Eläköön Folk! -gaalassa jaettiin tunnustuksia kansanmusiikin tekijöille, esittäjille ja toimijoille

Folklandia-risteilyllä 12. tammikuuta 2024 järjestetyssä Eläköön Folk! -gaalassa palkittiin kansanmusiikin, kansantanssin sekä maailmanmusiikin tekijöitä, esittäjiä ja toimijoita.

Vuoden artisti -tunnustus myönnettiin Emilia Lajuselle. Palkintoperusteluissa Lajusen todetaan olevan pitkän linjan kansanmuusikko sekä omaääninen, vahva ilmaisija, jonka taiteessa ovat mukana musiikki ja tanssi, syvällinen perinnetuntemus ja ennakkoluuloton uuden etsintä. Lajunen soittaa useissa eri kokoonpanoissa, opettaa, säveltää, sovittaa sekä esiintyy viulistina ja avainviulistina. Hän syventyi taiteellisessa tohtorintutkinnossaan tanssivan muusikko–säveltäjän ilmaisuun ja nykypäivän ammattikansanmuusikon perinteenkantajuuteen. Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskus (KEK) ja Muusikkojen liitto myöntävät palkinnon vuosittain yhdessä, ja sen jakoi Muusikkojen liiton viestintä- ja tuotantoassistentti Sami Vähäkangas.

Vuoden Wäinö -elämäntyötunnustus myönnettiin Rauno Niemiselle. Nieminen on ansioitunut paitsi kansansoitinten kehittäjänä ja rakentajana myös tutkijana, kirjailijana ja muusikkona. ”Jos ei ymmärrä historiaa, ei voi ymmärtää tulevaisuutta”, hän muistutti puheessaan.

Muusikkojen liitto kiittää tapahtuman järjestäjiä ja onnittelee kaikkia ehdokkaita ja palkinnonsaajia.

Tutustu kaikkiin voittajiin >

Kuvat: Ville Kurki