Vaikuttajat – Rosa Meriläinen

Tällä palstalla esitellään musiikki- ja kulttuurialan organisaatioiden johtajia.

Rosa Meriläinen

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri

Kuka olet, mitä teet ja milloin aloitit tehtävässäsi?

Olen kulttuuri- ja taidealan lobbari eli tehtäväni on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä. Aloitin tehtävässäni vuonna 2018.

Mikä on oma suhteesi musiikkiin?

Ristiriitainen. Nautin soittamisesta ja musiikin kuuntelusta, mutta en ole musikaalinen. Ajattelen, että musiikki on niin ihanaa, että myös meillä lahjattomilla on oltava siihen oikeus.

Mikä on parasta organisaatiossasi?

Solidaarisuus. Olen ylpeä KULTA ry:n jäsenjärjestöistä, jotka rahoittavat toimintaa, joka ei aja heidän etuaan, vaan saan edistää koko kulttuuri- ja taidealaa.

Millaisia mahdollisuuksia ja haasteita näet musiikkikentällä?

Musiikkikasvatuksen uusi visio on upea työkalu. Suomi on musiikkikasvatuksessa vahvoilla ja vahvuuksiinhan kannattaa panostaa. Haasteena näen väestön moninaistumisen: miten osaamme ottaa uudet suomalaiset ja heidän musiikkinsa mukaan alan rakenteisiin.

Miksi kulttuurin tukeminen taloudellisesti on tärkeää?

Julkisella rahoituksella huolehditaan siitä, että eri väestöryhmien väliset erot kulttuuriosallistumisessa kapenevat, kulttuuria ja taidetta on monipuolisesti saatavilla koko maassa ja se on kaikkien saavutettavissa, esimerkiksi varallisuuteen katsomatta. Taide kuuluu myös sairaille!

Kysymys, jonka toivoisit kysyttävän itseltäsi?

Onko olemassa yhtään ihmisen ongelmaa, jossa taide ei osaltaan voisi olla avuksi?

 

Kuva: Mikael Ahlfors

Artikkeli on julkaistu Muusikko-lehdessä 6/2021.