Vaikuttajat – Mari Männistö

Tällä palstalla esitellään musiikki- ja kulttuurialan organisaatioiden johtajia.

Mari Männistö
Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja

 

 

 

 

Mikä on oma suhteesi musiikkiin?

Musiikista tuntuu tulevan minulle koko ajan merkityksellisempää, ja suhde siihen muuttuu ajassa ja elämäntilanteissa. Lapsuudessa lyhyeksi jääneen pianonsoittoharrastuksen jälkeen olen keskittynyt aktiivisesti musiikista nauttimiseen. Oli aika, jolloin musiikki oli merkityksellistä erityisesti tanssin ja liikkeen näkökulmasta, ja rakastan tanssimista toki edelleen. Musiikissa minulle hyvin keskeistä on myös lyriikka. Yhä enemmän musiikki – niin kotona kuin keikoilla ja konserteissakin – on minulle jollakin tapaa luontoon vertautuva eskapistinen ja esteettinen kokemus. Useimmiten aloitan ja lopetan päiväni kuunnellen klassista musiikkia tai jazzia.

Mikä on parasta organisaatiossasi?

Helsingin kaupungin kulttuuripalvelut on vajaan 400 ammattilaisen organisaatio, jossa tehdään valtava kirjo taiteen ja kulttuurin asiaa edistävää työtä ja kokemuksia meille kaikille kaupunkilaisille. Osaamista on orkesterimuusikoista vapaan kentän avustusten jakamiseen, esitystekniikasta julkisten veistosten konservointiin. Kulttuuri ja taide eivät kuitenkaan tunne organisatorisia rajoja kaupungin sisällä, vaan yhteistyö esimerkiksi koulutus ja kasvatus- sekä sosiaali- ja terveystoimialojen kanssa kasvaa, ja myös yhteistyö vapaan kentän kanssa on aktiivista. Juuri tekemisen moninaisuus ja yhteistyön potentiaali ovat mielestäni parasta.

Millaisia mahdollisuuksia ja haasteita näet musiikkikentällä?

Kasvava, kansainvälinen ja monimuotoistuva kaupunki tarjoaa haasteita, jotka näen mahdollisuuksina musiikkikentälle. Kielestä riippumaton taiteenlaji on äärimmäisen tärkeä välittävä, yhdistävä ja ymmärrystä lisäävä voima.

Miksi kulttuurin tukeminen taloudellisesti
on tärkeää?

Kulttuuri on yksi yhteiskuntamme ja ihmisyytemme peruspilareista. On selvää, että sen turvaamiseksi ja vahvistamiseksi tarvitaan monipuolista rahoitusta. Luovien alojen merkitys kasvaa monesta näkökulmasta; jatkossakin ihmisen koneesta erottavat tulevaisuustaidot vahvistuvat taidetta ja kulttuuria kokemalla, ja myös näiden alojen työllistävä ja taloudellinen merkitys on kasvava. Nämä siis vain muutamia syitä mainitakseni!

Kysymys, jonka toivoisit kysyttävän itseltäsi:

On aina hauskaa, kun kysytään ”menovinkkejä”; olen innokas jakamaan ja suosittelemaan hyviä taide- ja kulttuurikokemuksia.