Kemin kaupunki, älä leikkaa siipiä unelmilta

Jos Kemin kaupunginhallituksen esitys Kemin kaupunginorkesterin lakkauttamisesta ensi maanantaina hyväksytään, Meri-Lappi menettää mittaamattoman arvokkaan kulttuuritoimijan. Jos näin käy, eniten uskoa ja toivoa menettävät ne nuoret muusikot, jotka ovat harjoitelleet musiikillisten tavoitteidensa eteen koko lapsuutensa.

Tiedän kokemuksesta, kuinka pitkä matka Kemin kaltaisesta pikkukaupungista on ponnistaa kansainväliselle musiikkiuralle. Pienen, muuttotappiollisen teollisuuskaupungin asenneilmapiiri ei ole taiteellisten visioiden kasvupaikaksi hedelmällisin. Tällaisissa ympäristöissä kulttuuria ja taidetta tulisi viljellä lisää, ei vähentää.

Aloitin pianonsoiton Länsi-Pohjan musiikkiopistossa viisivuotiaana ja valmistuin ylioppilaskirjoitusten alla. Yksi tärkeimmistä päivistä tuolla aikavälillä on ollut neljäs toukokuuta vuonna 1999, jolloin sain soittaa Kemin kaupunginorkesterin solistina.

Muistan epätodelliselta tuntuneen hetken, jolloin minulla oli etuoikeus istua Steinwayn ääreen, kaupunginorkesterin eteen – se oli valtava palkinto kuukausien harjoittelusta ja työstä. Kun orkesterin äänimassa alkoi tulvia kehoni läpi, ajattelin, että tässä haluaisin soittaa koko loppuelämäni.

Ja niin olen tehnyt. Muusikon urani aikana olen palannut tuohon muistoon lukemattomia kertoja. Hankalina hetkinä olen kanavoinut voimia, itseluottamusta ja sinnikkyyttä siitä ajatuksesta, että jos neljätoistavuotias kemiläistyttö voi saada tuollaisen mahdollisuuden Kemissä, mikä tahansa on mahdollista myös isossa maailmassa.

Taiteesta laihduttaminen ei ole koskaan pitkällä aikavälillä kannattavaa. Ei sielullisesti, eikä taloudellisesti. Kemin kaupungin kassakriisi on aikuisten päättäjien huimapäisen riskinoton seurausta. Olisi väärin maksattaa nämä tehdyt valinnat nuorten muusikoiden haaveista.

Haluan uskoa, että Kemin kaupungin päättäjät löytävät maanantaihin mennessä sydämestään sellaisen sivistyksen, jonka valossa nuorten muusikoiden siipiä ei leikata 50 000 euron reaalisen säästön nimissä.

Musiikilla on sielua puhdistava ja koskettava vaikutus. Se tarjoaa sillan näkymättömään maailmaan ja arjen tuolle puolen, synnyttää vahvoja muistoja ja yhteyden kokemusta. Koskaan ei ole hyvä aika laihduttaa taiteesta, tulevaisuudesta, sielun hyvinvoinnista ja unelmista. Ei etenkään nyt. Se tulisi Kemin kaupungille liian kalliiksi.

Jutta IRENE Ruonansuu

Artisti, yrittäjä, FM