Vaikuttajat – Maija Kuusisto

Tällä palstalla esitellään kulttuurialan organisaatioiden johtajia.

Maija Kuusisto, Oulu Sinfonian intendentti

Mikä on oma suhteesi musiikkiin?

Olen kotoisin Rantasalmelta, jossa on ollut hyvin vahva puhallinperinne jo 1970-luvulta saakka. Itse liityin puhallinorkesteriin vuonna 1982 ja soitin aluksi klarinettia, joka vaihtui huiluksi myöhemmin. Kuvioihin tuli mukaan myös musiikkiteatteriharrastus. Koulutukseltani olen musiikkikasvattaja, mutta hyvin pian ajauduin muihin tehtäviin. Tällä hetkellä olen konserttien suurkuluttaja. Minulla on monipuolinen musiikkimaku, ja työtaustastani johtuen olen klassisen
musiikin lisäksi seurannut laajasti myös rytmimusiikin kenttää.

Mikä on parasta organisaatiossasi?

Ihmiset. Mielestäni Oulu Sinfoniassa on hieno työyhteisö, ja keskusteluyhteys koko organisaation kanssa toimii. Orkesterissa on avoimesti asioihin suhtautuvat muusikot, jotka ottavat uudet jäsenet hienosti vastaan. Koska asioista ei aina olla samaa mieltä, on tärkeää löytää luottamuksellinen ja reilu ilmapiiri. Asioista täytyy uskaltaa puhua, ja osapuolilta täytyy löytyä myös kykyä kuunnella.

Millaisia mahdollisuuksia ja haasteita näet musiikkikentällä?

Tällä hetkellä elämme vaikeata aikaa ja välillä tuntuu, ettei vastassa ole kuin haasteita. Vaikka ympärillä on paljon epätoivoa, olen pyrkinyt ajattelemaan, että taiteen ja kulttuurin tekemisen toimintaedellytykset eivät katoa. Koronaviruspandemian myötä ne voivat osittain muuttaa muotoaan, mutta voimme myös löytää uusia väyliä tai keinoja toteutuksille.

Miksi kulttuurin tukeminen taloudellisesti
on tärkeää?

Toivon, että kulttuuripalveluja tuettaisiin, jotta saisimme luotua ympärille hyvinvointia. Konserteissa käyminen on monelle sosiaalinen tapahtuma, jossa elämysten parissa tavataan ystäviä ja koetaan monenlaisia tunteita. Taiteella ja kulttuurilla on sivistysyhteiskunnassa merkittävä rooli monella tapaa.

Mitä tekisit, jos et olisi taide- ja kulttuurialalla?

Pitäisin majataloa. Ehkä vielä joskus tulevaisuudessa senkin aika koittaa.