Musiikkialan ammattilaisten vetoomus Israel-boikotista Euroviisuissa luovutettiin Ylelle

Artistit, muusikot ja musiikkialan ammattilaiset vetoavat Yleen, jotta se painostaisi Euroopan yleisradiounionia (EBU) sulkemaan Israelin ulos Euroviisuista, ja että se boikotoisi vuoden 2024 kisoja, mikäli EBU sallii Israelin osallistua.

Vetoomuksen allekirjoitti yli 1500 henkilöä, ja se luovutettiin Ylelle tiistaina 16. tammikuuta 2024. Vetoomuksen Ylen luovien sisältöjen ja median johtaja Ville Vilénille luovutti joukko artisteja ja muusikkoja työryhmän vetäjä Lukas Korpelaisen johdolla. Mukana olivat muun muassa Olavi Uusivirta, Elsi Sloan, Vesta ja Isaac Sene.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet myös muun muassa artistit Janna, Iisa ja pehmoaino, Euroviisuissa 2022 Suomea edustaneen Rasmus-yhtyeen solisti Lauri Ylönen sekä yksi vuoden 2024 Uuden musiikin kilpailun juontajista, artisti Benjamin Peltonen.

”Ei ole meidän arvojemme mukaista, että sotarikoksia tekevä ja miehityspolitiikkaa harjoittava valtio saa näkyvän paikan kiillottaa imagoaan musiikin nimissä. Samalla muut kisoihin osallistuvat maat tulevat antaneeksi tukensa Israelin politiikalle. Yle oli ensimmäisten joukossa vaatimassa Venäjän ulossulkemista vuoden 2022 kisoista, ja odotamme Yleltä samaa aktiivista arvojen puolustamista nytkin”, vetoomuksessa perustellaan.

Ylen uutisesta (16.1.2024) löytyy videotallenne luovutustilaisuudesta ja sen yhteydessä tehdyistä haastatteluista.

Vetoomus on saanut huomiota kotimaan lisäksi kansainvälisessä mediassa. Ville Vilén kertoo Ylen käyneen aiheesta keskustelua EBUn kanssa, mutta Yle ei ole toistaiseksi viestinyt linjamuutoksista osallistumisen tai boikotoinnin suhteen.

Vuoden 2024 Euroviisut järjestetään Malmössä, Ruotsissa toukokuussa.

Musiikki- ja kulttuurialat ovat vedonneet Suomen valtionjohtoon tulitauon puolesta

Musiikki- ja kulttuuriala ovat kuluneiden kuukausien aikana tuominneet Israelin hyökkäyksen Gazaan ja vaatineet Euroviisu-boikotin lisäksi Suomen päättäjiltä toimenpiteitä siviilien tappamisen lopettamiseksi. Lue lisää >

Kuva: Helena Haaparanta