Pääkirjoitus – Iso kuva

Paljon puhutaan isosta kuvasta, kun tarkoitetaan jotakin, johon emme voi vaikuttaa tai joka ei koske meitä. Iso kuva tiukentaa kuitenkin koko ajan otettaan meidän jokaisen elämänpiiristä.

Pandemia oli parin vuoden ajan osa koko ihmiskunnan tarinaa, mutta samalla monen esittävän taiteilijan henkilökohtainen painajainen.

Geopolitiikan piti olla ylätason käsite, mutta nyt se lähettelee itse kullekin säädylle epätodellisia sähkölaskuja ja syö tilipussin ostovoimaa nopeammin kuin mikään liitto kykenee neuvottelemaan korotuksia.

Ekokatastrofin uhka oli vähällä synkistää jousisoittajan ammatillisia näkymiä, kun Brasilian kansallispuulajin käyttö jousenvalmistuksessa uhkasi loppua CITES-kokouksessa Panamassa. Vaikka järki lopulta voitti, iso kuva hengitti taas niskaan.

Digialustojen vääjäämätön globaali voittokulku on marginalisoinut musiikin esittäjän tulonmuodostuksen siihen kuntoon, että lainsäätäjää on huudettava apuun, kun markkinat eivät tilannetta enää pysty korjaamaan.

Onneksi käsillä on rauhan ja hiljentymisen aika. Voimme toivottavasti pysähtyä mietiskelemään vaikkapa omaa paikkaamme kaikessa tässä. Maailmankatsomuksesta riippumatta: rauhaa kaikille!

 

Artikkeli on julkaistu Muusikko-lehdessä 6/2022.