Instrumentteja käsimatkatavarana

Muusikkojen järjestöt ovat useiden vuosien ajan pyrkineet selkiyttämään instrumenttien kuljetuskäytäntöjä lentoyhtiöiden kanssa. Norwegian on laatinut uuden ohjeistuksen instrumenttien kuljettamisesta.

Lentoyhtiö Norwegianin kotisivuilta löytyy ohjeet eri kokoisten instrumenttien kanssa matkustamiseen. Norwegian ohjeistaa, että käsimatkatavarana voi nyt kuljettaa instrumentteja, jotka ovat hieman suurempia kuin normaali käsimatkatavara. Esimerkkeinä Norwegian mainitsee viulut ja alttoviulut.

Muusikkojen järjestöt ovat olleet asiassa aktiivisia jo pitkään. Kansainvälinen muusikkojen liitto (FIM) työstää jatkuvasti instrumenttien kuljetuskäytäntöjä eri lentoyhtiöiden kanssa. FIM:n vuosien työn tuloksena Euroopan parlamentti hyväksyi vuonna 2014 lainsäädäntöpäätöslauselman, jonka tarkoituksena on helpottaa instrumenttien kuljettamista käsimatkatavarana. Parlamentin tuesta huolimatta asia etenee hitaasti lentoyhtiöissä. FIM jatkaa työtään asian parissa ja vaatii hallituksilta tukea muusikoille, jotka matkustavat instrumenttiensa kanssa.

Yhdysvalloissa kongressi hyväksyi vuonna 2012 säännöksiä, jotka yhtenäistävät instrumenttien kuljetusmenettelyä. Asiaa on yli 10 vuoden ajan ajanut USA:n muusikkojen liitto (AFM).