MUSA VAI BISNES selvitti musiikkialan kestävyyden – tai kestämättömyyden

Neljännessä MUSA VAI BISNES -lähetyksessä ma 24. helmikuuta käsiteltiin musiikin kuluttamisen ympäristövaikutuksia, sekä pohdittiin voidaanko musiikkialalla löytää ympäristön kannalta kestäviä käytäntöjä.

Miten voi diggailla musiikkia tuhoamatta maapalloa? Onko musiikin kuluttaminen kestämätöntä? 

Maria Veitolan vieraana suorassa lähetyksessä maanantaina 24. helmikuuta 2020 olivat Flow Festivalin tiedottaja Susanna Hulkkonen, kestävän kehityksen projektia Sitrassa vetävä yritysvalmentaja Helmi Saksala sekä Pariisin Kevät -yhtyeen solisti ja lauluntekijä Arto Tuunela, joka matkaa keikoille junalla.

– Junalla on 100 kertaa ihanampaa matkustaa kuin istua pakettiautossa, Tuunela sanoo. – On vaikea laskea, onko se vähemmän saastuttavaa, että bändi kulkee junalla ja tekniikka ajaa pienemmällä autolla keikkapaikalle. Mutta on se ehkä ekologisempi vaihtoehto silti.

Helmi Saksala pohti, että musiikkialalla ei vielä oikein ymmärretä kestävyyden vaatimuksia. – Mun kokemus on se, että musiikin kestävän kehityksen tiedot ovat uusia meille. Musiikkialan tuotantoprosessit ja toimintamallit muuttuvat hitaasti. Ne muuttuisivat varmasti nopeammin, jos olisi tietoa ja sen kautta tahtotilaa.

Flow Festival on vetänyt omaa kestävän kehityksen ohjelmaansa yli kymmenen vuoden ajan. Silti päästöjä syntyy: – Isojen tapahtumien, artistien ja levy-yhtiöiden pitää mielestäni näyttää mallia näissä kysymyksissä, Susanna Hulkkonen sanoo.

Osallistu keskusteluun! Millaisia kestävän kehityksen ratkaisuja Sinä teet arjessa? Lähetä ajatuksesi viestillä Radio Helsingin studioon!

MUSA VAI BISNES Radio Helsingin taajuuksilla joka maanantai-iltapäivä klo 17-18.  Kuuntele lähetykset jälkikäteen On-Demandina tai podcastina.

Radio Helsingin taajuudet:

  • Helsinki 89,7 MHz,
  • Tampere 106,8 MHz ja
  • Oulu 90,9 MHz.