Uudet residenssikohteet – inspiraatiota ja yhteisöllisyyttä

Avautumassa on nyt kaksi uutta ja erilaista ulkomaan kohdetta Lontoon, Berliinin ja Vikanin lisäksi: Los Angeles ja Mijas.

"Me muusikot olemme ammattilaisia tunnesiltojen rakentamisessa ja merkityksellisyyden luomisessa – olemme läsnä, kun ihmiset taas kohtaavat toisiaan. Muusikkojen liiton residenssit ovat olemassa myös näitä kohtaamisia varten", kirjoittaa varapuheenjohtaja Pekka Lehti.

Taiteilijaresidenssit ovat olleet perustamisestaan saakka Muusikkojen liiton suosituin jäsenetu. Ne ovat osa musiikinedistämistoimintaa, jota tehdään lahjoitusvaroin. Residenssien tarkoituksena on tarjota jäsenille mahdollisuus vaihtaa maisemaa ja työskennellä toisenlaisessa inspiroivassa ympäristössä. Niitä voi myös käyttää esimerkiksi promootiotarkoituksiin.

Avautumassa on nyt kaksi uutta ja erilaista residenssikohdetta Lontoon, Berliinin ja Vikanin lisäksi: Los Angeles ja Mijas. Yhteistä uusille kohteille on se, että ne on vuokrattu ammattimuusikoilta. Tilat huokuvat tunnelmaa ja toimintoja jotka edesauttavat musiikin tekemistä, ja tavoitteena on kehittää residenssitoimintaa yhteisöllisemmäksi.

Los Angeles – spontaania yhteisöllisyyttä

Los Angelesin Rodgerton House -residenssi toteutetaan yhteistyössä Suomen Musiikintekijöiden ja tanskalaisen DPA:n kanssa, jotka ovat kumpikin biisinkirjoittajien yhdistyksiä.

Rodgerton Housen tavoitteena on, että matalan kynnyksen pohjoismainen spontaani musiikinedistäminen toteutuisi yhteisesti vuokratuissa tiloissa. Residenssi antaa kohtaamisille erinomaiset mahdollisuudet tilojensa ja sijaintinsa puolesta. Uutta on, että keittiö ja olohuone jaetaan muiden asukkaiden kanssa, ja että erikseen vuokrattavissa on kellarin hyvin varusteltu musiikkistudio.

Mijas – inspiraatiota vuoren rinteellä

Espanjan Mijasissa sijaitseva residenssi on vuokrattu laulaja–laulunopettaja Maija Hapuojalta ja merikapteeni Ari Koverolta. Hapuoja ja Kovero asuvat asuvat talon alakerrassa erillisessä asunnossa. Ainutlaatuinen residenssikohde vuoren rinteellä inspiroi ja tarjoaa puitteet niin omaan rauhaan kuin vilkkaaseen tekemiseen. Se antaa mahdollisuuden paikallisen yhteisön ja residenssimuusikoiden kohtaamisiin, joita liiton tavoitteena on edesauttaa. Liitto selvittää myös mahdollisuuksia toteuttaa konserttitoimintaa Mijasissa.

Maailma aukeaa

Maailma aukeaa pandemian jälkeen. Me muusikot olemme ammattilaisia tunnesiltojen rakentamisessa ja merkityksellisyyden luomisessa – olemme läsnä, kun ihmiset taas kohtaavat toisiaan. Muusikkojen liiton residenssit ovat olemassa myös näitä kohtaamisia varten.

Kirjoittaja on Muusikkojen liiton varapuheenjohtaja.