Vedonlyöntiä

Edeltäjäni Raimo Vikström löi aikanaan vetoa siitä, onko Radion sinfoniaorkesteria olemassa kymmenen vuoden kuluttua. Ylen yleistilanne oli haastava, eikä RSO:nkaan tulevaisuutta voitu kirkossa kuuluttaa.

Vikström voitti vetonsa, vaikka muistinkin vedonlyöntiasetelman väärin päin taannoisessa Iiro Rantalan vetämässä Ylen radio-ohjelmassa. Mutta pullo lienee edelleen saamatta. RSO elää ja soi hyvin.

Myös UMO Jazz Orchestran tulevaisuudesta saatetaan lyödä vetoja näinä aikoina. Itse en siihen voi ryhtyä, koska Muusikkojen liitto on osapuolena neuvotteluissa, joissa vaaditut säästöt pyritään aikaansaamaan.

Kolmas vedonlyöntikohde voisi olla se, uudistetaanko VOS-järjestelmä seuraavalla hallituskaudella. Työryhmän ehdotus torjuttiin lausuntokierroksella, koska ei uskottu dynamiikan lisäämiseen rahoituksen määräaikaistamisella.

Kulttuuriin panostamisessa Ruotsi ja Saksa ovat kaukonäköisesti valinneet porkkanan kepin sijasta. Siitäkin voi lyödä vetoa, kurjistuuko Suomen kulttuurielämä pysyvästi vähitellen hiipuvaan resursointiin vai ymmärretäänkö täälläkin, millainen voima kulttuuri voi yhteiskunnassa olla.