Kaikkien orkesteri -hanke
Musiikkiharrastuksen positiiviset vaikutukset näkyviksi
8.11.2022 - Uutiset, Kaikkien orkesteri -hanke Hanna Isolammi
Suomen Puhallinorkesteriliitto, Kansalaisfoorumi, Suomen Nuorisosirkusliitto, Suomen Nuorisoseurat ja NuoriKulttuuri, Kansalaisareena sekä Suomen Harrastajateatteriliitto kehittivät mittariston, jonka avulla voidaan selvittää erilaisia kulttuuriharrastusten mukanaan tuomia vaikutuksia. Järjestöjen tekemässä selvityksessä korostuivat…
SROI – Tiedonkeruu on aloitettu
14.9.2022 - Uutiset, Kaikkien orkesteri -hanke Hanna Isolammi
SROI (Social Return on Investment) on laskentamalli, jolla muun muassa tuodaan näkyväksi ja rahalliseen muotoon ei-rahallisia hyötyjä, kuten hyvinvointia lisääviä vaikutuksia. Mallia on käytetty etenkin Isossa-Britanniassa erilaisten kolmannen sektorin hankkeiden vaikutusten arvioinnissa. Myös Suomessa on tehty muutamia SROI-tutkimuksia,…
Luovuutta laitoksista
25.8.2022 - Muusikko-lehti, Blogi, Kaikkien orkesteri -hanke Hanna Isolammi
Näin elokuussa muutamat laitokset aloittelevat toimintavuottaan: koulut ja musiikkioppilaitokset lukuvuottaan, kaupunginorkesterit konserttikauttaan. Sanalla laitos on kankea kaiku: siitä tulee mieleen jotakin byrokraattista, hitaasti reagoivaa, ehkä jopa kaavamaista. Jotakin, joka on kaukana luovuudesta. Kun puhutaan laitostuneesta…
Hyvinvointidiskurssista ja itseisarvosta
16.6.2022 - Muusikko-lehti, Blogi, Kaikkien orkesteri -hanke Hanna Isolammi
Hyvinvointidiskurssi sai lisää pontta vuonna 2019, kun WHO julkaisi yli 3 000 tutkimusta kattavan raportin ”What is the evidence of the role of the arts in improving health and well-being?”. Eniten tutkimuksia oli nimenomaan musiikin alalta. Musiikki voi suorien kivunhoitovaikutusten lisäksi muun muassa auttaa jäsentämään ongelmia ja…
Lyhytnäköisiä suunnitelmia
28.4.2022 - Muusikko-lehti, Blogi, Kaikkien orkesteri -hanke Hanna Isolammi
Maaliskuun lopulla Kemistä kuului huolestuttavia uutisia: kunnassa suunniteltiin (taas) Kemin kaupunginorkesterin lakkauttamista säästösyistä. Edellinen lakkautuspäätös kumottiin vain pari vuotta sitten. Nyt kaupungin suunnitelmissa oli pitää toiminnassa orkesterin ydin, Meri-Lapin jousikvartetti, mutta lakkauttaa isompien kokoonpanojen…
Nautitaan korvan kautta tarvittaessa
24.2.2022 - Muusikko-lehti, Blogi, Kaikkien orkesteri -hanke Hanna Isolammi
Musiikkia on käytetty kipulääkkeenä jo ainakin vuodesta 1914 lähtien, kun lääkäri Evan O’Neill Kane huomasi vastaanotollaan, että gramofonista soitettu musiikki rauhoitti potilaita sekä ennen nukutusta että toimenpiteiden aikana. Sittemmin tutkimukset ovat vahvistaneet, että musiikin kuuntelu vähentää kipulääkkeitten tarvetta ja…
Hyvinvointi rahana
23.12.2021 - Muusikko-lehti, Blogi, Kaikkien orkesteri -hanke Hanna Isolammi
”Kulttuuriin sijoitettu euro tulee kunnalle niin-ja-niin moninkertaisena takaisin.” Väite on sekä totta että epämääräisyydessään ärsyttävä. Se on myös heittona vaarallinen, jos sen esittäjällä ei ole antaa tarpeeksi vakuuttavia todisteita väitteen tueksi. Todisteiden puutteessa väite jää ”kulttuuriväen” lempilauseeksi,…
Teemoja ja variaatioita
28.10.2021 - Muusikko-lehti, Blogi, Kaikkien orkesteri -hanke Hanna Isolammi
Olimme (Ritva Kaukola, Patrik Stenström ja minä) elokuun lopulla esittelemässä hankettamme Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n intendenttiseminaarissa. Hankkeen puitteissa tuotettavat materiaalit herättivät kiinnostusta, ja hankkeen nimenkin pohdinta sai lisää pontta. ”Muusikkojen liiton orkesterihanke” kuulostaa kuulemma siltä, että…
Miksi saavutettavuus on tärkeää
26.8.2021 - Muusikko-lehti, Blogi, Kaikkien orkesteri -hanke Hanna Isolammi
Yleisötyö on nykyisin oleellinen osa orkesterimuusikon työnkuvaa, ei pelkästään Suomessa vaan myös kansainvälisesti. Eikä pelkästään nykyisin, sillä suomalaisten orkesterien voidaan tulkita tehneen yleisötyötä jo yli sata vuotta sitten. Kansankonsertit tähtäsivät kansan sivistämiseen, ja esimerkiksi Helsingin…