Pasiaa – Muusikon pieni työkalupakki

Syyspäivät alkavat lyhentyä ja väsymys alkaa salakavalasti vallata mieltä. Koska olen kaikenlaisten listausten ja sormenheristelyn ystävä, kokosin tähän asioita, jotka ovat minulle mieluisia työkaluja ammatissani, erityisesti jaksamisen näkökulmasta.

Ahkeruus (ja lepo)

Muusikon työssä pitää jaksaa ahertaa. Ahkeruus ei ole silmitöntä raatamista, vaan päinvastoin huolenpitoa kohtuullisesta työnteosta, itsestä ja siitä, että työnteko mahdollistuu ilman ylilyöntejä. Työelämä on maratonlaji. Ahkeruuden on oltava kohtuullista aina silloin, kun se on mahdollista.

Avarakatseisuus

Muusikon työssä tärkeää on avarakatseisuus. Se ei tarkoita sitä, että kaikkien pitäisi osata kaikkea, mutta on tärkeää osata vilpittömästi antaa arvo monenlaiselle musiikille ja monenlaiselle tekemiselle. Avarakatseisuus ja uteliaisuus ovat elimellinen parivaljakko. Kumpaakaan ei ole olemassa ilman toista.

Harjoittelu

Myös säveltäjät harjoittelevat. Iso osa luonnoksista ja kokeiluista ei päädy teokseen, vaan ne ovat eräänlaista säveltämisen treenausta. Soittajien harjoitteluprosessissa on paljon samaa.

Huumori

Sosiaalisissa tilanteissa, puuduttavan arjen keskellä ja tiukoissa paikoissa hyvä huumori voi olla erinomainen tapa lievittää jännitystä.

Ilo

Muusikon työn ilo on työn suola. Kaikki päivät eivät voi olla hyviä, mutta ilon tavoittelu on kyllä vaivannäön väärti.

Itsekuri

Kaikissa vapaissa ammateissa itsekurin merkitys korostuu. Sana kalskahtaa hieman ikävältä, mutta kyse on ainoastaan siitä, että tekee työnsä hyvin ja käyttää aikansa viisaasti työpöydän tai nuottitelineen äärellä.

Kollegat

Minusta tässä työssä ehdottomasti parasta ovat muut muusikot! Ihan huikeita ihmisiä ja persoonallisuuksia koko ala täynnä.

Kuunteleminen

Kuuntelemisen taidon kehittäminen on koko työuran ajan kestävä asia. Kuuntelemista tehdään tässä työssä monin eri tavoin. Kuuntelen paljon musiikkia. Soittaessani keskityn kuuntelemaan sitä, mitä teen, kuuntelen muita muusikoita, omaa sävelpuhtautta, kuuntelen rytmejä, ja säveltäessäni yritän herkistää sisäisen kuulemiseni äärimmilleen. Eipä siis ihme, että moni muusikko kärsii vapaa-aikanaan esimerkiksi taustamusiikista. Syy ei ole oman muusikkouden korostamisessa, vaan yksinkertaisesti siinä, että tässä työssä kuuntelemisen kuormitus on iso.

Liikkuminen

Liikunta, pienikin liikkuminen tekee mielelle ja kropalle hyvää. Kävele, ui, voimistele, pelaa, juokse, hiihdä, käy salilla – vaikka vain kerran kuukaudessa.

Uteliaisuus

Eräs muusikon tärkeimmistä työkaluista on uteliaisuus. Jos jotakin haluaisin vahvistaa itsessäni taiteilijana, niin se on juuri tämä. Uteliaisuus on joka-aamuinen voima, joka saa aloittamaan säveltämisen. Etsimisen ja löytämisen riemu on ihana osa muusikon työtä.

 

Artikkeli on julkaistu Muusikko-lehdessä 5/2022.