Poikkeuksellinen kattaus mielen hyvinvoinnin tapahtumia ja ryhmiä taiteen, kulttuurin ja tapahtumien ammattilaisille syksyllä

Tulevana syksynä taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-aloilla työskenteleville on luvassa mielen hyvinvointia ja työkykyä tukevia tapahtumia eri puolilla Suomea.

Ryhmiä ja tapahtumia on runsaasti:

  1. Yhteensä 12 valmennus- ja vertaisryhmää taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen apurahan saajille, freelancereille ja itsensätyöllistäjille.
  2. Neljä työhyvinvointipäivää. 
  3. Mielenterveyden ensiapu 2® – Haavoittuva mieli -koulutuksia.  

Työterveyslaitos, Taiteen edistämiskeskus Taike, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ja Muusikkojen liitto järjestävät tapahtumat yhteistyössä osana Mielenterveyden työkalupakki -hanketta.

1. Valmennus- ja vertaisryhmät taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen ammattilaisille

Hankkeessa on järjestetty tämän kevään aikana maksuttomia, työkykyä tukevia valmennus- ja vertaisryhmiä. Syksyllä 2024 valmennus- ja vertaisryhmiä järjestetään lisää. Ryhmissä käsitellään mielen hyvinvointiin ja työkyvyn tukemiseen liittyviä sisältöjä.

Valmennus- ja vertaisryhmät kokoontuvat syksyllä Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Rovaniemellä, Seinäjoella ja Tampereella. Tämän lisäksi järjestetään etänä kokoontuvia ryhmiä, jotka toteutetaan kolmella eri kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Jokainen valmennus- ja vertaisryhmä kokoontuu  kuusi kertaa. Tapaamiset ajoittuvat kolmen kuukauden ajanjaksolle.
 
Ilmoittautuminen syksyn ryhmiin on avoinna 1.–10.8.2024. Jokaiseen ryhmään otetaan 10 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Jyväskylässä 6.8.2024 aloittavaan ryhmään on poikkeuksellisesti ilmoittautuminen alkaa jo 10.–20.6.2024.

2. Työhyvinvointipäivät Tampereella, Rovaniemellä, Turussa ja Helsingissä

Osana Mielenterveyden työkalupakki -hanketta toteutetaan maksuttomia työhyvinvointipäiviä. Päivät tarjoavat taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-aloilla työskenteleville mahdollisuuden oman työhyvinvoinnin pohtimiseen. Ohjelmat vaihtelevat paikkakunnittain, mutta niiden sisällöt koostuvat kaikkialla asiantuntijapuheenvuoroista, jaksamista tukevista työpajoista sekä mielen ja kehon palautumiseen tähtäävistä toimista. Työhyvinvointipäivien tarkoitus on myös tarjota mahdollisuus yhteisölliseen ja vertaisuuteen rakentuvaan kohtaamiseen ja verkostoitumiseen. Päivä sisältää lounaan ja kahvit.

Työhyvinvointipäivien ajankohdat: 

  • Tampere 9.9.2024, klo 9.30–15 
  • Rovaniemi 7.10.2024, klo 9.30–15 
  • Turku 23.10.2024, klo 9.30–15 
  • Helsinki 18.11.2024, klo 9.30–15  

Ilmoittautuminen työhyvinvointipäiviin aukeaa 12.8.2024 ja sulkeutuu kaksi viikkoa ennen tapahtumaa.

3. Mielenterveyden ensiapu 2® – Haavoittuva mieli -koulutukset

Mielenterveyden ensiapu 2® – Haavoittuva mieli -koulutuksia järjestetään syksyllä 2024 Porissa, Kajaanissa ja Helsingissä. Koulutus on suunnattu taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-aloilla työskenteleville. Koulutus sisältää tietoa yleisimmistä mielenterveyden häiriöistä ja antaa valmiuksia avun tarpeen arviointiin ja hankkimiseen. Koulutus on maksuton. 

Koulutus on Mieli ry:n rekisteröimä. Mielenterveyden ensiapu 2 -koulutukseen osallistuminen ei edellytä aiempaa osallistumista Mielenterveyden ensiapu 1 -koulutukseen.

Syksyn koulutuspäivät: 

  • Helsinki 12.–13.9.2024, klo 9–16
  • Kajaani 3.–4.10.2024, klo 9–16
  • Pori 7.–8.11.2024, klo 9–16

Ilmoittautuminen syksyn koulutuspäiviin avautuu 1.8.2024 ja sulkeutuu kaksi viikkoa ennen koulutuspäiviä.

Mielenterveyden työkalupakki -hanke

Kaikki syksyn tapahtumat, koulutukset ja ryhmät ovat osa Mielenterveyden työkalupakki -hanketta. Työterveyslaitoksen toteuttaman hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Taiteen edistämiskeskus, Muusikkojen liitto, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ja Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore. Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Hankkeessa edistetään taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-aloilla työskentelevien työssäjaksamista ja mielen hyvinvointia.   

Lisätietoa hankkeesta ja tapahtumista: 

Heli Ansio 
Erityisasiantuntija, projektipäällikkö 
Työterveyslaitos 
heli.ansio@ttl.fi 
Puh. 050 468 7335 
 
Katriina Haikala 
Taiteilija-asiantuntija 
Taiteen edistämiskeskus 
katriina.haikala@taike.fi 
Puh. 0295 330 805