Tutkimuksia musiikin vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin
Musiikki vaikuttaa tutkitusti ihmisen kehitykseen, tunteisiin, hyvinvointiin sekä mielen ja kehon terveyteen monella tavalla ja tasolla. Lääketieteellistä hoitoa täydentävänä terapiana musiikki on tutkimusten mukaan muun muassa parantanut syöpä-, dementia- ja masennuspotilaiden ahdistusta, mielialaa ja elämänlaatua, lieventänyt kivun kokemusta, laskenut verenpainetta ja edistänyt kuntoutumista. Nykytutkimuksen valossa musiikkia pidetäänkin lupaavana oheisterapiana sekä pitkäaikaissairailla että esimerkiksi leikkauksesta, aivohalvauksesta tai sydänkohtauksesta toipuvilla.
Musiikista voi tutkimusten mukaan olla hyötyä sairauksien hoidon lisäksi myös niiden ennaltaehkäisyssä. Esimerkiksi lapsuuden musiikkiharrastus saattaa suojata aivoja ikääntymiseltä vielä vanhuudessakin. Ennenaikaisesti syntyneiden keskosten hoidossa elävästä musiikista on myös saatu paljon positiivista näyttöä: muun muassa keskosten veren happisaturaatio on lisääntynyt ja pulssi rauhoittunut. Musiikkiterapiaa on käytetty tutkimusten mukaan menestyksekkäästi erilaisten neurokognitiivisten häiriöiden, kuten autismin, tarkkaavaisuus-, luki-, oppimis- ja käyttäytymisen häiriöiden kuntoutuksessa.
Useissa toisistaan riippumattomissa tutkimuksissa on todettu musiikin kuuntelun ja etenkin sen soittamisen tai laulamisen tukevan aivojen kehitystä. Pitkäaikainen ja systemaattinen musiikkiharrastus muokkaa aivojen rakennetta ja edistää muun muassa kielenkehitystä, matemaattista päättelykykyä, avaruudellista hahmotusta, empatiakykyä, keskittymisen ja ongelmanratkaisun taitoja sekä muistia. Muutokset liittyvät tutkimusten mukaan pitkäaikaiseen harjoitteluun eivätkä yksilökohtaisiin eroihin.
Musiikkitoiminnasta on tutkittu olevan hyötyä myös esimerkiksi maahanmuuttajien kotouttamisessa sekä esimerkiksi vanhusten, nuorten ja mielenterveyspalveluiden käyttäjien yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisemisessä. Nämä hyödyt perustuvat musiikkitoiminnan yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta vahvistavan luonteen lisäksi myös siihen, että musiikki aktivoi laajasti eri aivoalueita – sekä musiikkia kuunneltaessa että itse musisoitaessa.
Yllä mainittuja musiikin vaikutuksia on tarkasteltu niin lääketieteen, psykologian, kasvatustieteen, kuin monien muidenkin tieteenalojen piirissä erityisesti 2000-luvulta lähtien. Suomessa tehtävä monitieteinen tutkimus musiikin vaikutuksesta ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin on saanut paljon tunnustusta maailmanlaajuisesti. Erityisesti Jyväskylän, Helsingin ja Turun yliopistoissa on tehty uraauurtavia tutkimuksia.
Seuraavaan listaan on kerätty tutkimuksia, raportteja, selvityksiä ja artikkeleita musiikin moninaisista vaikutuksista ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin.
[Teksti on julkaistu alun perin Suomen musiikkineuvoston sivustolla]
Tutkimuksia musiikin vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin
Täydentyvä lista tutkimuksista ja yleistajuisista artikkeleista, joissa tarkastellaan musiikin vaikutuksia terveyden tai hyvinvoinnin eri osa-alueisiin.
-
Taru Koivisto: The (un)settled space of healthcare musicians : hybrid music professionalism in the Finnish healthcare system (2022)Taru Koivisto tutkii väitöskirjassaan sairaalamuusikkojen työtä. Tutkimustulosten mukaan sairaalamuusikkojen hybridiin ammattilaisuuteen sisältyy tunnetasolla herkkää ja tilannesidonnaista etiikkaa, joka hoitoympäristöjen jokapäiväiseen elämään yhdistyessään voi auttaa sairaalamuusikoita tukemaan haavoittuvassa asemassa olevien potilaiden toimintakykyä ja itsemääräämisoikeutta.
-
Heli Sätilä, Mari Ruhalahti, Sari Hilpinen ja Riitta Luukkonen: "Musiikkiterapia ja musiikin käyttö neurologisten erityislasten kuntoutuksessa". Duodecim - Lääketieteellinen aikakauskirja 2020, nro 23: 2625-2632Musiikkiterapia eri muodoissaan on monikäyttöinen, kajoamaton, lääkkeetön ja tavanomaisia hoitomuotoja täydentävä mutta vielä varsin vähän käytetty mahdollisuus neurologisten erityislasten hoidossa. Sen kliinisestä käytöstä ja vaikutuksista aivotoimintaan alkaa olla yhä enemmän positiivista tutkimusnäyttöä, joskin pitkäaikaisvaikutuksista kaivattaisiin lisää tutkimuksia. Vahvin näyttö musiikkiterapian lyhyen ja keskipitkän aikavälin (viikosta kahdeksaan kuukauteen) vaikuttavuudesta on saatu lasten, joilla on autismikirjon häiriö sekä kehitysvammaisten lasten ja nuorten sanallisen ja sanattoman kommunikoinnin, sosiaalisen vuorovaikutuksen ja sosiaalisten sopeutumistaitojen kuntoutuksesta.
-
Neuropsykologi Teppo Särkämön tutkimuksia musiikin vaikutuksistaTeppo Särkämö työskentelee neuropsykologian apulaisprofessorina Psykologian ja logopedian osastolla, senioritutkijana Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä (CBRU) sekä Music, Ageing and Rehabilitation Team (MART) –tutkimusryhmän johtajana. Hänen tutkimustyönsä keskittyy kielen ja musiikin psykologisiin ja neuraalisiin mekanismeihin ja neurologisiin häiriöihin (afasia ja amusia) sekä musiikkiharrastusten ja musiikkipohjaisten kuntoutusmenetelmien vaikutuksiin ikääntymisessä ja neurologisissa sairauksissa. Linkin takaa löytyy listaus Särkämön julkaistuista tutkimuksista ja tutkimusartikkeleista.
-
Musiikki-interventiot kivun hoidon osanaAnni Pitkäniemi, Aleksi J. Sihvonen, Teppo Särkämö, Seppo Soinila. Vertaisarvioitu katsausartikkeli Lääkärilehdessä 37/2020.
-
Suvi Saarikallio, Karette Stensaeth, Eva Bojner Horwitz, Ola Ekholm & Lars Ole Bonde: Music as a resource for psychological health for music professionals: A Nordic survey (2020)Pohjoismainen tutkimus, jonka mukaan musiikki kohtentaa musiikin ammattilaisten (muusikot, musiikintutkijat, musiikkiterapeutit ja musiikinopettajat) koettua terveyttä (myös psykologista).
-
Liisa Ukkola-Vuoti: Miten musiikki vaikuttaa terveyteenVertaisarvioitu katsausartikkeli Lääkärilehdessä 21/2019.
-
Töres Theorell, Jan Kowalski & Eva Bojner Horwitz: Music listening as distraction from everyday worries (2019)Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan ammattimaisesti livenä esitetty klassinen musiikki vähentää merkittävästi kokemusta arkipäivän huolista. Tutkimuksen mukaan aiemmalla musiikkikokemuksella, iällä tai sukupuolella ei ollut merkittävästi vaikutusta tuloksiin, mutta korkeakoulutetuilla koettu huolestuneisuus väheni enemmän kuin vähemmän koulutetuilla.
-
Sini-Tuuli Siponkoski & Teppo Särkämö: Musiikki, aivot ja hyvinvointiYleistajuinen artikkeli Sulasol-lehdessä 2/2019.
-
Musiikkihyvinvointia! Musiikkityö sairaala- ja hoivaympäristössäTurun Taideakatemian yhteisömuusikkokoulutuksesta valmistuneet kymmenen sairaala- ja hoivamuusikkoa kirjoittavat kokemuksistaan ja havainnoistaan omaan työskentelyynsä liittyen. Käytännön näkökulmien lisäksi musiikkihyvinvointityön teoreettis-pedagogista pohjaa taustoittavat kolme alan tutkijaa, kehittäjää ja kouluttajaa. (2019)
Tutkimuksia taiteiden ja kulttuurin vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin
Täydentyvä lista tutkimuksista ja yleistajuisista artikkeleista, joissa tarkastellaan taiteiden ja kulttuurin vaikutuksia terveyden tai hyvinvoinnin eri osa-alueisiin.
-
Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset - koosteKansalaisfoorumi, Suomen Puhallinorkesteriliitto, Suomen Nuorisosirkusliitto, Suomen Nuorisoseurat ja NuoriKulttuuri sekä Suomen Harrastajateatteriliitto laativat selvityksen, josta käy ilmi, että harrastajat kokevat kulttuurin harrastamisella olevan merkittäviä positiivisia vaikutuksia hyvin monella elämän osa-alueella. Vastauksissa korostuvat erityisesti positiiviset sosiaaliset vaikutukset sekä oppimiseen liittyvät vaikutukset.
-
Miten taide vaikuttaa? Kulttuurisia näkökulmia hyvinvointiin ja terveyteen.Lääkärilehden 9/2021 katsausartikkeli 5.3.2021
-
What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review.Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan aluetoimiston yli 900 tutkimusjulkaisua kattava raportti taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista.
-
Suomeksi: WHO:n raportti taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksistaTaikusydämen suomenkielinen kooste Maailman terveysjärjestö WHO:n raportista taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista.
-
Vaikuttavaa? Taiteen hyvinvointivaikutusten tarkasteluaKatsaus tiivistää aiheeseen liittyvää tutkimustietoa helppotajuiseen muotoon siten, että tieto on mahdollisimman monen aihepiiristä kiinnostuneen ulottuvilla ja hyödynnettävissä.