Vaikuttajat – Jussi Fredriksson

 

Jussi Fredriksson

Jazzmuusikko ja Jazz City Turku ry:n toiminnanjohtaja. Flame Jazz -konserttien, Turku Jazz Festivalin, Turku Jazz Orchestran ja Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjan tuottaja sekä Turun kulttuurilautakunnan jäsen.

Mikä on oma suhteesi musiikkiin?

Musiikki on itselleni sekä työ että loputon inspiraation lähde. Harjoittelun, säveltämisen ja esiintymisen kautta säilytän kontaktin omaan sisäiseen musiikilliseen maailmaani, joka on itselleni lopulta kaiken tekemisen ydin. Konserttien tuottamisessa taas ei ole kyse minusta, vaan pyrin tuottamaan monipuolista ja laadukasta jazzmusiikkia erilaisiin tarpeisiin. Musiikilla on ollut merkittävä rooli elämässäni jo nuoruudesta, joten aika pitkälti jazzia tämä koko touhu on. Onneksi perhe tuo arkipäivään muutakin ajateltavaa. 

Mikä on parasta organisaatiossasi?

Meidän organisaatiossamme on tilaa luovuudelle, ja olemme aika ketteriä kehittämään uudenlaisia tapahtumakonsepteja. Meillä on hyvä jengi tuottamassa keikkoja, ja työnteko tässä porukassa on jopa kivaa. Itse teen tätä hommaa viime kädessä musiikin takia, joten nautin siitä, kun pystymme tuottamaan sisältöjä taiteellisista ambitioista tinkimättä. 

Millaisia mahdollisuuksia ja haasteita näet musiikkikentällä?

Näin koronan aikaan haasteet ovat meilläkin ilmeiset, mutta uskon tulevaisuuden olevan hyvinkin aurinkoinen elävälle musiikille. Musiikkikenttä monimuotoistuu ja rikastuu edelleen uusien tekijöiden ja tyylien myötä. Monipuolisella musiikkitarjonnalla on jatkossa suuri merkitys taloudellisesti ja sosiaalisesti hyvinvoivalle yhteiskunnalle. Musiikkialan sisällä meillä on kasvun mahdollisuuksia ja hyödyntämätöntä potentiaalia erityisesti kansainvälisellä kentällä. 

Miksi kulttuurin tukeminen taloudellisesti on tärkeää?

Kulttuuri luo ympärilleen taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia. Kulttuurin taloudellisten vaikutusten osalta on syytä kiinnittää huomiota erityisesti välillisiin vaikutuksiin. Kulttuurin avulla voimme herättää henkiin esimerkiksi kokonaisen kaupunginosan ja vahvistaa näin ravintola- ja matkailualaa sekä muuta alueen elinkeinotoimintaa. Sosiaali- ja terveyspuolella panostukset ennaltaehkäisevään hyvinvointiin tuovat yhteiskunnalle merkittäviä säästöjä. Taiteen ja kulttuurin sisältöjen osalta on viisasta vaalia omaa kulttuuriperintöään sekä kylvää uusien taiteellisten sisältöjen siemeniä ympärilleen.

Kysymys, jonka toivoisit kysyttävän itseltäsi?

Kokeillaanko?

Kuva: Tero Ahonen

Artikkeli on julkaistu Muusikko-lehdessä 4/2021.