Music Freedom Day 3.3. juhlistaa musiikin ilmaisunvapautta

Musiikin esittäjät joutuvat ympäri maailmaa vainon ja sensuurin kohteeksi. Syitä ovat esimerkiksi diktatuurien harjoittamat ihmisoikeusloukkaukset tai muunlainen valtion hallinnon harjoittama syrjintä, joka kohdistuu ihmisryhmiin ja taiteilijoihin. Musiikki kokoaa ihmisiä yhteen, minkä valtaapitävät kokevat uhkana. Musiikin esittäjiä vangitaan ja pahoinpidellään, ja he voivat menettää jopa henkensä musiikkinsa vuoksi.

Freemusen vuosittain julkaisema The State of Artistic Freedom -raportti luo tilannekatsauksen ilmaisunvapauden tilasta maailmalla. Vuoden 2021 raportin mukaan maailmassa dokumentoitiin vuonna 2020 978 taiteellisen vapauden loukkausta 89 maassa: 133 taiteilijaa pidätettiin, 82 vangittiin ja 17 tapettiin. Tilanne ei helpottanut pandemia-aikana, vaikka kulttuuritapahtumia rajoitettiin ja peruttiin. Osassa tapauksia tilanne jopa paheni.

Esimerkkejä musiikin esittäjien kohtaamasta vainosta ja oikeuksien polkemisesta löytyy ympäri maailmaa. Putinin hyökkäyksen vuoksi ukrainalaisten taiteilijoiden tilanne on tällä hetkellä akuutti. Muusikkojen liitto sitoutuu tukemaan musiikin esittäjiä, jotka saapuvat sodan seurauksena Suomeen. Liitto toivoo yhteydenottoja, mikäli tiedossa on Suomessa oleskelevia tai tänne matkalla olevia ukrainalaisia musiikkialalla toimivia ihmisiä. Lisäksi on tärkeää, että osoitamme tukemme venäläisiä kollegojamme kohtaan.

Egyptissä muusikkojen ja taiteilijoiden ilmaisunvapaustilanne on erittäin huolestuttava. Muusikkoja, artisteja ja taiteilijoita pidätetään, kidutetaan ja pidetään vangittuna mielivaltaisesti. Taidetta sensuroidaan, ja pelolla aiheutetaan laajamittaista itsesensuuria. Esimerkiksi naisartistit ja -muusikot voivat joutua esiintymiskieltoon tai pidätetyksi muun muassa pukeutumisen vuoksi. Laaja joukko eri alojen kattojärjestöjä tuomitsi kannanotossaan Egyptin Muusikkojen liiton harjoittamat ihmisoikeusloukkaukset helmikuussa 2022. Egyptin liitto sensuroi puheenjohtaja Hani Shakerin johdolla egyptiläisiä artisteja, ja viimeisimpänä systemaattisen hyökkäyksen kohteeksi on joutunut nuorten suosima mahraganat-musiikki.

Afganistanissa Talibanin otettua vallan afganistanilaisia taiteilijoita vainotaan ja hiljennetään. Kansainvälinen muusikkoja ja artisteja edustava järjestöverkosto vetosi kannanotossaan afganistanilaisten kollegojen puolesta joulukuussa 2021. Jotkut musiikkigenret taas ovat maailmanlaajuisesti sensuurin ja vainon kohteena, kuten esimerkiksi rap-musiikki. On velvollisuutemme osana kansainvälistä yhteisöä turvata taiteilijoiden ääni sekä ilmaisunvapaus kaikkialla.

Päivän teeman mukaisesti voimme tukea vaiennettuja ja vainottuja musiikin esittäjiä kuuntelemalla heidän musiikkiaan, nostamalla heitä sosiaalisessa mediassa sekä tukemalla heitä muilla mahdollisilla keinoilla – tarjoamalla taiteilijaresidenssejä, opiskelupaikkoja ja työskentelymahdollisuuksia ja toivottamalla kollegamme tervetulleeksi taiteilijayhteisöihin.

Vahvistetaan tulevaisuuden ääniä – musiikkioikeudet kuuluvat kaikille!

Kansainvälisen musiikkineuvoston (IMC) muotoilemat musiikkioikeudet pohjautuvat Ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen, Kansainvälisen kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN:n peruskirjaan ja yleissopimukseen lasten oikeuksista.

Musiikkioikeudet muistuttavat ilmaisunvapaudesta ja osallisuudesta musiikkitoiminnassa, musiikin tekijöiden ja esittäjien oikeuksista sekä asianmukaisista toimintaedelletyksistä.

Music Freedom Day kuuluu Radio Helsingin taajuudella

Music Freedom Dayn kunniaksi Radio Helsingin taajuudella kuullaan kantaaottavien, sensuroitujen ja vaikeassa tilanteessa olevien artistien musiikkia ympäri maailman.

Kuuntele Radio Helsinkiä >

Kuuntele jälkikäteen: keskustelua Music Freedom Daysta ja ilmaisunvapaudesta

Muusikkojen liiton viestintäpäällikkö, Suomen musiikkineuvoston puheenjohtaja ja Freemusen hallituksen varapuheenjohtaja Sanni Kahilainen oli keskiviikkona 2. maaliskuuta Radio Helsingissä Njassan vieraana puhumassa Music Freedom Daysta sekä musiikin ilmaisunvapauteen liittyvistä teemoista.

”Taiteella ja musiikilla yhdistetään ihmiset, ja se on aina valtaapitäville iso uhka”, toteaa Sanni Kahilainen keskustelussa.

Kuuntele keskustelu jälkikäteen >

Osallistu Music Freedom Dayn juhlintaan sosiaalisessa mediassa

Music Freedom Day näkyy sosiaalisessa mediassa:

 

Muista tunnisteet:

#MusicFreedomDay #MusicFreedomDay2022