SAK: Suomi nostetaan varoittavaksi esimerkiksi työntekijöiden oikeuksia kartoittavassa raportissa

Työntekijöiden oikeudet ovat maailmanlaajuisesti vakavassa kriisissä, kuvaa ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC tuoreessa raportissaan. Järjestö nostaa Suomen esimerkiksi Euroopan oikeistohallitusten toimista, jotka rajoittavat muun muassa lakko-oikeutta”, uutisoi SAK.

ITUCin vuosittain julkaisema raporttikattaa 151 maata. Raportissa vain seitsemän maata saa parhaan mahdollisen arvosanan ja 51 maata kaikkein huonoimman, mikä tarkoittaa, että työntekijöiden oikeuksia ei taata lainkaan tai oikeusvaltio on romahtanut.

Oikeutta lakkoihin rikottiin 87 %:ssa maista ja oikeutta työehtosopimusneuvotteluihin 80 %:ssa maista. Työntekijöiden pidätyksiä tai vangitsemisia tapahtui 47 %:ssa raportin kattamista maista.

Työntekijöille pahimmat maat ovat ITUCin mukaan Bangladesh, Valko-Venäjä, Ecuador, Egypti, Eswatini, Myanmar, Nigeria, Filippiinit, Tunisia ja Turkki.

Pahin alue työntekijöiden oikeuksien kannalta on Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka. Amerikkojen alue sai tänä vuonna indeksin historian huonoimman tuloksensa keskiarvolla 3.68, kun asteikko on yhdestä (paras) viiteen. Eurooppa on alueista keskimäärin paras indeksillä 2.78, mutta sen tilanne heikkeni neljättä vuotta peräjälkeen. Aasian ja Tyynenmeren alueella tapahtui pientä parannusta, mutta indeksi on silti huono 4.08.

ITUC: Kolmikanta on Suomessa enää muodollisuus

Suomi mainitaan raportissa esimerkkinä Euroopan alueen huolestuttavasta kehityksestä työntekijöiden oikeuksien suhteen. ITUC kiinnittää huomiota erityisesti lakko-oikeuden rajoittamiseen, laittomiksi katsotuista lakoista määrättyjen lakkosakkojen merkittävään kiristämiseen ja kolmikantaisen yhteistyön heikkenemiseen.

Kolmikanta eli työntekijöiden, työnantajien ja hallituksen edustajien yhteistyö on raportin mukaan muuttunut Suomessa Orpon hallituksen aikana lähinnä muodollisuudeksi, eikä ammattiliitoilla ole enää todellista vaikutusvaltaa työelämää koskeviin uudistuksiin.

Suomen saama arvosana on heikentynyt. Vuoteen 2023 asti Suomi sai arvosanan 1, mikä tarkoittaa, että työntekijöihin ja ammattiliittoihin kohdistuu korkeintaan satunnaisia rikkomuksia. Tänä vuonna arvosana on viime vuoden tapaan 2, mikä tarkoittaa toistuvia työntekijöihin ja ammattiliittoihin kohdistuvia rikkomuksia.

Lähde: SAK

Muusikkojen liitto on SAK:n jäsen.