensin sie valitettavasti joudut sijoittamaan itseesi saadaksesi sydänsävelvertasi koko maailman koettavaksi. Julkaisun jälkeen voit hakea tallennetukea MESSIltä. Tää ei oo se Lionel (paitsi jos siul on joku fudis-serenadi argentiinaks, ni voi Messilt saada massii).  Joillekin jakelijoille maksetaan kuukausimaksua, toisille maksat kertaluontoisesti sen mukaan mitä palveluja käytät. Hintaesimerkki: single 20 € ja EP 30 €. Eepee on siis semmonen, että julkaiset vain muutaman biisin, jos et jaksa tehä koko hiton albumillista. Tai jos orkesterisi riitelee. Tai siuta ittees alkaa puuduttaa 120 biisiä exästäsi. Tai sormet paisuu, kun oot päättänyt tehä tutkimusmatkan muusikkouteesi äänittäen vain soittimia, joita et ikinä oo soittanut (läpyt sille). Jos osaat, ni miksaa. Jos päätät ite loppukäsitellä biisisi, se on masturointia. Sitä ei pidetä enää syntinä. Kannattaa kuitenkin harkita ammattilaista. Vaikka sie, siun äiti ja mie tiietään, että siun musiikki on parasta, ja radiokanavapäättäjätkin tykkää siun musasta, ni ei sitä soiteta, jos biisi tumisee teknisesti ku styroxkylmälaukusta.

Oon nyt äänitelly LogicProo-ohjelmalla timantteja biisejäni. Täpötäysi vaatekaappi on muuten hyvä pop-up -laulukoppi; lakanat sun muut vaimentaa, niin ei kuulu naapurin imurointi. Jos siun omassa päässä säveltää, tee teosilmoitukset. Jos haluat coveroida Chaikovskii taikka Tauskii, ota yhteys Teostoon. (Huomioi, että biisintekijöiden perilliset nahistelevat tuloista vielä 70 vuotta tekijän kuolemankin jälkeen). Vinksu: John Cagen sitä hiljaisuusbiisiä luulis saavan äänittää ihan ilmaiseksi. Miten kukaan erottais hiljaisuuksii toisistaan?

TADAA – tässä vaiheessa sie digimoidut tuottajaksi! Siu pitää hankkia itelle semmonen ISRC-tuottajakoodi. Gramexin ohjeet, Tarja sekä muut kivat auttavat – näin saat sit rahaa radiosoitosta. Siu pitää huolehtia, että myös fiittaajat ja orkesterikamusi merkataan. (Merkkaan kans sen nurkassa pöpöttävän aggreggaattikin, sekin tallentu miun lauluraidalle). Eli jokaikinen jokonoko kuka vinkuu siu tallenteella pitää merkata ääniteilmotukseen.

Muista promota ja bitchailla! Jaa ennakkolinkkiä oman genresi radiokanaville sekä somettele hitsisti. Voit viestittää jo töihisi, et ”hyvää jatkoa kärhöt – mie oon pian Fame of Musicissa Pasilan Mällissä sekä vahanukkena Mikkelin Visulahdessa!”

 

Johanna Viksten 
Itsensä työllistävä lappeenrantalaislähtöinen musiikin multitaskaaja
ja freelancer

Artikkeli on julkaistu Muusikko-lehdessä 1/2022.