Kemin kaupunki suunnittelee kaupunginorkesterin ja kaupunginteatterin toiminnan alasajoa osana hyvinvointialan talouden tasapainottamisohjelmaa.
Suunnitelman mukaan nykymuotoisen orkesteritoiminnan lopettamisella tavoitellaan 40 000 euron säästöä.
Asiasta keskusteltiin Radio Helsingin taajuudella keskiviikkona 13. huhtikuuta, kun Njassan vieraina olivat kapellimestari Atso Almila sekä orkesterimuusikko ja Muusikkojen liiton varapuheenjohtaja Miikka Saarinen.
Sekä Almila että Saarinen toteavat, että suunnitellussa säästötoimenpiteessä on kyse varsin pienestä summasta – etenkin, kun opetus- ja kulttuuriministeriö on jo myöntänyt orkesterille 233 581 euron rahoituksen vuodelle 2022.
Miikka Saarinen ihmettelee säästöjä suhteessa Kemin kaupungin strategiaan, jonka mukaan kaupunki tavoittelee esimerkiksi kansainvälisyyttä, houkuttelevuutta ja hyvinvointia. Kaupungin muuttotappiot ovat säästösuunnitelmien taustalla.
”Kuulostaa hyvin erikoiselta, että muuttotappioihin reagoitaisiin kiihdyttämällä niitä – purkamalla asioita, joiden takia ihmiset haluaisivat siellä olla”, Saarinen toteaa.
Atso Almila muistuttaa, että muusikot vaikuttavat yhteiskuntaan ja ympäristöönsä orkesterityön lisäksi monella muullakin tavalla. He jakavat tietoa ja taitoa – ja ovat tietenkin myös veronmaksajia.
”Kun pistetään porukkaa työttömäksi, niin siitähän tulee kunnalle vain lisää ongelmia. Kyllä se 40 000 euroa on aika pieni summa, jos ruvetaan tällaisia järjestelyjä tekemään. Ne osuvat omaan nilkkaan, ja hyvinvointi vähenee”, sanoo Almila.
Hän nostaa esiin Kemin kaupunginorkesterin merkityksen myös alueen musiikkikasvatustyössä.
”Kemistä on tullut paljon nuoria hienoja muusikkoja, jotka ovat sijoittuneet jopa ulkomaille merkittäviin orkestereihin.”
Kuuntele haastattelu >
Lue myös:
Ahti Vänttinen 22.3.2022: Kemi vaarassa kadota kulttuurikartalta >
Muusikkojen liitto 22.3.2022: Kemin kaupunginorkesterin toiminta turvattava >