Syys

Jännittävä sana. Esimerkiksi yhdyssanan alussa se on kuvaava etuliite vaikkapa seminaarille. Työkausi kun alkaa ja kehittyä pitää. Mutta jos taas leikkii hieman, i-kirjain eteen pantuna muuttaa jo syys-sanan merkityksen vastuuta kasvattavaksi. Puhekielessä syytämme, että ”sun”, emmekä tarkoita sillä sinun vuodenaikaasi.

Syys on monelle vireää aikaa siitä syystä (!), että rullat lähtevät taas pyörimään, ja jos ulkoilee, syyspä hyvällä säällä kirpaisee terveellisesti. Sienisyksyäkin on riittänyt odotusten vastaisesti. Suomen rikas kulttuurin kausitarjonta on alkanut, runsaan ja viljavan kesäfestivaalikauden päätyttyä.

Omat syyskylvöprojektini ovat pieniä sävellystöitä, joita silottelen valmiiksi tässä muun touhun rinnalla. Onhan se opetustyökin sitä, kylvämistä.

Iltaa tämä vuodenaika muistuttaa myös. Päivän työt on tehty, ennen nukkumaanmenoa jotain viihdykettä. Musiikin alalla moni sitä juuri illalla tarjoaakin. Meitä jo – tai pian – eläkeikäisiä näkee konserteissa paljon. On enemmän aikaa nauttia kulttuurista, ja virkistävä vaikutus parantaa vanhempien ikäluokkien elämänlaatua.

Ulkopuolinen näkee yleisön korkeassa keski-iässä turhia riskejä unohtaen, että kaikki taidelaitoksemme pyrkivät laajasti huomioimaan soveliaalla tarjonnalla eri ikäryhmät, erityisen sijoituksen koulumaailmaan tehden. Tämä työ ei monessa kunnassa vain näy niin selvästi mediassa. Ja jos vanhempi väki puolestaan ostaakin innokkaimmin lippuja ”sinfoniakonsertteihin”, ei huolta: vuosi vuodelta heitä tulee lisää. Elämän rytmi on sellainen, että seniorina ihminen ehtii ja on ehkä uudella tavalla tarjonnasta kiinnostunut.

Ei vanha muutu eläkeiässäkään turhakkeeksi, vaikkei enää työpanosta yhteiskunnalle antaisikaan. Eläkeläinen myös kuluttaa, taloutta näin omalta osaltaan pyörittäen. Aika moni taitaa myös antaa apua jälkikasvun erilaisissa perhetilanteissa.

Syys tekee uudelle tilaa. Kun sato on korjattu, alkaa lähestyä marras. Luonnon keino uusiutua koskee myös meistä jokaista, kun tulee aika antaa tilaa nuoremmille. Ikääntyneissä polvissa on kuitenkin paljon hiljaista tietoa ja syvää viisautta, jota varsinkin musiikin alalla osataan kuunnella ja käyttää kehittymisen voimavarana.

Tässä toiseksi viimeinen Muusikko-kolumnini. Viimeisessä tarjoan makupaloja lähes 30 vuoden takaa, kirjoittajan urani alkutaipaleelta.