Muusikko-lehti
Muusikko kuvataiteessa X – Romantiikan runollinen, raju tunteiden taide
22.3.2023 - Muusikko-lehti Lauri Toivio
Vaikka Ranskan suuri vallankumous (1789–1799) jätti jälkeensä savuavia raunioita ja hiiltyneen maan, sen tuhka oli ravitseva aivan uudenlaista vapauden ajattelua, veljeyden ja tasa-arvon ohella. Luonnontieteet kehittyivät huimin askelin, mikä osaltaan mullisti henkistä ilmapiiriä. Jumalallisen muuttumattomuuden korvasi dynaaminen,…
Pasiaa – Joustamisia
15.3.2023 - Muusikko-lehti Pasi Lyytikäinen
Helmikuun alussa työpäiväni venyivät pitkiksi tehdessäni viimeisiä korjauksia uuteen sävellykseeni. Säveltäjän työssä istumista on turhan paljon, ja niinpä ristiselkäni alkoi jo tammikuun puolivälissä muistuttaa liikkumisen puutteesta. Työpainetta lisäsi kiireen tunne: Uuden teoksen kantaesitys on maaliskuussa, ja harjoitusperiodi…
Seeli Toivio: Kun itse tekee, saa mitä haluaa
4.3.2023 - Muusikko-lehti Kalle Ryökäs
Iltapäiväksi sovittuun haastatteluun mennessä muusikko, artisti, esiintyjä, sellisti, laulaja, yrittäjä, musiikkimanageri ja musiikin tohtori Seeli Toivio on aamuyhdeksästä alkaen soittanut kolmekymmentä puhelua, mikä on hänelle keskimääräinen lukema 200–300 viikoittaisen lähetetyn sähköpostin ohella. Haastattelua tehtäessä…
Pääkirjoitus – Sopimuksia ja palveluja
28.2.2023 - Muusikko-lehti Ahti Vänttinen
Enenevä osa kulttuurialan työstä jää työsuhteen ulkopuolelle. Tämä ei ole työn tekijöiden tahdon asia vaan realiteetti, kun työsuhteita on niukasti tarjolla. Harmaa alue, epävarmuus työn tekemisen juridisesta luonteesta, on myös laaja. Se ei ole kenenkään etu vaan aikapommi – tai oikeastaan useampia, on kyse sitten työttömyys-,…
Muusikko kuvataiteessa IX – Zen ja auringonjumalattaren perintö
17.2.2023 - Muusikko-lehti Lauri Toivio
Vuonna 645 Japanissa toteutettiin Taika-reformi, ”Suuri uudistus”, jossa Kiinan Tang-dynastian malliin järjestettiin hallinnolliset ja sosiaaliset olot. 800-luvun alussa maahan rantautuivat buddhalaiset Tendai- ja Shingon- lahkot, joiden merkitys taiteeseen ja musiikkiin oli merkittävä. Buddhalaisten tekstien resitointi…
Soolona XII – Jukka Takalo: Poppitähdestä kuplettikuninkaaksi
31.1.2023 - Muusikko-lehti Tommi E. Virtanen
Haukiputaalaisen Jukka Takalon (s. 1967) lauluissa kotiseutu on vahvasti esillä. ”Lauluntekijänä minulla on ajatus siitä, että yksityisyys muuttuu yleiseksi, ihan samoin kuin Kalle Päätalolla, tai Gabriel García Márquezilla Sadan vuoden yksinäisyydessä. Kun kertoo omasta jutusta, se on kaikkien ymmärrettävissä.” Tällä…
Logistiikkaa, salapoliisityötä ja 14 000 stemmasivua – kansallislaulut Helsingin olympialaisissa
23.1.2023 - Muusikko-lehti Sakari Ylivuori
Martti Parantaisen vastuulle langennut tehtävälista tuntuu näin jälkikäteen katsottuna hämmentävän pitkältä: hänen tuli hankkia kaikkien 69 osallistujamaan kansallishymnien nuotit, tehdä niistä puhallinorkesterisovitukset, jos sellaisia ei sattuisi valmiina löytymään, kirjoituttaa jokaista soittajaa varten stemma, valita kisoissa…
Helsingin ääni
18.1.2023 - Muusikko-lehti Jukka Hätinen
Jyrki Jantunen meni 59-vuotiaana nukkumaan ajatellen seuraavan aamun työasioita. Herätyskellon soidessa viiden aikaan aamulla hän oli 60. Bussilla Mellunmäen metroasemalle, metrolla parikymmentä minuuttia keskustaan. Sokoksen edestä maan pinnalle ja sporalla Kolmikulmaan. Hissillä viidenteen kerrokseen, kahvi tippumaan ja musiikki soimaan.…
Ako Kiiski: Tuhansien biisien basisti
10.1.2023 - Muusikko-lehti Mirja Aarnio
Talvella 1988 Lahden kaupunginteatterin kapellimestari Tapio Louhensalo sanoi lukiolaiselle Ako Kiiskille: ”Jos hommaat tuuraajaksi Suomen parhaan basistin, pääset penkkareihin.” Kiiski oli kiinnitetty kaupunginteatterin West Side Story -musikaalin orkesterin basistiksi, mutta harmillisesti yksi esityksistä osui samalle päivälle kuin…