Tekijänoikeuskorvauksia ei enää sovitella

Tekijänoikeuskorvauksia ei huomioida työttömyysetuuden kanssa yhteen soviteltavana tulona vuodenvaihteessa voimaan astuneen muutoksen myötä. Korvauksia ei sovitella riippumatta siitä, milloin työ, johon korvausten maksaminen perustuu, on tehty tai tehdään.

Merkitystä ei ole myöskään korvausten maksajalla (tekijänoikeusjärjestö tai työn teettäjä) tai korvausten nimityksellä (rojalti, käyttökorvaus, tekijänoikeuskorvaus), kun maksamisen perusteena on tekijänoikeus tai tekijänoikeuden lähioikeudet. Muut immateriaalioikeuksiin perustuvat korvaukset huomioidaan jatkossakin työttömyysetuuden sovittelussa ansiotuloina.

”Kyseessä on tekijänoikeuskorvauksia saavien kannalta merkittävä muutos, jonka puolesta Muusikkojen liitto on tehnyt pitkäaikaista vaikuttamistyötä yhteistyössä muiden luovien alojen järjestöjen kanssa”, kertoo Muusikkojen liiton sopimuspäällikkö Mirkka Kivilehto.

Jos maksettava ansiotulo sisältää myös tekijänoikeuskorvausta, asia kannattaa avata sopimuksessa. Päivärahan saaja voi siten sopimuksella osoittaa, mikä osuus maksetusta tulosta on korvausta työstä ja mikä osuus tekijänoikeuskorvausta, jota ei sovitella.

Ilmoita korvauksista työttömyyskassaan

Tulorekisteristä saatavien tietojen perusteella työttömyyskassa ei aina pysty ratkaisemaan, onko korvaus soviteltavaa tuloa vai ei. Päivärahan saajan tulee siis toimittaa työttömyyskassalle kopio työ- tai toimeksiantosopimuksesta sekä tulosta saadun palkka- tai palkkiolaskelman etuushakemuksen liitteenä.

Lue lisää Avoimen työttömyyskassa A-kassan sivuilta >