Berliinin residenssin vuokralaisen ohje

4. Harjoittelu ja musiikkityö

4.1 Harjoittelu ja musiikkityö

Yläkerran olohuoneen ovet tulee sulkea tiiviisti, kun huoneessa soitetaan, lauletaan tai kuunnellaan musiikkia/katsellaan TV:tä, elokuvia tms., siis tuotetaan melua.

Residenssi on tavallinen asuinhuoneisto kerrostalossa. Huomioithan siis naapurit ja vältät kohtuuttoman metelin tuottamista. Käytäthän kuulokkeita soittaessasi flyygelillä muulloin kuin päiväsaikaan. Myös bassovahvistimessa on kuulokeliitäntä.

Alakerran työasemassa on kaiuttimet. Käytäthän iltaisin työskennellessäsi kuulokkeita, jotka voi kytkeä mikseriin. Voit kytkeä kaiuttimet pois päältä kääntämällä niiden vasemmassa alaetukulmassa löytyvän äänenvoimakkuussäätimen ääriasentoon vastapäivään.

Käytettävissä on viisi nuottitelinettä, viisi paristokäyttöistä nuottivaloa sekä kolme mikrofonitelinettä.

4.2 Flyygeli

Flyygeli on Yamahan malli C3 silent (186 cm), eli sitä voi soittaa myös kuulokkeilla. Flyygelistä saa äänettömän digiflyygelin koskettimiston alapuolella vasemmassa reunassa olevaa vipua vetämällä. Kuulokeliittimen vieressä on voimakkuussäädin.

Flyygeliä voi käyttää masterkoskettimina kytkemällä sen esim. kannettavan tietokoneen USB-liitäntään sovitinkaapelilla (Roland UM-ONE), joka on valmiiksi kiinni flyygelissä. Ohje ja ajuriohjelma löytyvät netistä.

Flyygelin digitaalipuoli on aina vireessä, siis silloinkin kun akustinen flyygeli ei enää ole. Flyygelin viritys sovitaan liiton toimiston kanssa. Akustisesti soitettaessa flyygelin nuottitelinettä käytettäessä telineosan voi irrottaa ja nostaa kokonaan suljetun kannen päälle, jolloin ääni on vaimeampi.

4.3 Soittimet: Kitara ja basso

Huoneistossa on akustinen teräskielinen kitara (LAG) ja akustinen bassokitara (Höfner), joita säilytetään seinätelineissä alakerran työpöydän yläpuolella. Käsittele niitä varovasti ja palauta ne paikoilleen käytön jälkeen. Jos kieliä katkeaa, vaihda koko setti. Jollei laukkujen (alakerran siivouskomerossa) taskuissa ole kielisettejä, kitara/musiikkikauppoja on Berliinissä useita.

Älä säädä kitaran tai basson kaulaa, ellet tiedä miten se tehdään.

Käytettävissä on myös pieni bassovahvistin (Roland), jossa on mm. vahvistinmallinnus, efektejä ja rytmikone. Huoneistosta löytyy myös kaksi taitettavaa soittamiseen soveltuvaa tuolia.

4.4 Työskentelypiste

Alakerran työasemasta löytyy seuraavat varusteet:

  • MIDI/USB-koskettimisto
  • 24 tuuman näyttö (VGA-, DVI- ja HDMI-liitännöillä)
  • 2 kpl Genelec aktiivikaiuttimia
  • Mikseri
  • Bassovahvistin
  • Lasertulostin
  • Kuulokkeet.

Peruskytkennät on tehty, älä muuta niitä turhaan, ja jos teet muutoksia, palauta alkutilanne ennen lähtöäsi. Mac-kannettavien liittämistä varten on adaptereita, älä vie niitä pois.

Laitteiden käyttöohjeet ovat seinällä vasemmalla hyllyllä, jätä ne paikoilleen. Voidaksesi käyttää Yamahakoskettimistoa USB-tilassa, voi olla tarpeen asentaa ajurit läppäriisi Yamahan nettisivuilta. Koskettimisto toimii USB- tai MIDI-tilassa, joten varmista oikea toimintatila valikosta. Koskettimisto on vain kontrolleri, eikä tuota itsessään ääntä.

Jos tarvitset asumiseen lisätilaa alakerrassa, voit siirtää työaseman ikkunan eteen. Pöytä on mitoitettu mahtumaan ikkunasyvennykseen ikkunalaudan alle. Siirrä verho sivuun. Ole varovainen kaapelien kanssa (irrota tarpeen mukaan), äläkä yritä liikuttaa pöytää yksin. Palauta työasema alkuperäiselle paikalleen ja palauta kytkennät ennen lähtöäsi.

Ruokailutilan pikkupöytä soveltuu lisätasoksi työpisteeseen. Palauta se yläkertaan ennen lähtöäsi.