Parhaat asiantuntijat

Korona-Suomessa vallan kahvassa ovat maan parhaat asiantuntijat. Terveyden osalta asiantuntemus voi olla kiistaton, mutta se ei näytä ulottuvan elinkeinoelämään saati kulttuuriin.

WHO:n koronatoimien erikois-edustaja David Nabarron mukaan laajat rajoitukset eivät ole ratkaisu vaan viimeinen vaihtoehto, ja laajojen rajoitusten sijaan on luotava paikallistason ratkaisuja. Suomi on koronaluokan priimuksia, eikä infrastruktuurin vaatimia muutoksia kannata lykätä, vaan niihin on panostettava nyt.

Esittävän taiteen alalla ollaan jo pitkällä epidemiankestävän infrastruktuurin rakentamisessa, ja sitä työtä pitää päästä jatkamaan. Täyssulku ei edistä tätä välttämätöntä kehitystyötä. Jos tartunnat eivät sululla taitu, on entistä selvempää, että syy on muualla kuin esittävän taiteen tilaisuuksissa.

Kansallinen koronaprojekti on politisoitumassa syyttelyn ilmapiirissä, eikä sinänsä toimintakykyisestä järjestelmästä nyt saada parasta tehoa irti virheiden ja selkäänpuukotuksen pelon takia. Sopii toivoa, että näiden muutaman viikon päiväunien jälkeen päättäjät olisivat vähän paremmalla tuulella, ja päästäisiin mahdollisimman pian takaisin oikeisiin töihin. Jos päiväunet venyvät liian pitkäksi, sitten ei taas illallakaan nukuta.

Koronasta nousu edellyttää luottamusta ihmisiin ja toimialoihin, joilla tarvittavat ratkaisut ja uudistukset lopulta tehdään. Niitä ei synny pelottelulla eikä isoveljen valvonnalla. Toimivien järjestelmien kehittäminen vaatii vaivannäköä, kärsivällisyyttä ja panostusta. Niihin on esittävän taiteen alalla jo panostettu, ja työ jatkuu heti kun siihen saadaan mahdollisuus.

Luvattujen valtion tukitoimien täytyy olla riittäviä ja pitkäkestoisia. Tekohengitys ei enää auta, kun potilasta uhkaa nälkäkuolema.

 

Kirjoitus on julkaistu Muusikko-lehdessä 6/2020.