Muusikkojen liitto mukana Musiikki & Mediassa Tampereella

Muusikkojen liitto on mukana useassa eri Musiikki & Media -tapahtuman seminaarikeskustelussa. Aiheina ovat muun muassa ekologinen kestävyys musiikkialalla, musiikkialan puhutut ja vaietut aiheet, muusikon sosiaaliturva ja freelancerien turvaverkot, striimitapahtumat sekä musiikkialan tulevaisuudennäkymät ja haasteet.

Ohjelma

Torstai 7.10.:

Viihdebisneksen tulevaisuus: Harppauksia ja kompastuskiviä ekologisesti kestävällä musiikkialalla

Klo 10:15–11:00

Miten Tampere-talosta on tullut koskivoimaa hyödyntävä, hiilineutraali rakennus, jonka katolla majailee pölyttäviä alivuokralaisia? Entä miten muutosta ja vastuullista tapahtumatoimintaa johdetaan maineikkaalla Tavastia-klubilla Helsingissä? Mitä tapahtuu, jos mokataan?

Konkreettisista tapausesimerkeistä kertovat Tavastia-klubin tapahtumavastaava Maria Silvasto ja Tampere-talon kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto. Pyöreän pöydän keskustelua vetää projektipäällikkö ja yrittäjä Helmi Saksala.

Keskustelu on osa Muusikkojen liiton ja Suomen Musiikintekijöiden Vastuullinen musiikkiala -hanketta, jossa katsotaan lähelle ja kauas ekologisesti kestävän ja sosiaalisesti yhdenvertaisen musiikkialan puolesta.

Pikkuparlamentti: MUSA VAI BISNES – Mistä puhutaan, mistä vaietaan?

Klo 10:15–11:45

Radio Helsingin MUSA VAI BISNES nostaa Maria Veitolan johdolla esiin musiikkialan puhutut ja vaietut aiheet kuluneen vuoden ajalta. Missä tilassa musiikkiala on, ja miltä sen tulevaisuus näyttää? Mitä valtasuhteissa on tapahtunut – kuka omistaa ja kenet? Onko ala kantanut vastuuta yhdenvertaisuudesta ja häirinnän kitkemisestä?

Keskustelijoina ovat Fullsteam Agencyn Rauha Kyyrö, Sony Musicin markkinointijohtaja Jannika Nyqvist, artisti Ronja Stanley ja Muusikkojen liiton varapuheenjohtaja Pekka Lehti.

Keskustelu kuullaan Radio Helsingin taajuudella maanantaina 11. lokakuuta klo 17, ja se tulee kuunneltavaksi jälkikäteen podcastina.

Viihdebisneksen tulevaisuus: Kuka huolehtii artistista?

Klo 11:45–12:30

Viime vuosina alan avainkysymysten joukkoon on noussut esimerkiksi se, kuka huolehtii muusikon sosiaaliturvasta – vai huolehtiiko kukaan? Musiikkiteollisuuden toimijoiden roolit ovat murroksessa. Millaiset ovat tulevaisuuden työntekijän ja työnantajan roolit? Tässä paneelikeskustelussa pureudumme tarkastelemaan kentän työnjakoa, tuttuja sekä muuttuvia toimintamalleja ja juridisia vastuita.

Aiheesta keskustelemassa ovat Muusikkojen liiton juristi Mirkka Kivilehto, Piikkikasvi Agencyn ohjelmamyyjä Kari Pössi, Asianajotoimisto Juridicus Oy:n asianajaja Kari Karjalainen sekä Raikuli Live Oy:n Turkka Suo.

Viihdebisneksen tulevaisuus: Kuka auttaa freelanceria?

Klo 13:00–14:00

Mennyt vuosi on ollut tuskallinen osoitus taiteilijoiden turvaverkkojen hauraudesta ja freelance-toimijoiden todellisesta väliinputoamisesta. Kuka auttaa freelanceria-paneelissa haetaan avointa ja ratkaisukeskeistä keskustelua freelancer muusikoiden psykososiaalisista työoloitekijöistä, työn kipupisteistä ja mahdollisuuksista vaikuttaa niihin.

Aiheesta keskustelemassa ovat työelämäpsykologi Marjukka Laurola, muusikko Mikko Kosonen, oopperalaulaja Mari Palo sekä Nem Agencyn Managin Director, agentti ja promoottori Rowan Rafferty. Keskustelua moderoi Muusikkojen liiton freelancekoordinaattori Jaakko Kämäräinen.

Perjantai 8.10.:

Onnistuneen striimitapahtuman elementit

Klo 11:15–12:00

Pandemia-aikana erilaisia stream-lähetysalustoja nousi Suomeen useita, ja eritasoisia virtuaalisia keikkoja ja tapahtumia on tehty nyt puolitoista vuotta. Mitä tarvitaan onnistuneeseen virtuaaliseen keikkaelämykseen? Miten tehdään kaupallinen menestystapahtuma?

Keskustelijoina ovat G Livelab Tampereen toimitusjohtaja Annamaija Saarela, Karanteeniteatterin Tatu Mönttinen, Fullsteam Agencyn Liina Rislakki, Till Dawn They Count Ltd:n Toni Peiju, Warner Music Liven Production Coordinator Osku Jalkanen sekä Tiketin toimitusjohtaja Mirva Merimaa.

LiveFINin tulevaisuuspaneeli: Elävän musiikin suunnanmuutokset

Klo 12:00–13:00

Elävän musiikin alan suurin kriisi käynnistyi keväällä 2020 koronapandemian puhjetessa. Kuluneen puolentoista vuoden ajan liveala on pyrkinyt sopeutumaan alati ja yhä muuttuvaan toimintaympäristöön. Tulevaisuus on epävarma, ja paluuta vanhaan ei välttämättä ole. Toimintamme reunaehdot ovat murroksessa. Mutta miten tapahtumia lopulta järjestetään lähitulevaisuudessa? Millaisia ovat ne muutokset, jotka korona alalle toi? Miten voisimme hyödyntää näitä väistämättömiä muutoksia alan jälleenrakentamisessa? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia “Live after covid”-teemaisessa LiveFINin tulevaisuuspaneelissa.

Keskustelun alustaa Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva. Alustuksen jälkeen asiantuntijapaneelissa keskustelemassa on Tampereen G Livelabin toimitusjohtaja Annamaija Saarela sekä Fullsteam Agencyn toimitusjohtaja Tuomo Tähtinen. Keskustelun moderoi Ruisrockin vastaava tuottaja ja LiveFIN ry:n hallituksen jäsen Piia Lääveri.

Sanoista tekoihin: uudistettu poliitikkopaneeli

Klo 15:15–16:15

Nyt on viimeinen hetki, valtiovallan ja musiikkialan yhdessä, elvyttää suomalainen musiikkiala, siirtyä työryhmistä tekoihin ja strategiapapereista konkreettisiin ratkaisuihin. Eduskuntapuolueiden kansanedustajat ratkaisevat musiikkialan kasvun kannalta keskeisimpiä haasteita ja musiikkialan asiantuntijaraati arvioi ratkaisujen toimivuutta. Yhteisenä tavoitteena on yhteisesti työstetty toimenpidelista, jolla musiikkiala nostetaan kuopasta takaisin kasvu-uralle.

Keskustelun ammattilaisraadissa on Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen, Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö sekä Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen. Keskustelua moderoi Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula.

Tutustu Musiikki & Median koko ohjelmaan >

Muusikkojen liitto ehdolla vuoden järjestöksi

Muusikkojen liitto on äänestetty Industry Awards -gaalassa 2021 ehdolle Vuoden järjestö -kategoriassa. Lisäksi freelancekoordinaattori Jaakko Kämäräinen on ehdolla Vuoden järjestövaikuttaja -kategoriassa ja viestintäpäällikkö Sanni Kahilainen Tulevaisuuden suunnannäyttäjä -kategoriassa.

Radio Helsinki on ehdolla Vuoden radio -kategoriassa ja Radio Helsingin sisältöjohtaja, toimittaja Maria Veitola (MUSA VAI BISNES) Vuoden toimittaja -kategoriassa.

G Livelab Tampere on ehdolla Vuoden venue: klubi -kategoriassa ja toimitusjohtaja Annamaija Saarela Vuoden promoottori tai taiteellinen johtaja -kategoriassa.

Muusikkojen liitto omistaa Radio Helsingin ja G Livelab Tampere -klubin.

Tutustu vuoden 2021 Industry Awards -gaalan ehdokkaisiin >