Taide- ja kulttuurialan ammattilaiset kokoontuivat tiistaiaamuna 3. syyskuuta 2024 Smolnan eteen vastustamaan hallituksen leikkaussuunnitelmia. Leikkauksilla olisi tuhoisat vaikutukset kulttuurialaan kokonaisuudessaan.
Petteri Orpon hallitus aloitti tiistaina 3. syyskuuta 2024 neuvottelut ensi vuoden budjetista Smolnassa Etelä-Esplanadilla, Helsingissä. Samalla se tarkentaa budjetin leikkauskohteet. Kehysriihestä odotetaan tulevina päivinä tuloksia, jonka jälkeen selviää, miten leikkaukset käytännössä kohdennetaan.
Arts Against Cuts Finland -yhteisö järjesti kulttuurileikkauksia vastustavan LEIKKAA TÄSTÄ -mielenilmauksen, johon myös Muusikkojen liitto osallistui.
”Taide kuuluu kaikille, ei ainostaan harvoille! Kulttuuri kuuluu kaikille, ei ainoastaan rikkaille!”, kuului kovaäänisesti Smolnan edustalla. Mielenilmaus vastusti kulttuuriin kohdistuvia leikkauksia: hallitus suunnittelee kymmenien miljoonien suuruisia leikkauksia kulttuurin ja taiteen aloille.
Hallitus on esimerkiksi leikkaamassa EU-direktiiviin ja lakiin perustuvan yksityisen kopioinnin hyvityksen 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan. Leikkauksella olisi tuhoisat vaikutukset kulttuuriin, ja se osuisi erityisesti vapaalle kentälle. 21. elokuuta 2024 julkaistun selvityksen mukaan yksityinen kopiointi aiheuttaa vuosittain noin 46 miljoonan euron haitan myyntien ja striimaustulojen menetyksenä. Suomen luova ala on vaatinut päättäjiä perumaan leikkaukset. Samaa on vaatinut myös kansainväliset luovan alan järjestöt.
Muusikkojen liitto julkaisi torstaina 29. elokuuta 2024 kannanoton, jossa nostettiin esiin suunniteltujen kulttuurileikkausten mittavat vaikutukset: kymmenien miljoonien eurojen leikkauksilla hallitus vauhdittaa kulttuurin eriarvoistumista sekä heikentää oikeusvaltion periaatteita.
”Nyt hallitus toteuttaa hajota ja hallitse -politiikkaa, kun kulttuuriala on laitettu OKM:n sisällä taistelemaan muiden tärkeiden sektoreiden kanssa roposista. Voimmeko suostua sellaiseen, vai pitäisikö meidän kaikkien yhdessä vaatia loppua tälle koko politiikalle? Milloin me kulttuurialana, ja laajemminkin kansalaisyhteiskuntana, heräämme siihen, että jos emme yhdessä kysy niitä olennaisia kysymyksiä ja vaadi kaikkien perustavanlaatuisia oikeuksia, meillä ei ole kohta mitään jäljellä?”, kysyi Muusikkojen liiton viestintäpäällikkö Sanni Kahilainen kannanotossa.
Mielenilmaus nosti esiin leikkauspäätösten taustalla piilevät ideologiat: samalla, kun tuetaan tiettyjä teollisuudenaloja, taiteesta ja kulttuurista leikataan, vaikka niihin sijoittaminen tuottaa tutkitusti vaurautta eri muodoissa. Hallitus kuitenkin esittää leikkaukset välttämättöminä.
Mielenilmaus muistutti myös leikkausten vaikutuksista työllisyyteen kulttuurialalla. Työttömyyden lisääntymisellä olisi suorat vaikutukset verotuloihin sekä Suomen kulttuurivientiin ja vetovoimaisuuteen – leikkaamalla vauhditetaan Suomen talouden ahdinkoa entisestään.
Kuvat: Rosanna Mantila