Koronarajoitusten takia koko elävän musiikin ala on joutunut pysähtymään. Rajoitukset ovat monilta osin jo ainakin hetkeksi hellittäneetkin, ja ehkä valoa alkaa olla näkyvissä. Esiintyjät odottavat pääsyä keikoille, kiertueille, treeneihin – yleisö janoaa livemusaa ja yhteisiä hetkiä festareilla ja konserteissa. Voisiko tämän pakollisen tauon ottaa myös pysähtymisen paikkana yhdenvertaisuuden pohtimiseksi – millaiseen elävän musiikin ilmapiiriin me kaikki palaamme tauon jälkeen? Voisimmeko palata entistä oikeudenmukaisempaan toimintakulttuuriin, jossa kaikille on tilaa, ja jossa minkäänlainen syrjintä ei ole sallittua? Miten musiikkialalla huomioidaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt?
Muusikkojen liitto on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta, ja haluamme kannustaa koko alaa pohtimaan aihetta. Jokaisella toimijalla ja yksilöllä on mahdollisuus ja velvollisuus tehdä osuutensa kaikenlaisen syrjinnän kitkemiseksi. On tunnistettava puutteet ja ongelmat, jotka rajoittavat osan meistä oikeuksia – voimme kouluttautua, opetella, kuunnella.
Annetaanko kaikille äänille tilaa yhteisössämme? Pyritäänkö jotakuta hiljentämään tai muuttamaan? Onko jokainen muusikko ja artisti tervetullut työyhteisöön omana itsenään? Kuka päättää, kuka puhuu, kuka esiintyy? Kenestä voi tulla eturivin tähti, ketkä esiintyvät tapahtumassamme? Heitetäänkö harjoituksissa, orkesterimontussa tai keikkabussissa seksististä läppää? Onko käytössä unisex-tiloja? Puututaanko syrjintään ja häirintään? Esiinnymmekö vain naisille ja herroille vai kaikille läsnäolijoille?
Kerro vinkkisi
Meiltä kaikilta vaaditaan pitkäjänteistä työtä – ja samalla voimme tehdä paljon jo tänään.
Pride-viikolla kesäkuussa 2021 käynnistimme kyselyn, jossa kokoamme ehdotuksia, ideoita ja aloitteita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi musiikkialalla. Kysely on auki 31. elokuuta saakka. Julkaisemme vinkit syksyn 2021 aikana. Kerro ajatuksesi >
MUSA VAI BISNES: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt musiikkialalla
Radio Helsingin MUSA VAI BISNES -ohjelman kaksiosaisessa Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt musiikkialalla -keskustelussa aihetta tarkastellaan niin muusikkojen, artistien, managerien kuin levy-yhtiöiden näkökulmasta toimittaja Maria Veitolan johdolla. Maalis–huhtikuussa 2021 julkaistut jaksot ovat kuunneltavissa jälkikäteen.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt musiikkialalla, osa 1
Millainen on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema musiikkialalla? Voiko artisti ja muusikko olla yleisön edessä oma itsensä, ja onko ala turvallinen vähemmistöille ja normeja rikkoville esiintyjille?
MUSA VAI BISNES pureutuu Maria Veitolan johdolla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaan ja näkyvyyteen Suomen musiikkialalla. Jakso on ensimmäinen osa kahden jakson kokonaisuudesta. Kannustavatko pomot ja portinvartijat esiintyjiä ilmaisemaan itseään vapaasti? Miten naisviha sekä homo- ja transfobia näyttäytyvät eri genreissä?
Vieraina ovat laulaja, somevaikuttaja ja vuonna 2017 Vuoden homo -palkinnon voittanut Tuure Boelius, SOFA-duon toinen osapuoli, rap-artisti ja näyttelijä Fanni Noroila, tuottaja, musiikintekijä ja artistinimellä Exploited Body toimiva taiteilija Noah Kin sekä saksofonisti ja musiikintekijä Linda Fredriksson. Jaksossa kuullaan myös artisti, käsikirjoittaja ja kirjailija Cristal Snow’n kokemuksia musiikkialalta.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt musiikkialalla, osa 2
Miten vähemmistöihin kuuluvia taiteilijoita tulee tukea musiikkialalla? Rajoittavatko rakenteet artistien vapautta ilmaista itseään, ja mitä voidaan tehdä, ettei homofobialle anneta tilaa hittilistoilla?
MUSA VAI BISNES jatkaa Maria Veitolan johdolla edellisessä jaksossa käytyä keskustelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta Suomen musiikkialalla. Vieraina olleet muusikot ja artistit kertoivat kokemastaan syrjinnästä ja ahdistelusta sekä siitä, millaista on toimia homo- ja transfobisessa musiikkiympäristössä.
Nyt puheenvuoron saavat rakenteissa vaikuttavat ja vallankahvassa olevat – miten rakenteita korjataan, ja miten teemme alasta kaikille turvallisemman? Voiko avoimesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva artisti olla Suomen suurin artisti?
Vieraina ovat ManageMe-managerointitoimiston toimitusjohtaja Carla Ahonius, tuottaja ja musiikintekijä sekä Johanna Kustannus -levymerkin manageri Minna Koivisto sekä Nelonen Median nykyisin omistaman Kaiku Entertainment -musiikkiyhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Pekka Ruuska.
Jaksojen taustatoimittaja on Laura Haimila. MUSA VAI BISNEKSEN äänen vahvistaa Genelec.