Panu Hietaneva etsii kulttuuripolitiikan henkeä Radio Helsingin vaalikevään ohjelmasarjassa – Kulttuuripuolue to 2.3. alkaen

Radio Helsingin taajuudella torstaina 2. maaliskuuta 2023 alkavassa Kulttuuripuolue-ohjelmassa toimittaja Panu Hietaneva sukeltaa syvälle kulttuuripolitiikan syövereihin. Ohjelmassa entiset kulttuuriministerit, kansanedustajat ja eri puolueiden taustavaikuttajat pääsevät kertomaan oman kantansa kulttuuripoliittisiin linjauksiin.

Vaalikeväänä Radio Helsingin Kulttuuripuolue-ohjelmassa kansanedustajat, eri puolueiden taustavaikuttajat ja entiset kulttuuriministerit joutuvat vastaamaan tiukkoihin kysymyksiin ja oikomaan yleisiä väärinkäsityksiä puolueidensa kulttuuripoliittisista linjoista.

Ensimmäinen ohjelma kuullaan torstaina 2. maaliskuuta Radio Helsingin taajuudella klo 17 alkaen. Heti tämän jälkeen kaikki yhdeksän jaksoa ovat kuunneltavissa Radio Helsingin alustoilla ja muissa suoratoistopalveluissa.

”Ohjelmasarjassa perehdyn suomalaisen kulttuuripolitiikan olemukseen ja yritän ymmärtää sen kommervenkkejä. Olen kahlannut läpi puolueiden kulttuuripoliittiset linjaukset, pyrkinyt sisäistämään niiden hengen ja kutsunut vieraaksi ihmisiä, joilta voin kysyä lisää”, Hietaneva kertoo.

Hietanevan vieraaksi saapuu entisiä kulttuuriministereitä, kansanedustajia ja eri puolueiden taustavaikuttajia.

Onko keskustalainen kulttuuripolitiikka muutakin kuin kansallispukuja ja kesäteatteria? Ohjaako kokoomuksen kulttuuripolitiikkaa raha vai onko taiteella itseisarvo? Millainen rooli kulttuurilla on suomenruotsalaista asiaa edistävän RKP:n politiikassa?

Kuinka paljon vihreät hyötyvät imagostaan kulttuuriväen puolueena? Onko KD:n kulttuuripolitiikkaa muutakin kuin hengellisyyttä ja kirkkomusiikkia? Millainen rooli työväenkulttuurilla on vasemmistoliiton kulttuuripolitiikassa 2020-luvulla?

Onko perussuomalainen kulttuuripolitiikka muutakin kuin populistista puhetta post-modernista tekotaiteesta? Onko SDP:n kulttuuripolitiikka työväenkulttuuria ja nostalgiaa vai jotain ihan muuta? Onko pienpuolueilla tarjottavana kulttuuripolitiikkaan jotain muuta kuin eduskuntapuolueilla?

”Ymmärsin sarjaa toimittaessa, että tulevaisuudessa kulttuuriasioista kiinnostuneen kansalaisen kannattaa seurata kulttuuripolitiikkaa tarkemmalla silmällä”, Hietaneva kertoo.

”Seuraavalla hallituskaudella on luvassa suuri muutos, koska kulttuuria ja taidetta ei rahoiteta enää rahapelituotoista vaan valtion budjetista. On mahdollista, että kulttuuripolitiikasta aletaan vääntää kättä Arkadianmäellä huomattavasti enemmän, kun taiteen ja kulttuurin asema ei ole samalla tavalla turvattu kuin aiemmin.”

Kulttuuripuolue-ohjelma Radio Helsingissä maaliskuussa maanantaisin ja torstaisin klo 17–18.

Jaksot

Jakso 1: Keskusta to 2.3. klo 17 – Hanna Kosonen, Hilkka Kemppi

Jakso 2: Kokoomus ma 6.3. klo 17 – Marko Kilpi, Saara Sofia Sirén

Jakso 3: RKP to 9.3. klo 17 – Anders Adlercreutz, Mikko Ollikainen

Jakso 4: Vihreät ma 13.3. klo 17 – Mikki Kauste, Saara Hyrkkö

Jakso 5: Kristillisdemokraatit to 16.3. klo 17 – Matti Turunen, Tiina Sinkkonen

Jakso 6: Vasemmistoliitto ma 20.3. klo 17 – Paavo Arhinmäki, Minja Koskela

Jakso 7: Perussuomalaiset to 23.3. klo 17 – Tanja Aidanjuuri, Silvia Koski

Jakso 8: SDP ma 27.3. klo 17 – Matias Mäkynen, Tuomas Finne

Jakso 9: Pienpuolueet to 30.3. klo 17 – Lauri Alhojärvi (fp.), Maija Li Raudaskoski (pir.), Kristian Meurman (liik.)

Lue lisää ja kuuntele >

Panu Hietaneva

Panu Hietaneva on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja kulttuuriharrastaja, jonka suonissa virtaa savolainen veri. Hietaneva varttui kansallisromanttisessa puutaloidyllissä Savonlinnassa, mutta löysi vuosituhannen alussa henkisen kotinsa betonibrutalismin keskeltä Helsingin Merihaasta.

Hietaneva on kaupunkiromantikko, jonka mielestä Helsinki on Euroopan pääkaupunkien kermaa: hänen Helsinkinsä on pieni suurkaupunki, jossa kaikkialle voi kävellä.

Hietaneva on tehnyt media-alalla lähes kaikkea mahdollista tosi-tv:stä tutkivaan journalismiin, mutta radiolla on erityinen paikka hänen sydämessään.