Outsider-muusikkojen asia esillä Örebrossa

Ruotsin Örebrossa Live At Heart -tapahtuman konferenssiohjelmassa keskusteltiin torstaina 1. syyskuuta 2022 erityisryhmien tilanteesta musiikkialalla.

Hankepäällikkö Tobba Anderssonin moderoimassa yhdenvertaisuuspaneelissa muusikko ja Pertin Valinnan osakas Sami Helle sekä Muusikkojen liiton viestintäpäällikkö Sanni Kahilainen kertoivat liiton ja Pertin Valinnan yhteistyöstä sekä Suomen musiikkialalla tehtävästä yhdenvertaisuustyöstä. Muusikko ja pedagogi Anna-Karin Unger esitteli Tukholmassa toimivan Medis 5 -kulttuurikeskuksen toimintaa, ja MTA Production -agentuurin toimitusjohtaja Hilda Sandgren toi keskusteluun keikkamyynnin näkökulmaa.

Anna-Karin Unger kertoi, etteivät erityisryhmiin kuuluvat muusikot pääse Ruotsissa esiin. ”Meillä on valtava määrä lahjakkaita taiteilijoita, joilla ei ole esikuvia eikä mahdollisuuksia ammattimaiseen uraan Ruotsissa.”

Myös Hilda Sandgrenin mukaan musiikkialan toimijat arastelevat uusien toimintatapojen kanssa. ”Meidän tulisi ottaa mallia Suomesta – myös täällä tarvitaan roolimalleja. Taiteilijat voisivat toimia myös toistensa mentoreina rohkaistakseen tulevia sukupolvia”, Sandgren ehdotti.

Sami Helle kertoi, että Suomessa tilanne on onneksi jo parempi. Aikanaan hänkin kertoo kohdanneensa vähättelyä: ”Minuun oli pitkän aikaa iskostettu ajatus, että minä en voi tehdä ja olla sitä mitä haluan.”

Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen ja punk-kulttuurin myötä kaikki muuttui:

”Punk-skenessä meitä on kohdeltu heti alusta alkaen ihan tavallisesti, osana muusikkoyhteisöä. Se on yksi asioista, joita punkissa rakastan”, kertoi Helle.

Yleisökysymys herätti keskustelun siitä, ettei esimerkiksi tapahtumien järjestäjillä välttämättä ole tarpeeksi osaamista buukatakseen erityisryhmiin kuuluvia esiintyjiä.

Ratkaisuksi asiaan Helle muistutti managereiden roolista ja asiantuntemuksesta: ”Managerin tehtävä on edustaa artistia ja sopia tilaajan kanssa asiat niin, että kaikki tarpeellinen on huomioitu.”

Helle kertoi useita artisteja edustavan Pertin Valinnan olevan juuri tämän osaamisen kansainvälinen edelläkävijä.

Rakenteet ovat korjattavissa

Sami Helle ja Sanni Kahilainen kertoivat siitä, millaista yhteistyötä Pertin Valinta ja Muusikkojen liitto, Radio Helsinki ja G Livelab ovat tehneet. ”Olen opastanut liiton väkeä esimerkiksi selkokielisyyteen liittyen”, kertoo Helle.

”Muusikkojen liitto edustaa kaikenlaisia musiikin esittäjiä, ja jäsenistö päättää, mitä liitto tekee. Siksi on tärkeää, että saamme jäseniltämme tietoa, ja että he velvoittavat liittoa toimimaan epäkohtien korjaamiseksi. Meidän on kuunneltava ja ymmärrettävä, millaisia ongelmia rakenteissa on – ala on ihmisten rakentama, ja myös valuviat ovat ihmisten korjattavissa”, sanoi Kahilainen.

Apurahojen saavutettavuuteen kiinnitettävä huomiota

Paneeli keskusteli myös apurahojen saavutettavuudesta. Anna-Karin Unger toi esiin Ruotsissa haettavana olevan musiikkivientituen:

”Sääntöjen mukaan apurahaa ei voi saada taiteilija, joka on esimerkiksi kaupungin työllistämä. Tämä sulkee tuen ulkopuolelle monta erityisryhmää”, Unger toteaa.

Myös Suomessa apurahojen saavutettavuutta on pohdittu.

”Millaisin sanankääntein ja säännöin apurahojen saamista rajoitetaan? Voiko sitä hakea esimerkiksi ilman pankkitunnuksia, suomalaista henkilötunnusta tai vaikkapa henkilökohtaista sähköpostiosoitetta? Onko hakemuksessa kohta jossa hakija voi tuoda ilmi vaikkapa avustajan tarpeen kiertueella?”, listasi Kahilainen.

Anna-Karin Unger peräänkuulutti tiedon jakamista ammattilaisille laajemmin, jotta kaikki myös tietävät oikeutensa. Ungerin mukaan Ruotsissa haasteita on esimerkiksi erityisryhmiin kuuluvien taiteilijoiden tekijänoikeuksien saralla.

”Lisäksi yksi suurimmista ongelmista on kehitysvammaisten eläkejärjestelmä, joka estää tienaamasta väliaikaisesti enemmän”, Sami Helle toteaa.

Biisileirillä tehtiin uutta musiikkia

Live At Heart –tapahtumassa järjestetyllä biisileirillä suomalaiset ja ruotsalaiset muusikot (kuvassa) tekivät yhdessä uutta musiikkia, jota kuultiin osana festivaaliohjelmaa. Kuvan otti biisileirin ja kansainvälisen yhteistyön käynnistämisen takana oleva toimittaja Liisa Nassir Tolonen.