Tule mukaan: Kestävämmän musiikkialan kehityshankkeet

Haluatko selvittää toimintasi hiilijalanjäljen tai onko sinulla jo tietoa, jota haluaisit jakaa? Kaipaatko konkreettisia työkaluja kestävän kehityksen edistämiseen toiminnassasi? Kestävämmän musiikkialan työkalupakki (KEMUT) -hanke hakee Suomen elävän musiikin alan toimijoita mukaan kestävämmän kehityksen hankkeisiin, joissa mitataan elävän musiikin hiilijalanjälki ja luodaan alalle kestävän kehityksen suunnittelutyökalu. Ilmoittaudu mukaan tiistaihin 26. huhtikuuta 2022 mennessä!

Elävän musiikin alan toimijoista koostuvan Kestävämmän musiikkialan työkalupakki (KEMUT) -verkoston yhteisenä tavoitteena on ollut tuottaa konkreettisia kestävän kehityksen työkaluja musiikkialalle sekä rohkaista elävän musiikin kenttää ilmastoystävällisempään toimintaan. KEMUT-hanke käynnistettiin 2020.

Tänä vuonna KEMUT-verkoston kehityshankkeissa rakennetaan alalle digitaalinen suunnittelu-, koulutus- ja tiedonjakoalusta sekä mitataan suomalaisen elävän musiikin alan hiilijalanjälki. Hankkeisiin voivat osallistua kaikki elävän musiikin alan toimijat.

Kehityshankkeet käynnistyvät aloitustyöpajoilla, jotka järjestetään verkkotapaamisena maanantaina 2. toukokuuta 2022 klo 13–16. Työpajoihin ovat tervetulleita kaikki elävän musiikin alan toimijat.

Voit osallistua hiilijalanjälkimittaajaksi ja/tai työpajoihin. Voit myös liittyä hankkeen sähköpostilistalle. Hanke tarjoaa maksuttomat työkalut ja tukea matkan varrella. Sinun tai organisaatiosi/yhteisösi on mahdollista osallistua:

1. Aloitustyöpaja maanantaina 2.5.2022 klo 13–14.30: Elävän musiikin hiilijalanjälki

Hankkeen tavoitteena on selvittää alan negatiiviset ja positiiviset ilmastovaikutukset sekä viedä alaa kohti hiilineutraaliutta. Selvitys toteutetaan osallistamalla mittaukseen alalla toimivia artisteja, tapahtumapaikkoja ja tapahtumia sekä hyödyntämällä tilastotietoja. Hiilijalanjälkilaskentaan etsitään nyt mukaan livealan toimijoita, jotka ovat kiinnostuneet selvittämään oman ympäristökuormansa ja pienentämään sitä. Toimijoilta odotetaan valmiutta kerätä tarvittavaa tietoa, mutta työkalut laskentaan saa hankkeelta. Tiedonkeruun valmistuttua mittaajat saavat oman hiilijalanjälkilaskelman ja lausunnon laskennan tuloksista samalla, kun valtakunnallisesti saadaan selville koko toimialan ilmastovaikutukset.

Lisätietoa hiilijalanjäljen mittauksesta saat Elävän musiikin hiilijalanjälki -infopaketista.

2. Elävän musiikin alan digitaalisen alustan suunnittelu ja pilotointi maanantaina 2.5.2022 klo 14.30–16

Hankkeessa tuotetaan digitaalinen tietopankki, suunnittelutyökalu ja yhteisöalusta, joka tarjoaa elävän musiikin alan toimijoille tietoa, työkaluja ja tukea kestävän kehityksen edistämisessä. Tavoitteena on saada ilmastoteot ja kestävä kehitys osaksi jokaisen elävän musiikin tapahtumajärjestäjän, artistin ja tapahtumapaikan jokapäiväistä toimintaa. Työpajaan osallistuvat pääsevät jo suunnitteluvaiheessa pilotoimaan, kommentoimaan ja ideoimaan alustan käyttöä. Digitaalinen alusta lanseerataan syksyn 2022 aikana. Työpajaan osallistuvat pääsevät jo suunnitteluvaiheessa pilotoimaan, kommentoimaan ja ideoimaan alustan käyttöä. Digitaalinen alusta lanseerataan syksyn 2022 aikana.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan työpajoihin tiistaihin 26. huhtikuuta mennessä >

Lisätietoja:
Hankevastaava Anu Aholaanu.ahola@jazzfinland.fi, puh. 050 569 0505
Hanketuottaja Peppi Arrimopeppi.arrimo@jazzfinland.fi, puh. 0400 366 967
Asiantuntija Elina Levulaelina.levula@positiveimpact.fi, puh. 044 024 0390

Hankkeet ovat Suomen keskeisten elävän musiikin alan järjestöjen yhteishankkeita ja perustuvat vuonna 2020 perustetun Kestävämmän musiikkialan työkalupakki (KEMUT) -verkoston pohjatyöhön. Verkoston jäseniä ovat Muusikkojen liitto, Finland Festivals ry, LiveFin ry, Music Finland ry, Suomen Jazzliitto ry sekä Suomen Sinfoniaorkesterit ry.

Hankkeita hallinnoi ja koordinoi Suomen Jazzliitto. Hiilijalanjälkilaskentaan on saatu tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja digitaaliseen alustaan Euroopan Unionilta. Laskennasta sekä alustan teknisestä toteutuksesta vastaa Positive Impact.