Berliinin residenssin vuokralaisen ohje

5. Liikkuminen Berliinissä

5.1 Julkinen liikenne

Julkisen liikenteen liput käyvät Berliinissä kaikkiin liikennevälineisiin: S-Bahn, metro, bussit, raitiovaunut ja lautat.

Lisätietoa julkisesta liikenteestä löytyy täältä >

5.2 Polkupyörät

Sisäpihalla on neljä residenssin polkupyörää:

  • Musta 28-tuumainen unisex-mallinen kaupunkipyörä
  • Hiukan pienirunkoisempi vastaavantyyppinen punaruskea pyörä
  • Matalarunkoinen 7-vaihteinen tummansininen pyörä
  • Sininen naistenrunkoinen 7-vaihteinen pyörä (Giant)

Pyörissä on useammassa paikassa kirjaimet ”SML”. Avaimet ovat yläeteisen hyllyllä. Lisää pyöriä voit vuokrata lähistön liikkeistä, tai erilaisilla mobiiliapplikaatioille kuten NextBike, Call-A-Bike tai Donkey Republic.

Mittarijalkapumppu löytyy eteisestä. Pyörien kumien täyttö suoritetaan seuraavasti:

  1. Osa venttiileistä on presta-mallisia, eli muovikorkin alta löytyvä ”mutteritappi” kierretään auki.
  2. Pumpun pienempi reikä painetaan riittävän syvälle pitäen se ehdottomasti 90 asteen kulmassa, ettei venttiilitappi taitu pilalle.
  3. Lukitse pumpun suutin sen päässä olevalla vivulla. Jos suutin ei pysy venttiilissä, tarkista lukitusvivun asento. Voit tarvittaessa pitää suukappaletta käsin venttiilissä.
  4. Sopiva paine on n. 65 PSI, paitsi tummansinisessä pyörässä 40 PSI.
  5. Pumpattuasi avaa vipu, vedä suutin suoraan irti venttiilistä ja presta-venttiileissä kierrä venttiilin tapin päässä oleva ”mutteri” kiinni ja sulje muovikorkki.

Satulan säätö, renkaanvaihto ja pikkukorjaukset onnistuvat eteisen hyllyllä olevilla työkaluilla.

Pyöriin on paristo/akkukäyttöisiä LED-valaisimia eteisen hyllyllä. Niitä pitää lain mukaan käyttää edessä (valkoinen) ja takana (punainen) hämärässä ja pimeällä. Vaihda paristot tarvittaessa, äläkä jätä lamppuja pyöriin. Jos pyörän kiinteä valaisin ei toimi, käytä eteisestä löytyviä LED-valaisimia ja jos niitä ei ole tarpeeksi, hanki lisää esim. pyöräkaupoista.

Eteisen hyllyllä on kolme säädettävää kypärää.

Jos pyörissä tuntuu olevan vikaa tai et saa pumpattua ilmaa, lähistöllä on pyöräkorjaamoja. Pyörät ovat kovassa käytössä ja ulkosäilytyksessä, joten kunto ja erityisesti jarrujen toiminta kannattaa tarkistaa ennen ajoa. Pyörien käyttö tapahtuu omalla vastuulla.