Pääkirjoitus – Yrittänyttä laitetaan

Eläketurvakeskuksen johtajan kommentti Helsingin Sanomissa 6. elokuuta nosti monen freelancerin ja yrittäjäasemassa toimivan ihokarvat pystyyn. Hän mietti, kannattaako kauheasti panna paukkuja siihen, että kannattamaton yritys säilyy ja yrittäjä kitkuttelee vuosikausia.

Kun kulttuurialan freelancerin vaihtoehdot ovat yrittäjyydeksi tulkittava itsensä työllistäminen tai vaille työtä jääminen, ei kannattavuus ole se ensimmäinen eikä toinenkaan huolenaihe. Onko elämä kannattavaa? Toiminta tuo elantoa, isompaa tai pienempää, ja sillä on mentävä, kun työsuhteista työtä on vain harvoille tarjolla.

Yrittäjien eläkeuudistus huolettaa etenkin pienituloisia yksin-yrittäjiä ja itsensä työllistäjiä, joita kulttuurialalla riittää. Jos uudistuksen tarkoituksena on parantaa pienituloisten yrittäjien eläkkeitä ja sosiaaliturvaa, ei ratkaisu voi olla se, että siivotaan heidät eläkemaksuja nostamalla pois harjoittamasta kannattamatonta toimintaansa.

Itsensä työllistäjien ja yksinyrittäjien sukupolvi on tehtyjen poliittisten valintojen ja niitä seuranneen lainsäädäntökehityksen tulos. Jos heidät nyt jätetään oman onnensa nojaan, kyseessä on suuri yhteiskunnallinen huijaus.

Pääkirjoitus on julkaistu Muusikko-lehdessä 4/2022.